Alytaus gimtadienio šventė „Vainikas soscinei“: trys renginių kupinos dienos

Alytaus Dainų slėnyje įvyko spaudos konferencija, kurioje buvo pristatyta šių metų Alytaus miesto gimtadienio šventės programa.

Pagrindiniai šventės rengėjai – Alytaus miesto teatras ir Alytaus miesto savivaldybė dar gerokai prieš renginių plano sudarymą kvietė alytiškius siūlyti savo idėjas, siekdami atsiliepti į daugumos pageidavimus, kad šventė suburtų kuo daugiau dalyvių ir būtų patraukli kiekvienam.
Apibendrinus visus siūlymus, gimė įspūdinga renginių programa. Tris dienas – birželio 14, 15 ir 16, įvairiose miesto vietose vyksiantys koncertai, meno akcijos ir šviesos atrakcijos vilios skirtingo amžiaus ir skonio publiką – nuo mažiausių alytiškių iki garbiųjų senjorų.

„Apsisprendėme dėl šventės vietų, formato, dalyvių“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė, akcentuodama, kad renginiai telksis net keturiose skirtingose scenose, o pati didžiausia jų bus įrengta Dainų slėnyje. Be to, atsižvelgiant į miestelėnų pageidavimus, rengiamasi išskirtinį dėmesį parodyti ir Alytuje veikiantiems meno kolektyvams bei kūrėjams – gausus jų būrys pakviestas savo darbais prisidėti prie šventės organizavimo.

„Tiek pačios miesto gimtadienio šventės pavadinimą „Vainikas soscinei“, tiek jos veiksmų ir vietų pavadinimus puikiai  įprasmino alytiškio rašytojo Jurgio Kunčino kūryba, iš kurios semtasi įkvėpimo dėliojant programos akcentus“, – aiškino Alytaus miesto teatro direktorė Inesa Pilvelytė. Ji, kartu su kitomis spaudos konferencijos dalyvėmis, čia pat pakvietė nupinti vainiką iš pavasarinių gėlių ir šiuo simboliniu veiksmu jau nuo šiandienos pradėti gerųjų darbų pynę, skirtą mylimam miestui ir jo žmonėms.

Birželio 14 d. (penktadienį) visi kviečiami į Dainų slėnį, kur įspūdingoje LED ekranų scenoje muzikinius linkėjimus  „Jeigu gimei alytiškiu…“ siųs alytiškių muzikos grupės, taip pat į gimtąjį miestą sugrįžęs atlikėjas Darius Mileris–Nojus.

Birželio 15 d. (šeštadienį) šioje scenoje koncertuos Andrius Mamontovas ir kiti žinomi Lietuvos atlikėjai. Greta esantis „Baltosios rožės“ tiltas vidurnaktį sutviskės fejerverkų lietumi.

Prie Mažosios Dailidės ežerėlio visas tris šventės dienas veiks menų scena, kurioje muzikuos jaunimo pamėgtos grupės, vyks alternatyvaus ir gatvės meno reiškiniai, o sutemus bus pasakojama paslaptinga šviesų ir garsų legenda „Užburtas ežeras“.

Dar viena šventinio veiksmo scena bus įrengta Šilo gatvės pradžioje. Jos pavadinimas dzūkų tarme „Ko aš ty  nematiau?“ du vakarus iš eilės (penktadienį ir šeštadienį) kvies etnokultūros gerbėjus. Čia užsukusius šokiams ir dainoms burs net 30 liaudiškosios muzikos kapelų bei liaudies dainų atlikėja Loreta Sungailienė. Šeštadienio rytą šioje vietoje įsikurs vaikų pievelė „Labas sraige, kur eini?“ ir su mažaisiais šventės dalyviais bendraus Pasakų Bobutė bei Burbulų Dėdė.

Į tradicinę eiseną „Vainikas soscinei“, kuria kiekvienais metais prasideda miesto gimtadienio šventė, kviečiama burtis ir šiemet. Tai galima padaryti užpildžius anketą ir užsiregistravus – https://bit.ly/2XX2LVU. Šį kartą eisenos maršrutas bus trupesnis nei pernai. Jis prasidės Naujojoje gatvėje, prie poliklinikos esančioje žiedinėje sankryžoje, eisenos dalyviai judės „per pačią miesto širdį“ iki Rotušės aukštės, kurioje vyks šventės atidarymas. Čia numatyti tradiciniai akcentai – 2019 metų Alytaus miesto garbės piliečio, Metų žmogaus, kultūros premijų laureatų paskelbimas ir apdovanojimai.

Net dvylika sportinių renginių – nuo tradicinio kanupolo iki gatvės krepšinio, galiūnų ir žirgų kinkinių varžybų – numatyta surengti miesto šventės metu. Visas tris dienas Alytaus Dainų slėnio prieigose veiks prekybos mugė. Linksmo pasivažinėjimo paslaugą vaikams ir jų tėveliams žada Lelijų gatve kursuosiantis traukinukas.

Alytaus apskrities policijos pareigūnai rūpinsis, kad miesto gyventojai ir svečiai šventės metu būtų saugūs.

Spaudos konferencijai artėjant prie pabaigos – visus nustebino gana neįprastas „incidentas“: į Dainų slėnio aikštelę įriedėjo visu garsu kaukianti mašina. Paaiškėjo, kad tai ne koks viešosios tvarkos pažeidimas, tačiau originalus sveikinimas, skirtas vienai iš miesto gimtadienio šventės rengėjų – Alytaus miesto teatro direktorės pavaduotojai Vidai Grišmanauskienei. Kolegos jai taip triukšmingai atgabeno dovanas – skrynią, arbatos ir tortą.

Faktai iš Alytaus miesto švenčių istorijos

Alytaus miesto gimimo diena pažymima, remiantis istorine data – 1581 m. birželio 15 d., kai Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Steponas Batoras pasirašė privilegiją, kuria Alytui buvo suteiktos Magdeburgo teisės. Miestas gavo savivaldos teisę ir herbą – baltą rožę raudoname fone. Šį birželį bus minimas 438-asis Alytaus gimtadienis.

Nuo 2000 m. šventės metu už ypatingus nuopelnus Alytaus miestui ir Lietuvos valstybei vykdant visuomeninę veiklą mokslo, kultūros, švietimo, meno, sporto, sveikatos, socialinės ir aplinkos apsaugos, verslo srityse suteikiamas Alytaus miesto garbės piliečio vardas. Jis yra suteiktas aštuoniolikai asmenų, šiemet garbės piliečio vardas bus teikiamas 19 kartą.

Nuo 1991 m., pažymint miesto gimtadienį, skelbiami kultūros premijų laureatai. Tai Alytaus krašto kultūros baruose besidarbuojantys žmonės, įvairių miesto kultūros įstaigų kolektyvai, susivienijimai pasižymėję išskirtinais kūrybos darbais ir projektais. Iš viso kultūros premijų laureatais yra tapę 80 pavienių kūrėjų, 13 susivienijimų ir meno kolektyvų.

Gražią tradiciją puoselėja Lietuvos žurnalistų sąjungos Alytaus skyriaus nariai, kasmet miesto šventėje Metų žmogui už krašto garsinimą įteikiantys „Auksinę plunksną“. Šiemet Alytaus žurnalistai Metų žmogaus nominaciją skelbs 25 kartą.

Alytaus miesto gimtadienio šventės „VAINIKAS SOSCINEI“ renginių programa

(Gali būti pakeitimų)

Penktadienis (06.14)

Didžioji scena:

14:00 val.  Alytaus mokyklų ir gimnazijų moksleivių šventė „90-ieji… Rytoj pamokų nėra“.

19:30 val.  Vakaro koncertas „Jeigu gimei alytiškiu…“.

19:40 val. Šokių studija „Aušrinė“.

20:10 val. „Jazz do it”.

20:40 val. „Movo“.

21:30 val. „Nojus band“.

22:20 val. „Andy Abro band“.

23:10 val. „Svaras 409“.

Menų scena „Aplink išvaikščiotas Dailidės krantas“ (Mažoji Dailidė):

20:10 val. Vakaro koncertas. AJC „Jausmai“.

21:30 val. „IVTKYGYG“.

22:30 val. Fejerija – Dailidės legenda „Užburtas ežeras“ (Rasa Sera, S. Petreikis, ugnies šokis šiaudinėse skulptūrose, šviesų instaliacijos, lazeriai).

23:10 val. „Ministry of Echology“.

FOLK SCENA „Ko aš ty nematiau?”:

12:00 val. Alytaus kapelų „suneštinis”. „Šlamutis“, „Jovaras“.

13:00 val. „Dzūkų versmė”, „Dzūkija”, „Šilagėlės”.

14:00 val. „Jotvainiai”, „Alyta”.

15:00 val. „Smiltelė”, „Keturnytis”.

16:00 val. „Svajonė”, „Dzūkijos atgaiva”, „Pavakarys”.

17:00 val. „Dzūkijos aidas”, „Sidabrinė gija”, „Ivuški”.

19:30 val. „Punelė”.

KITA:

11:00 val. Tarptautinės Bonsai ir fotografijų parodos „(Ne)Pavaldus laikui 3“atidarymas Alytaus kraštotyros muziejuje.

17:00 val.  Šventinė eisena „Per pačią miesto širdį”.

18:00 val. Miesto gimtadienio šventės atidarymas Rotušės aikštėje.

Šeštadienis (06.15)

Didžioji scena:

11:00 val. Aikido klubo parodomoji programa.

12:00 val. „Judėk ir būk laimingas” Šaulė GYM, linijinių šokių festivalis.

14:00 val. Tarptautinis folkloro festivalis „Ateik saulute su pyragais”.

20:00 val. Vakaro koncertas „Ir visi keliai į slėnį. Klony guli mano miestas”. „8 kambarys”.

20:50 val. A. Chošnau ir grupė.

21:50 val. Monique ir grupė.

22:40 val. A. Mamontovas ir grupė.

24:00 val. Fejerverkai nuo didžiausio Lietuvos pėsčiųjų ir dviratininkų „Baltosios rožės” tilto „Ir viskas atsispindi Nemune – dangus ir žemė”.

24:10 val. DJ Baltic Balcan.

Menų scena (Mažoji Dailidė):

12:00 val. Sambūris „Pasaulio alytiškiai”.

15:00 val. Street art grafičių pleneras, street dance ir kt. (kūrybinės dirbtuvės, performansai).

18:00 val. Vakaro koncertas „Aisčiai”.

19:00 val. „Parsek” (Prancūzija).

20:00 val. „Jazz Do It”.

21:00 val. JAMM’as (programos pabaiga 22:00 val.).

FOLK SCENA „Ko aš ty nematiau?”:

11:00 val. – 14:00 val. Vaikų erdvė „Labas sraige, kur eini?”. Scenoje: muzikos mokyklos YAMAHA auklėtiniai, Astos Pylipaitės vadovaujamos studijos vaikai, AJC kolektyvai, „Volungėlės” dainos, šokių studija „Dosado”, cirkas „Dzūkija”. Burbulų Dėdė, Jolita Zikutė „Gražiausios pasaulio karalaitės rinkimai”, AJC: „Mamos ir mažylio studija”, dailės-keramikos studija, grožio studija, dailės studija, robotika, policijos Amsis.

14:00 val. Festivalis „DZŪKŲ GODOS” su L. Sungailiene. Kapelos „Pivašiūnai”, „Balkis”, „Klėtis”.

15:00 val. „Nalšia”, „Metelys”, Vilkaviškio kapela.

16:00 val. Jiezno kapela, Raudondvario kapela, Alytaus muzikos mokyklos vaikų kapela.

17:00 val. Bijotaičių kapela, Nidos kapela.

18:00 val. Šokių kolektyvai: „Gojelis”, „Narpulis”, „Svirtis” ir Zyplių kaimo kapela.

19:00 val. „Simnyčia”, Leipalingio armonikieriai.

20:00 val. Druskininkų kaimo kapela, Alytaus muzikos mokyklos suaugusiųjų kapela.

Didžioji Dailidė:

09:00 val. – 15:00 val. „Iššūkis komandai 2019”.

10:00 val. – 18:00 val. Paplūdimio turnyras.

11:00 val. Gatvės krepšinis 3×3.

14:00 val. Krepšinio baudų ir tritaškių konkursas.

KITA:

Birželio 14-16 dienomis Alytaus kraštotyros muziejuje vyks tarptautinė Bonsai ir fotografijų paroda „(Ne)Pavaldus laikui 3“.

Gėlių vainikų parkas „Vainikuok Alytų“ (Nemuno pakrantė).

Instaliacijų, grafiti ir šviesų parkas: „Alytaus šviesuomenės virsmas aukštuomene“, „Mia-dūzos“, „Iš šerdies į širdį“ ir kt. (Mažosios Dailidės prieigos).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *