Susitikime su medikais – dėmesys opiausioms sveikatos problemoms

Specialistų trūkumas, eilės pas šeimos gydytojus ir kitų medicinos sričių specialistus, gydymo įstaigų patalpų, procedūrų kabinetų, ginekologo ir odontologų paslaugų neįgaliesiems prieinamumas, savivaldybės gydytojo vaidmuo derinant pacientų aptarnavimą ir kitos galimybės – šiuos ir kitus su alytiškiams teikiamomis medicinos paslaugomis susijusius klausimus šiandien sprendė Alytaus miesto savivaldybės ir medicinos įstaigų vadovai, Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komiteto nariai.

Didžiausia problema, su kuria šiuo metu susiduria Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė ir kitos medicinos įstaigos – specialistų trūkumas. Šiai problemai spręsti Alytaus miestas ėmėsi net netradicinių priemonių – prieš keletą mėnesių savivaldybės taryba patvirtino Finansavimo teikimo atvykstantiems dirbti į Alytaus miesto savivaldybės asmens sveikatos priežiūros įstaigas trūkstamos specialybės gydytojams ir rezidentams tvarkos aprašą.

Vadovaujantis šiuo dokumentu pirmuosius trejus metus į Alytų atvykstančiam dirbti gydytojui būtų mokama 5 tūkst. eurų dydžio kasmetinė išmoka jo poreikiams tenkinti. Rezidentui kasmet būtų mokama ne daugiau kaip 10 tūkst. eurų dydžio stipendija pagal rezidentūros išlaidų sąmatą, skirta rezidentūros studijų su stipendija šalies universitetuose apmokėjimo išlaidoms dengti.

Minėtos priemonės, anot Alytaus apskrities S. Kudirkos direktoriaus Artūro Vasiliausko, jau duoda pirmuosius rezultatus. Netrukus ligoninėje turėtų pradėti dirbti iš Raseinių į Alytų persikelianti gyventi ir dirbti ginekologė. Darbo ligoninėje galimybėmis domisi anesteziologas ir keli rezidentai, tačiau, pasak A. Vasiliausko, ligoninei vis tiek trūksta daugelio kitų sričių specialistų.

Su medikų trūkumo problema susiduria ir Alytaus poliklinika. „Mums labai trūksta šeimos gydytojų. Esame užmezgę tris pirminius kontaktus su gydytojais rezidentais, tačiau, ar jie atvyks dirbti į Alytų, parodys laikas“, – sakė poliklinikos direktorius Marius Jasaitis.

Alytaus miesto savivaldybės mero Nerijaus Cesiulio teigimu, medikų trūkumas – ne tik Alytaus miesto, bet ir visos šalies problema. Apie galimus šios problemos būdus jis šią savaitę kalbėjosi su Alytuje viešėjusiu sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga. „Diskutavome apie tam tikrų centrų šalyje steigimą ir medicinos įstaigų veiklos koncepcijos keitimą“, – teigė meras.

Pasak jo, su ministru buvo kalbama apie galimybę medicinos srities specialistą priimti į vieną įstaigą, tačiau jį dirbti siųsti ten, kur yra poreikis. Tačiau, anot mero, kol šis medicinos darbuotojų trūkumą galintis išspręsti sprendimas bus priimtas, prabėgs ne vieneri metai.

Susitikimo metu daug diskutuota apie Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių, kurį pasibaigus poliklinikų medikų darbo laikui, užplūsta daugybė pacientų.

„Ligonių srautas ligoninės Skubios pagalbos skyrių užplūsta nuo 18 val. iki 23–24 val. Pastebėjome, kad kai tik poliklinikose baigiasi darbo valandos, ligoninėje padaugėja pacientų. Jie registruojasi kas 1–3 min., tuomet automatiškai susidaro eilė, trūksta personalo, tada rizikuojame pražiūrėti ūmesnį susirgimą“, – apie kylančias problemas susirinkusiems pasakojo Alytaus miesto savivaldybės tarybos narė, Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės Pri­ėmi­mo-sku­bios pa­gal­bos sky­riaus ve­dė­ja Vilma Krušnienė.

Susitikimo metu, siekiant sumažinti didelį besikreipiančių pacientų skaičių, buvo svarstyta galimybė apmokestinti į skubios pagalbos skyrių besikreipiančius pacientus, tačiau po ilgų diskusijų šiam siūlymui nebuvo pritarta.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius A. Vasiliauskas šią problemą siūlė spręsti kitu būdu – iki 20 val. pailginti pirminio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigų šeimos gydytojų darbo laiką. Ar toks sprendimas pasiteisino, paaiškės maždaug po pusmečio. Tuomet planuojama sukviesti medicinos įstaigų vadovus, atstovus ir klausimą aptarti dar kartą.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *