Alytaus savivaldybės administracijos direktorius R. Juonys: „Nereikėtų skubėti daryti revoliucijų“

Sakoma, jog savivaldybės meras turi būti labai strategiškas, o administracijos direktorius – išskirtinai ūkiškas, tik su tokiu deriniu galima tikėtis teigiamų pokyčių. Apie juos ir ko gali tikėtis alytiškiai, portalas „Dzūkijos veidas“ kalbasi su jau kiek daugiau nei mėnesį Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einančiu Rolandu Juoniu.

Direktoriau, koks buvo pirmasis Jūsų darbo mėnuo, su kokiais iššūkiais susidūrėte?

Jis buvo labai įdomus. Man tai naujos pareigos, todėl dar tebevyksta susipažinimas su administracijoje dirbančiais žmonėmis, savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovais. Stengiuosi įsiklausyti į kiekvieno jų problemas, išsiaiškinti, su kokiais sunkumais susiduria dirbdami, sprendžiame, ką reikėtų patobulinti, kad darbas būtų dar efektyvesnis. Tas susipažinimo procesas ir yra man didžiausias iššūkis.

Ar esate numatęs kažkokius pokyčius savivaldybės administracijos viduje?

Kol kas tik analizuoju esamą situaciją. Prieš priimant tam tikrus sprendimus reikėtų devynis kartus pamatuoti ir tik dešimtą kartą kirpti, todėl ketinu tartis su kitais savivaldybės vadovais, atsižvelgta bus ir į tarybos narių nuomonę. Manau, nereikėtų skubėti daryti revoliucijų tik tam, kad jas reikia daryti. Esu prieš bet kokį chaosą, svarbu, kad administracija dirbtų be įtampos ir baimių, džiaugiuosi, kad kol kas būtent taip ir yra.

Kurios sritys, Jūsų akimis, Alytaus mieste yra problemiškiausios, kaip planuojate su jomis tvarkytis?

Tam tikrų iššūkių tikrai yra, tačiau bene didžiausias jų šiuo metu – švietimo sistemos pertvarka. Prieš keletą savaičių ekspertai pateikė savo rekomendacijas dėl miesto švietimo įstaigų tinklo pertvarkos ir jau netrukus tarybos nariams teks spręsti, kaip elgtis toliau. Savivaldybės administracija stengsis pagelbėti, kad visi procesai vyktų kuo sklandžiau. Faktas, kad pokyčių bus, nes švietimas sunaudoja milžinišką biudžeto dalį ir šios srities optimizavimas yra būtinas, tačiau, kaip viskas vyks – pakentėkime, čia savo žodį turi tarti politikai.

Tačiau ir investiciniai rodikliai nedžiugina. Ko trūksta, kad Dzūkijos sostinė taptų patraukli verslui?

Taip, labai norėtųsi, kad daugiau įmonių kurtųsi mūsų mieste, bet investicijos nepritraukiamos per vieną dieną, neretai ir metų nepakanka. Maksimaliai skleidžiame tą gerąją žinią verslams, kad mes laukiame jų, kad pas mus verta ateiti. Tikime, kad verslininkai mus išgirs. Esame pasiruošę įsiklausyti į kiekvieno investuotojo norus, greitinti visus procesus ir naikinti bet kokias kliūtis, kurios priklauso nuo savivaldybės. Ko reikia, kad verslas norėtų ateiti? Žmonių, jų susigrąžinimas – didelis iššūkis, kuriam įveikti ieškome sprendimų.

Didžiųjų Lietuvos savivaldybių indekse Alytaus miesto savivaldybė jau du metus iš eilės yra paskutinėje šeštoje vietoje. Ką, Jūsų nuomone, reikėtų daryti, kad šis rodiklis savivaldybę kilstelėtų bent kiek aukštyn?

Jau yra daromi tam tikri veiksmai. Visų pirma savivaldybė pardavinėja nereikalingą turtą, kuris stipriai įtakoja šiuos rodiklius. Indeksas, neabejoju, pagerės, kai susitvarkysime švietimo sritį. Kita vertus, galima pasidžiaugti, kad Didžiųjų Lietuvos savivaldybių indekse Alytaus miesto savivaldybė neblogai įvertinta Komunalinio ūkio, Viešojo transporto srityse. Esame žalias ir gražus miestas, vietų darželiuose ir mokyklose pakanka, susisiekimas puikus, nusikalstamumas sumažėjęs, juk tikrai turime kuo pasidžiaugti.

Pastarieji mėnesiai karjeros prasme Jums buvo gana sėkmingi: iš pradžių – mero patarėjas, po mėnesio – administracijos direktorius. Ilgai dvejojote gavęs mero Nerijaus Cesiulio pasiūlymus užimti šias pareigas?

Šie rinkimai Alytaus miesto socialdemokratams buvo sėkmingi – gavome penkias vietas savivaldybės taryboje, alytiškiai patikėjo mūsų kandidatu Nerijumi Cesiuliu ir išrinko jį meru. Aktyviai dalyvavau rinkiminėje kampanijoje, nuolat buvau šalia mero ir džiaugiuosi, kad buvau pastebėtas. Gavus tiek vieną, tiek kitą jo pasiūlymus nebuvo nė menkiausių dvejonių, kodėl neturėčiau jų priimti.

Tai lyg ir išreikštas pasitikėjimas, kita vertus, primena skylių lopymą Rolandu Juoniu…

Jokio skylių lopymo nebuvo, komanda kaip tik buvo formuojama labai atsakingai. Iš pradžių meras pakvietė tapti jo patarėju, nes jam reikėjo pagalbininko tam tikroms funkcijoms pradėti vykdyti – reikėjo ir papildomų akių, ir papildomų kojų. Vėliau sulaukiau pasiūlymo užimti administracijos direktoriaus postą ir tai buvo ne kažkoks staigus ar neapgalvotas sprendimas, tartasi ir su koalicijos partneriais, kurie tam pritarė.

Save esate išbandęs įvairiose srityse – ragavote policijos pareigūno duonos, dirbote emigracijoje, vėliau pasinėrėte į verslą, galiausiai atsidūrėte politikoje. Daug ir skirtingų patirčių – labiau privalumas ar trūkumas šiandieninėse Jūsų pareigose?

Kiekviena skirtinga patirtis, kokia ji bebūtų, yra privalumas, nes praturtina tavo žinių bagažą.

Dvylikos metų darbas policijoje man davė suvokimą apie valstybės tarnybą, įstatymus, visą teisinę sistemą. Emigracijoje per penkis metus praplėčiau akiratį, patobulinau anglų kalbos žinias, atsirado motyvacija siekti aukštesnių rezultatų – jei Airija gali taip gerai tvarkytis, kodėl to negali Lietuva? Džiaugiuosi turėjęs galimybę iš labai arti pažinti verslą, dabar – politiką.

Pastaroji mane traukė nuo jaunystės: domėjausi politiniais procesais ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio, gilindavausi ir ieškodavau atsakymų, kodėl vyksta konkretūs veiksmai. Tiesa, ankščiau pasinerti į politinę veiklą trukdė darbas policijoje, statutiniams pareigūnams draudžiama dalyvauti politinėje veikloje, o šiandien esu ten, kur esu, kur galiu ir noriu būti.

Ir pabaigai, kuo administracijos direktorius tampa užvėręs savo kabineto duris? Kaip atsipalaiduojate po darbų, leidžiate laisvalaikį?

Užvėręs savo darbo kabineto duris tampu Rolandu Juoniu – dviejų dukrų tėvu, vyru, sūnumi, vienu iš tų alytiškių, vaikštančių miesto gatvėmis. Nors neturiu labai daug laisvalaikio, bet mėgstu keliauti, skaityti istorines ir politines knygas, kartais mėgėjiškai pasportuoju – bėgioju, užsiimu orientaciniu sportu, pagal galimybes dalyvauju varžybose. Labai patinka keliauti, ypač po Lietuvą ir tas šalis, kurios gali pasigirti išskirtinai istorine architektūra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *