Alytuje duris atvers „Karjeras“ – pirmasis Lietuvoje regioninis karjeros centras

Alytaus miesto savivaldybė, Užimtumo tarnyba ir Jaunimo reikalų departamentas seka sėkmingais užsienio šalių pavyzdžiais ir kartu steigia pirmąjį Lietuvoje regioninį karjeros centrą „Karjeras“, kuris veiks Alytaus jaunimo darbo centro patalpose.

„Karjeras“ skatins jaunuolius daugiau dėmesio skirti renkantis karjeros kelią ir profesiją. „Karjere“ jaunimas nuo 14 m. sulauks profesionalių profesinio orientavimo konsultacijų ir galimybės „pasimatuoti profesiją“, įsitraukti į savanorišką veiklą, padedant  mokyklose dirbantiems karjeros konsultantams, Jaunimo darbo centrų darbuotojams, psichologams ir socialiai atsakingiems verslininkams. „Karjere“ jauniesiems alytiškiams bus teikiamos individualios konsultacijos, sprendžiami specialūs testai, įvertinantys jų profesinius polinkius, jaunimas galės išbandyti save savanorystėje arba praktikoje ar kurti savo verslą.

„Karjero“ išskirtinumas yra visų karjeros valdymui reikalingų paslaugų teikimas po vienu stogu bei suformuotas darbdavių tinklas, kuris sudarys sąlygas jaunimui išbandyti save pasirenkant vieną ar kitą profesiją. „Tikime, kad centras bus bendradarbiavimo platforma tarp savivaldos, verslo, švietimo ir darbo rinkos, nes, kaip bebūtų keista, konstruktyvaus dialogo čia kol kas nėra“, – pasakojo projekto iniciatorės, „Kurk Lietuvai“ dalyvės Akvilė Naginionytė ir Dovilė Dilienė.

„Džiugu, kad kuriasi institucijų ir savivaldos bendra iniciatyva įtraukti jaunimą planuojant savo karjerą ir ateitį. Šiuo metu profesinis orientavimas yra vykdomas skirtingose institucijoje ir daugeliu atveju už galutinį rezultatą nėra atsakingų. „Karjeras“ yra iniciatyva, kurios tikslas yra nuoseklus profesinio orientavimo organizavimas, atsižvelgiant į darbo rinkoje vyraujančias tendencijas”, – akcentavo Užimtumo tarnybos direktorė Ligita Valalytė.

Suomijoje, Švedijoje, Vokietijoje, Belgijoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse profesinis orientavimas itin prioretizuojamas. Praktika rodo, kad tinkamo profesinio orientavimo teikiama nauda akivaizdi – 2,6 kartus didesnė tikimybė įsidarbinti.

Alytaus miesto vicemerė Valė Gibienė tiki, kad ir čia, Lietuvoje, galima pasiekti tokius rezultatus. Miestui tai ypač svarbu, nes dar metų pradžioje jaunimo nedarbo lygis čia buvo 6,5 proc., kai tuo tarpu šalyje – 5,1 proc. „Turi būti centras, kuriame po vienu stogu moksleiviai gaus visus patarimus ir konsultacijas dėl būsimų studijų ar galimybės susipažinti su viena ar kita profesija, padirbėti atostogų metu, atlikti įmonėje praktiką“, – apie „Karjero“ būsimą naudą kalbėjo vicemerė.

Bandomasis projektas „Karjeras“ truks dvejus metus. „Karjero“ paslaugas sudaro karjeros planavimas, individualios konsultacijos, profesinio orientavimo užsiėmimai, galimybė susirasti vietą praktikai arba savanorystei, ir verslumo skatinimas jauniems, savęs ieškanties žmonėms. Taip pat bus laukiama ir tų, kurie turi klausimų dėl įsidarbinimo arba profesijos įgijimo. Pasiteisinus veiklai, tikimasi visoje Lietuvoje pritaikyti šį modelį.

„Kurk Lietuvai“ dalyvių teigimu, jau dabar yra sulaukusios klausimų iš kai kurių savivaldybių dėl centro plėtros.

Kol kas, „Kurk Lietuvai“ atliktų analizių duomenimis, profesinio orientavimo srityje Lietuvoje vienam moksleiviui skiriamas vidutiniškai 1,1 euras, o vienam karjeros konsultanto etatui mokykloje tenka daugiau nei 4,5 tūkst. moksleivių. Šiuo metu yra ruošiamas nacionalinis profesinio orientavimo tvarkos aprašas, kurį planuojama, pasirašys trys ministerijos – Švietimo, mokslo ir sporto, Socialinės apsaugos ir darbo bei Ekonomikos ir inovacijų.

2018 m. Alytaus apskrityje įregistruota 3936 jaunuoliai, ieškantys darbo iki 29 metų, iš jų – 2394 Alytaus mieste ir rajone. Registruoto jaunimo nedarbo lygis apskrityje siekė 6,2 proc., Alytaus m.– 7,4 proc., Alytaus r.– 5,6 proc. Aukščiausias jaunimo nedarbas fiksuotas Lazdijų r. – 8,8 proc. Visoje apskrityje tarp jaunų nedirbančių asmenų merginos sudarė 46,2 proc., vaikinai – 53,8 proc. Metų pabaigoje 19,8 proc. ieškančio darbo jaunimo turėjo aukštąjį, 47,5 proc. – profesinį išsilavinimą. Pernai padėta įsidarbinti 1940 jaunuolių, iš jų – Alytaus m. – 878, o Alytaus r. – 308 asmenims. 2018 m. darbo ieškančių jaunuolių įsidarbino daugiau nei 2017 m.

Šių metų sausio pabaigoje Alytaus apskrityje darbo ieškojo 1534 jauni asmenys iki 29 metų. Tarpininkauta įsidarbinant 160 jaunų darbo ieškančių asmenų.

„Karjere“ bus galima apsilankyti adresu: Vilniaus g. 21, Alytus; darbo valandomis: I-IV – 8-17 val., V – 8-16.45 val., el.paštas karjeras@uzt.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *