Prieš septynis mėnesius Airiją į Lietuvą iškeitęs baltarusis Alehas šiandien gali lengviau atsikvėpti – sėkmingai įsitvirtino Alytuje, dirba paties įkurtoje įmonėje ir jau svarsto apie verslo plėtrą, galimybes į Lietuvą atsivežti žmoną bei sūnų.
„Gyvendamas čia jaučiuosi per daug nenutolęs nuo namų, o ir vystyti verslą jūsų šalyje daug paprasčiau nei mano gimtojoje Baltarusijoje. Viena problema, kad Alytaus regione nėra mokyklų, kuriose būtų sąlygos mokytis iš užsienio atvykusiems vaikams. Šiandien tai pagrindinė priežastis, kodėl su manimi nėra šeimos“, – sako Alehas.
Jis yra mažosios bendrijos „Čila“, užsiimančios įvairių rūšių mikrožalumynų auginimu, vadovas. Kelis kartus per savaitę viename iš Alytaus rajono kaimų įrengtose patalpose vyro sudaiginti žalumynai iškeliauja į geriausius Vilniaus, Kauno, Druskininkų bei Birštono restoranus ir kavines. Pasak Aleho, Alytaus rajonas – tobula vieta jo verslui logistikos prasme.
Savo klientams „Čila“ siūlo įvairių rūšių garstyčių, kopūstų, ridikų, pankolio, baziliko, kalendros, žirnių bei kitų daigų, netrukus šį sąrašą papildys ir valgomos gėlės.
„Daigai kiekvieną patiekalą gali paversti išskirtiniu, suteikti jam papildomo skonio, be to, yra labai naudingi žmogaus organizmui. Atitinkamas jų kiekis vitaminais ir kitomis medžiagomis žmogui gali būti naudingesnis net iki 20 kartų negu daržovės ir vaisiai, – pasakoja Alehas. –
Žalumynus daiginu tik iš labai aukštos kokybės, genetiškai nemodifikuotų, sėklų, sėju į Lietuvoje pagamintą kompostą, nenaudoju jokių trąšų. Tinkama aplinka, vanduo, didžiulė kantrybė ir uoli priežiūra – tai viskas, ko reikia, kad jie sėkmingai augtų“.
Žalumynų daiginimas Aleho gyvenime atsirado senai – jiedu su žmona daug metų propaguoja sveiką gyvenimo būdą, sveikai maitinasi, todėl namų palangės visada būdavo nusėtos daigyklomis. Tiesa, į verslą tai peraugo tik prieš maždaug ketverius metus, gyvenant Airijoje.
„Mano gyvenimo būdas ilgainiui tapo verslu. Labai džiaugiuosi, kad savo užaugintais sveikais žalumynais šiandien galiu pasidalinti su kitais, kad žmonės noriai juos renkasi. To net darbu negalėčiau vadinti, tai – malonumas“, – sako „Čilos“ vadovas ir užsimena apie planus plėsti savo veiklą – didinti daiginimo apimtis ir tiekti žalumynus ne tik maitinimo įstaigoms, bet ir pavieniams klientams.
Jis svarsto ateityje pasiūlyti ir jau paruoštų daigyklų šeimininkėms, nemėgstančioms kapstytis žemėje, tačiau norinčioms patiekalus gardinti savo pačių ant palangės užsiaugintais žalumynais bei daigyklų, skirtų vaikų švietimui:
„Pavyzdžiui, Airijoje kai kurie vaikai jau mano, jog salotos užauga ir pienas yra pagaminamas parduotuvėse. Galvoju, kad vaikams būtų įdomi bei naudinga patirtis prižiūrėti savo augalus, rūpintis, stebėti, kaip jie auga, keičiasi ir patenka ant mūsų stalo“.