„Litesko“ era Alytuje baigėsi – bendrovės turtą perima savivaldybė

2019-ųjų gegužės 31 diena neabejotinai pateks į Alytaus miesto istorijos puslapius. Šiandien miesto meras Nerijus Cesiulis, bendrovių „Šilumos tinklai“ ir „Litesko“ vadovai pasirašė turto perdavimo aktą, kuriuo „Litesko“ turtas kartu su biomasės kogeneracine jėgaine, gaminančia elektros energiją, po beveik dviejų dešimtmečių sugrįžta į Alytaus miesto savivaldybės rankas.

„Turtas pagaliau sugrįžta ir mes pasistengsime jį naudoti kuo efektyviau, kad šilumos kaina alytiškiams būtų mažesnė”, – po dokumentų pasirašymo spaudos konferencijoje kalbėjo Alytaus miesto meras N. Cesiulis. Jis patikino, jog jau nuo kito mėnesio miestelėnams sąskaitos už šilumą sumažės 2,4 procento.

Anot bendrovės „Alytaus šilumos tinklai“ direktoriaus Mindaugo Nevardausko, įstaiga pilnai pasiruošusi perimti šilumos ūkį, specialistų komanda pilnai sukomplektuota – joje per 90 žmonių.

„Bet kurios skyrybos nebūna lengvos, kažkas lieka nepatenkintas, tai ir šiuo atveju buvo visko, tačiau džiaugiamės rezultatu – turto perdavimo aktas pasirašytas. Teismai su „Litesko“ nesibaigia, procesas labai sudėtingas, dar daug yra neišspręstų klausimų ir pretenzijų, tačiau tikimės pačių geriausių rezultatų Alytaus miesto labui”, – sakė M. Nevardauskas.

Prieš beveik du dešimtmečius privačioms bendrovėms savo šilumos ūkius išnuomojo 15 Lietuvos savivaldybių ir Alytaus miesto bus 6-oji, susigrąžinusi jį savo rankas. Be to, po ilgų teisminių procesų ir prisiteistų kompensacijų ketvirtadaliu sumažinta šilumos kaina jau dabar alytiškiams per sezoną leidžia sutaupyti virš 4 mln. eurų.

Portalas „Dzūkijos veidas“ primena, šių metų kovo pabaigoje Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė verdiktą Alytaus miesto savivaldybės ir bendrovės „Litesko“ ginče – 25 mln. vertės „Litesko“ pastatyta  turi atitekti Alytaus miestui. Tiesa, dar neaišku, kokio dydžio kompensaciją savivaldybė turės sumokėti „Litesko“ už šį perduodamą turtą.

Be to, teismas atmetė Alytaus miesto savivaldybės bei „Alytaus šilumos tinklų“ reikalavimus priteisti iš „Litesko“ daugiau kaip 17,6 mln. eurų žalos už nepanaudotus ir parduotus apyvartinius taršos leidimus, pirktą mazutą bei žalą vartotojams. Netenkino jis ir „Litesko“ priešieškinio, kuriuo ji iš savivaldybės reikalavo 1,4 mln. eurų už sumokėtą paramą bei patirtus nuostolius dėl sumažintų šilumos kainų.

Sprendimo dalis, kuria bendrovei „Litesko“ nebuvo priteistos kompensacijos už „Alytaus šilumos tinklams“ perduodamą turtą – 9 MW elektros energijos generatorių, biomasės kogeneracinę elektrinę, elektroninius karšto vandens skaitiklius ir atliktas papildomas investicijas į ilgalaikį turtą, Lietuvos apeliacinio teismo nutarimu, turi būti grąžinta pirmosios instancijos teismui nagrinėti iš naujo, jis ir nuspręs priteistinų kompensacijų dydį.

Lietuvos apeliacinio teismo įsikišimo prireikė po Kauno apygardos teismo priimto sprendimo, kurį Alytaus miesto savivaldybė ir bendrovė „Alytaus šilumos tinklai“ apskundė. Jų netenkino nutartis, jog „Litesko“ Alytaus miestui grąžins šilumos ūkį ir daugiau nei 14,8 mln. eurų vertės turtą, tačiau 25 mln. eurų vertės biomasės jėgainė liks įmonei.

Šilumos ūkio nuomos sutartis tarp Alytaus miesto savivaldybės ir „Litesko“ baigėsi 2016-ųjų birželį, tačiau įmonė nesutiko savivaldybei grąžinti šilumos ūkio. Pastaroji praeitais metais kreipėsi į Kauno apygardos į teismą dėl žalos atlyginimo, prašė sugrąžinti bendrovei išnuomotą šilumos ūkį anksčiau nei baigiasi nuomos sutartis. „Litesko“ neliko „skolinga“ – teismui pateikė beveik 35 mln. eurų priešieškinį – 9 mln. eurų už investicijas ir 25 mln. eurų už pastatytą biojėgainę, tačiau teismas jį neskundžiama nutartimi atsisakė priimti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *