Alytiškė kuria papuošalus, kurių su niekuo nesupainiosi 

Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ nariai Dzūkijos sostinėje labiausiai yra matomi ir žinomi tuomet, kai spaudžiant šaltukui panyra į ledinę eketę, o kiekvieną ankstyvą rytą saulę pasitinka prie Dailidės ežerėlio. Viena iš jų – alytiškė Aušra tokiu būdu įkvėpimo semiasi kurdama išskirtinius papuošalus.

Prancūzų rašytojas Antuanas de Sent Egziuperi yra pasakęs: „Išlaisvink žmogų, ir jis pradės kurti“. Kartais laisvė kurti žmogų užklumpa visiškai netikėtai, toli nuo namų, būnant svečiojoje šalyje. Būtent tokia yra Aurimdesign prekės ženklo kūrėjos Aušros istorija. Neįprasta kūrybos kelio pradžia įkvėpė moterį kurti aksesuarus drąsioms, nebijančioms išsiskirti iš minios moterims. O labiausiai akį traukia nepaprasta angelų kolekcija, sukurta iš J’adore kvepalų buteliukų.

Aušra, yra sakoma, kad gyvenime atsitiktinumų nebūna. Jūs 13 metų gyvenote svečiojoje šalyje. Ten sutikote žmogų, kurio pastūmėta ėmėtės kurti. Tikriausiai tai nebuvo spontaniška mintis. Galbūt vidinis noras išreikšti save per kūrybą jau seniai brendo Jumyse? Papasakokite, kas išlaisvino Jus ir atvėrė kelius kurti.

Esu dėkinga likimui, kad atsidūriau tinkamu laiku, tinkamoje vietoje. Laimei, sutikau žmogų, kurio dėka drąsiai galiu sakyti, kad mano gyvenime įvyko stebuklas. Net nebūčiau susapnavusi, kad kada nors kursiu papuošalus.

Atvykusi į svečią šalį, nuomojausi kambarį viename name kartu su jauna, simpatiška moterimi. Abi labai greitai susidraugavome. Pokalbiai prie kavos puodelio įgavo tokį pagreitį, kad visos temos atrodė neišsemiamos. Vieno pokalbio metu ji prasitarė eisianti į karoliukų vėrimo kursus. Mane ši mintis taip pat sudomino, bet darbo grafikas nebuvo palankus kursams. Tad karoliukų vėrimo paslapčių mokiausi namuose padedama kambario draugės. Taip ir prasidėjo mano kūrybinis kelias.

Jūsų kuriamų papuošalų kolekcija – išties labai įspūdinga. Spalvoto čekiško biserio nerti vėriniai ant kaklo, įmantrūs auskarai, įdomių formų apyrankės, o kur dar kolekcija iš gintaro ir modernistiniai aksesuarai iš plastiko… Be abejonės, šie papuošalai yra skirti išskirtinei, šiuolaikiškai, drąsiai, nebijančiai iššūkių, laisvai moteriai, kuriai stiliaus pajautimas nėra svetimas.

Noras būti neįprastu – tai visiškai įprastas noras. Atsipalaiduoti ir būti įprastu – štai kas iš tikrųjų neįprasta. Man visuomet patiko būti kitokiai, išsiskirti iš kitų. Net mokyklinę uniformą puošė man nertos apykaklės. Išskirtinumas kyla iš vidaus. Tai atsispindi ir mano kūryboje.

Dažnai mano klientės atneša savo mamų, močiučių senus, sutrūkusius gintarinius karolius, traukia juos iš senų skrynių. Aš prikeliu tuos gintarus naujam gyvenimui. Jie tampa šiuolaikiškais vėriniais. Tai ypatingai jautri kūryba.

Kai pirštuose laikau gintarus, jaučiu neapsakomą jausmą – šiluma užlieja visą kūną, o kartais akių kampučiuose suspindi ašara, bet ne liūdesio, o palaimos. Tokie vėriniai pulsuoja paslaptimi, kurios nauja gintarų šeimininkė ne visada žino.

Koks buvo pats pirmasis Jūsų sukurtas aksesuaras? Nuo ko prasidėjo Aurimdesign istorija?

Aurimdesign kelias prasidėjo nuo kuklaus kaklo vėrinio iš malachito akmenėlių. Jį suvėriau paprasčiausia adata ir siūlu su čekiško biserio karoliukais. Tuomet kilo nenumaldomas noras kuo greičiau susipažinti su visu karoliukų parduotuvės asortimentu. Patekau į tikrą „rojų“, iš kurio nesinorėjo išeiti. Galva sukosi nuo spalvotų natūralių akmenų girliandų ir kitų širdžiai mielų smulkmenėlių, skirtų papuošalams gaminti. Per dešimtmetį pramyniau kelią į tą nedidelę krautuvėlę Dubline, įsikūrusią Liffey upės pakrantėje.

Kai kurie Jūsų kolekcijos papuošalai – vėriniai ant kaklo, auskarai, apyrankės yra tikslių, apvalių formų, primenančių spalvingas mandalas. Tai tarsi savotiški meno kūriniai, užburiantys savo spalvine gama. Kaip gimsta toks kūrinys?

Geriausias kada nors gautas komplimentas, kad Aurimdesign papuošalų nesumaišysi su jokiais kitais. Jie turi savo stilistiką. Mano kuriamų papuošalų paletėje dominuoja ryški spalvų gama, vyrauja apvalios formos. Sakoma, kad keturkampės formos skleidžia konfliktišką energiją, tad kuo mažiau griežtumo, „smailių stogų“ ir „pilkų pelių“.

Ar prieš pradėdama kurti jau turite konkrečią viziją, o gal toks papuošalas gimsta spontaniškai?

Prieš pradėdama kurti, niekuomet nežinau tikslaus rezultato. Pradinė vizija nuvilnija tarsi per rūką. Tuo ir įdomus pats kūrybinis procesas. O jeigu klientė duoda man laisvą valią kurti, vizijos „kaunasi“ tarsi mūšio lauke. Užvaldo pliūpsnis tokių gerų emocijų, kad, regis, iš laimės nuo kėdės su vąšeliu rankoje pakilsiu į dausas.

Tuomet patogiai įsitaisau prie darbo stalo. Valandos tampa minutėmis, o laikas tiesiog ištirpsta erdvėje. Pati nuostabiausia draugija – tyla. Tai mano auksinis laikas, kurį galėčiau iškeisti tik į pasibuvimą su šeima.

Aksesuarų kolekcijoje akį traukia nuostabūs papuošalai su agatu. Kodėl pasirinkote būtent šį akmenį?

Agato akmuo – mano mėgstamiausias. Jis tarsi visas magijos pasaulis. Apvalios ar ovalo formos plokštelės užburia mane ir nebepaleidžia. Apnėrus ir įrėminus agato akmenis gimsta nuostabaus išskirtinio dizaino vėriniai.

 Papasakokite plačiau apie kuriamus originalius plastikinius papuošalus.

Plastikiniai papuošalai – visiška naujiena. Tai mano dukrytės mintis. Kelias pirmąsias detales ji buvo sukūrusi ir lazeriu išpjovusi dar studijų laikais universiteto dirbtuvėse. Bet taip ir liko pamiršta. Neseniai atgaivinome šią idėją.

Plastikinius papuošalus labiausiai tinka segėti vasaros metu, paplūdimyje, taip pat mėgstantiems laisvalaikio, sportinį stilių. Dabar labai madingos ryškios, neoninės spalvos.

Neįmanoma nepastebėti išskirtinės Jūsų angelų kolekcijos. Tai puiki dovana gimus vaikeliui, krikštynoms, pirmajai Komunijai. Gražiame rėmelyje įrėmintas angeliukas tinkamas dovanoti vestuvių, gimtadienio, Kalėdų ar įkurtuvių proga. Kokia yra šių nuostabių angelų atsiradimo istorija?

Maždaug prieš septynerius metus „svaigau“ nuo kvepalų J’adore. Tiek savo turiniu, tiek buteliuko dizainu mane šie kvepalai tiesiog užbūrė. Nespėjus pabaigti vieno buteliuko, į eilę rikiuodavosi nauji, įvairių dydžių kvepalų buteliukai. Nežinau kodėl, bet aš jų neišmesdavau. Atėjo diena, kuomet savo aromatu manęs nebesvaigino šis kvapas. Delnuose vis pavartydavau tuščius J’adore kvepalų buteliukus, bet išmesti juos nekildavo ranka. Ir vieną dieną tarsi žaibas iš giedro dangaus blykstelėjo į galvą mintis – prikelti juos naujam gyvenimui – paversti angelais!

Buteliukų kamšteliai yra unikalaus dizaino, primena žmogaus siluetą su apdaru. Ir kita vertus, jau seniai mąstau apie aplinkos užterštumą, plastmasės perteklių visame pasaulyje. Tad kodėl nepanaudojus ir nesukūrus iš plastmasės meno? Taip ir gimė mano pirmieji angelai – iš J’adore kvepalų kamštelių.

Ar įmanoma iš šių kamštelių sukurti ir kaklo vėrinius?

Iš poros miniatiūrinių buteliukų (kartu su stikliniu pagrindu) sukūriau du kaklo vėrinius. Vienas iš jų puošia gerai žinomos Lietuvoje moters kaklą. Beje, ji pasipuošė juo ypatingos šventės proga. Antrasis vėrinys apsigyveno Airijoje. Nepagalvokite, buteliuko nesimato, o ir neįtartum, kad ant kaklo lyg ant sparnuotų sūpynių supasi kvepalų J’adore pats mažiausias buteliukas.

Aušra, be papuošalų kūrimo Jūs dar kuriate eiles. Taip pat smagius posmus galima pastebėti ir šalia Jūsų kurtų aksesuarų. Eilėmis tarsi išbaigiate savo darbus.

Poezija – mano antroji kūrybinė niša, bet vienareikšmiškai pirmoje vietoje – papuošalų kūrimas.

Gražuolė vasara mus džiugina spalvų gama.

Ir nesvarbu, kas Tu – panelė, močiutė ar mama.

Gražiausią papuošalą sau užsidėki

Ir savo šypsena visus žavėki.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *