Alytaus valdžia – investuotojų pinklėse: ar pavyks atgauti išnuomotą sklypą?

Pasklidus žiniai, jog Alytaus pramonės parke bendrovė „Sofa Brands“ naujos gamyklos nebestatys, Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis prie derybų stalo sėdo su ženklias investicijas Alytaus pramonės parke žadėjusiais, tačiau pažadų taip ir neištesėjusiais investuotojais – bendrovės „Juice and water group“ atstovais.

Fortų g. 3 esantis komercinis, per 3,5 hektaro besidriekiantis sklypas tapo niekam nereikalingas, o nebaigti jame statyti statiniai – pardavinėjami. Dzūkijos sostinės valdžia norėtų atsiimti išnuomotą, statiniais neapstatytą sklypo dalį ir sėkmingai sklypą įveiklinti, tačiau statybas pradėję investuotojai nenusiteikę taip paprastai visko grąžinti.

Siūlo pirkti savivaldybei

„Susitikimo metu buvo išsakytos dviejų pusių pozicijos. Bendrovės atstovai pasiūlė pradėtus statyti statinius išpirkti savivaldybei, tačiau jų prašoma kaina yra neadekvati. Analizuosime situaciją, galbūt yra galimybė atskirti apstatytą 30 arų žemės plotą nuo likusio maždaug 3 hektarų neužstatyto ir prijungti jį prie kitų Pramonės parko sklypų.

Tai yra teisiniai dalykai, kuriuos spręsime. Norime, kad Pramonės parkas ir būtų pramonės, o ne nereikšmingų pastatų parkas, mums svarbu, kad čia kurtųsi darbo vietos“, – po susitikimo su „Juice and water group“ atstovais portalui „Dzūkijos veidas“ sakė Alytaus miesto meras.

Dar balandį skelbimuose pasirodė informacija, kad minimame sklype apie 30 a užimantys pradėti statyti komerciniai statiniai yra pardavinėjami. Miesto valdžios atstovai suskubo vesti derybas su bendrove, kad likęs neužstatytas maždaug 3 ha sklypas būtų sugrąžintas savivaldos žinion, o dėl likusios dalies su statiniais, kurios savivaldybė atsiimti negali, ieškoti sprendimo būdų.

Pasak N. Cesiulio, investuotojų norai yra nepamatuojamai dideli savivaldybės galimybių atžvilgiu, mat jie siekia statinius parduoti kuo didesne kaina, argumentuodami, kad į sklypą investuota daugiau nei pusę milijono eurų, patirta nuostolių. Pasak mero, bendrovės atstovai sutiktų savivaldybei objektą parduoti už 270 tūkst. eurų.

Meras svarstė, kad net ir nupirkus pradėtas statyti kolonas, jas realizuoti kitiems investuotojams gali būti sudėtinga – gali reikėti kitokių išmatavimų, išplanavimo pastato, komunikacijų, nebent nupirkus polius, pabaigti statyti pastatą ir tada perduoti verslui, tačiau tai pareikalautų didelių investicijų.

„Ankstesnės valdžios priimti sprendimai šiandien mums atsiliepia skaudžiai. Tas sklypas seniausiai galėjo būti išnuomotas, įveiklintas, sukurtos darbo vietos ir padidinta miesto pridėtinė vertė. Savivaldybė dar 2011 metais pasirašė investicinę sutartį, kurioje nebuvo numatyti svarbūs niuansai, todėl dabar ir turime kuriozinę situaciją – mūsų sklypas užstatytas statiniais ir jo negalime atsiimti“, – teigė N. Cesiulis.

Jei planai neišdegs, toliau statys

Alytaus miesto savivaldybėje įvykusia diskusija „Juice and water group“ atstovas, įmonės teisininkas Albertas Ivanauskas liko patenkintas, esą miesto vadovai buvo diplomatiški, nusiteikę geranoriškai bei linkę deryboms, o jų pozicija yra teisinga ir suprantama.

Jis patikino, jog bendrovė iki šiol sulaukia besidominčiųjų parduodamais statiniais.

Pasiteiravus, kodėl buvo nuspręsta nebestatyti vaisvandenių gamyklos Alytuje, A. Ivanauskas teigė, kad sprendimą lėmė prarasti dideli finansai ir įmonė pradeda atsigauti tik dabar. „Jeigu mums nepavyks parduoti statinių už mums priimtiną kainą, galbūt gamyklos Alytuje statybas tęsime“, – teigė teisininkas.

Įdomu yra tai, kad bendrovė „Juice and water group“ iki šiol už statybų darbus neatsiskaitė su praėjusių metų kovo mėnesį bankrutavusia statybų bendrove „Alytaus rentiniai“. Kaip tvirtino, buvęs jos vadovas Albertas Proškus, skola siekia apie 28 tūkst. eurų ir turėjo reikšmės „Alytaus rentinių“ bankrotui.

„Sutartį su įmone pasirašėme 2017 metų spalį, o iki 2018 metų balandžio turėjome pabaigti statyti vadinamąją dėžę. Pradėtus darbus įmonė sustabdė po maždaug mėnesio. Gražūs buvo jų pažadai – darbus žadėjo tęsti po mėnesio, vėliau – po dviejų… Pasaka be galo, kol galiausiai liko tik įsiskolinimai mums, nors medžiagos ir plokštės užsakytos, gamyba pradėta“, – teigė A. Proškus.

Portalas „Dzūkijos veidas“ primena, kad dar šių metų pradžioje minėtas sklypas Fortų g. 3 buvo išnuomotas naują gamyklą jame planavusiai statyti bendrovei „Sofa Brands“. Didžioji dalis įmonės kuriamos produkcijos eksportuojama į Angliją ir užsitęsęs „Brexitas“ bei neaiški rinka pakoregavo įmonės akcininkų planus – jie nusprendė investicijų planus Alytuje nutraukti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *