Vandens motociklų plaukiojimui Daugų ežere nepritarta – bus kreipiamasi į prezidentūrą

Alytaus rajono savivaldybės taryba nusprendė kreiptis į Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliariją, Vyriausybę, Aplinkos ministeriją, Seimo Aplinkos apsaugos komitetą dėl plaukiojimo Didžiulio (Daugų) ežere asmeniniais, pramoginiais ir sportiniais laivais, varomais vidaus degimo varikliais, turinčiais vandens srauto pompą, uždraudimo.

Gegužės pradžioje aplinkos apsaugos ministro įsakymu buvo pakeistos plaukiojimo Didžiulio (Daugų) ežere sąlygos, numatant, kad ežere nuo birželio 21 d. iki plaukiojimo sezono pabaigos leidžiama plaukioti asmeniniais, pramoginiais ir sportiniais laivais, varomais vidaus degimo varikliais, turinčiais vandens srauto pompą.

Tokių plaukiojimo priemonių veiklai ežere kategoriškai nepritaria Daugų seniūnijos gyventojai, kurie savo nuomonę išsakė gegužės 27 d.  Alytaus rajono savivaldybės surengtoje diskusijoje su Lietuvos vandens motociklų sporto federacijos atstovais.

Kitą dieną po susitikimo su gyventojais Alytaus rajono savivaldybė aplinkos ministrui išsiuntė raštą „Dėl nustatytų plaukiojimo sąlygų Didžiulio (Daugų) ežere pakeitimo“ su prašymu neleisti Didžiulio ežere plaukioti vandens motociklais. Atsakymas negautas iki šiol.

Klausimas – socialiai itin jautrus ir aktualus, nes žiniasklaidoje pasirodžius nepagrįstoms abejonėms – neva vandens motociklų plaukiojimo uždraudimas nėra daugumos gyventojų noras, savivaldybė gavo 866 Daugų ir jų apylinkių gyventojų parašus, kad būtų uždraustas šių transporto priemonių naudojimas Didžiulio ežere.

Atsižvelgiant į itin vieningą gyventojų valią  ir pritariant, kad šių transporto priemonių naudojimas Didžiulio ežere padarytų ypatingai neigiamą ir negrįžtamą poveikį gamtinei, rekreacinei ir ypač socialinei aplinkai, birželio 6 d. Alytaus rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo pritarta tarybos sprendimo projektui, kuriuo įsipareigojama ginti viešą interesą ir kreiptis į kompetentingas institucijas, kad plaukiojimas asmeniniais, pramoginiais ir sportiniais laivais, varomais vidaus degimo varikliais, turinčiais vandens srauto pompą, Daugų ežere būtų uždraustas.

„Daugų krašto žmonės parodė vieningumą, į kurį negalima neatsižvelgti ir jo negerbti. Jie turi karčios ir pagrįstos patirties. Absoliuti dauguma pasisako už ramų poilsį, gamtos išsaugojimą, saugumą ir ramybę, todėl gindama absoliučios daugumos vietos gyventojų interesus Alytaus rajono savivaldybės taryba kreipsis į atitinkamas institucijas, kad būtų apgintas  Daugų krašto žmonių viešasis interesas. Šimtai surinktų parašų rodo, jog žmonės tikrai nenori vandens motociklų Daugų ežere“, – kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

Vietos gyventojus labiausiai trikdo vandens motociklų keliamas triukšmas, plaukiojimas per arti Daugų miestelio bei per arti pakrančių (ypač maudyklių), didelis vandens motociklų greitis bei neprognozuojama judėjimo kryptis, vandens motociklininkų plaukiojimas išgėrus bei elementarių plaukiojimo ir saugos taisyklių nesilaikymas. Daugiškiams taip pat rūpi ir niokojama gamta.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *