Jauno menininko paveiksluose – nesibaigianti kelionė laiko ir atstumų tiltais

Varėnoje atidaryta jauno ir talentingo menininko Romo Usavičiaus tapybos darbų paroda „Iš toli“. Varėnos kultūros centro parodų salės erdvę papuošė jo įspūdingi vaiskaus kolorito paveikslai. Parodoje eksponuojama septyniolika vintažu dvelkiančių, įvairiomis technikomis ant drobės tapytų peizažų, natiurmortų bei spalvotų abstrakcijų.

Paveiksluose tarsi užkoduota nesibaigianti kelionė laiko ir atstumų tiltais. Mat autorius kurį laiką gyveno užsienyje, daug keliavo, o šioje parodoje eksponuojama pusė jo paveikslų, tapytų svečiose šalyse. Šie tapybos darbai – ketverių metų darbas, o paskutinįjį paveikslą menininko teptukas lietė vos prieš keletą savaičių.

Atidarant parodą, jaunas kūrėjas prisipažino, jog sentimentus teptukui ir dažams jautė nuo vaikystės, tačiau rimčiau tapyti pradėjo prieš dešimt metų. „Iš pradžių tapyba man buvo lyg meditacija. Bet aplinkybių ir draugų padrąsintas, kuo toliau, tuo labiau puoselėjau savo pomėgį. Kiekvienas mano paveikslas turi savo istoriją, apie kiekvieną galiu papasakoti.

Juos kurdamas, mėgstu eksperimentuoti. Kodėl savo tapybą vadinu vintažiniu siurrealizmu? Nes man patinka senoviniai dalykai. Matote, ir kai kurie paveikslai – tarsi apsitrynę nuo laiko. Naudoju senas nuotraukas, laikraščius, kitus vintažinius daiktus. Mano paveikslai didelių formatų, jiems reikia ir didesnių erdvių“, – nedaugžodžiaudamas savo kūrybą pristatė autorius.

R. Usavičius ir S. Vidūnaitė. R. Averkienės nuotr.
R. Averkienės nuotr.

Romas dėkojo gausiai į parodos atidarymą atvykusiems jo šeimos nariams, giminaičiams, bičiuliams ir visiems, atėjusiems pasidžiaugti jo pirmosios kūrybos darbų parodos atidarymu.

Parodą bei paveikslų autorių įdomiai pristačiusi Varėnos kultūros centro vyr. specialistė kinui ir parodoms bei Romo gyvenimo draugė Simona Vidūnaitė sakė, jog išties už nedaug šnekantį Romą apie jį kalba kūriniai. „Romas sako, kad tapyba – tai jausmai. Dalis jo paveikslų gimė toli nuo Lietuvos, nuo namų, vaikštant po svetimus miestus, žiūrint į mažus langelius ir stengiantis atspėti, kaip už tų langų gyvena žmonės. Todėl ir paroda vadinasi „Iš toli“.

Jo paveikslas – tai erdvė, kur ribos nejuntamos, čia pasaulis, kuriame taisyklės išrandamos kaskart iš naujo, jei jos reikalingos apskritai… Visas menininko gyvenimas atsispindi darbuose – meilė maisto gamybai, kelionės, bei romantiški pasivaikščiojimai mėnesienoje. Naktis – magiškas metas, todėl paveiksluose ypač dažnai galima pamatyti žvaigždėtą dangų bei mažuose pastatų langeliuose besislepiančias žmonių paslaptis. Žvelgiant į šiuos paveikslus, nepasakytum, kad tai vieno žmogaus darbas“, – pasakojo S. Vidūnaitė.

R. Averkienės nuotr.

Su debiutine paroda autorių pasveikino Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Giedrius Samulevičius. Jis palinkėjo kūrybinės sėkmės, neišvykti iš Varėnos krašto ir jį garsinti savo kūryba.

Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos direktoriaus pavaduotoja, menotyrininkė Dalia Šemeškienė–Kleponytė, kalbėdama apie R. Usavičiaus paveikslus, pažymėjo, jog juose jaučiama autoriaus gyvenimo svetur dvasia – spalvų šviesumas ir lyg lietuviško, ispaniško, itališko meno samplaikos. „Esu maloniai nustebinta ir sveikinu. Paveikslai pateikti įdomia perspektyva. Juose galima užčiuopti tai, ką kalba kūrėjo siela. Kviečiu įsižiūrėti į paveikslus ir pajusti, ką autorius spalvomis ir potėpiais norėjo papasakoti“.

R. Averkienės nuotr.

Parodos atidarymo renginį papuošė skambios Varėnos kultūros centro vokalinio kvarteto atliekamos dainos.

Romas ir Simona – meniškos „sielos“ ir gamtai neabejingi keliautojai. Jie prieš pusantrų metų nužygiavo pėsčiomis per Europą 2 tūkstančius kilomentrų, dalyvavo ekspedicijoje „Eneloop expedition 2100“ ir laimėjo pagrindinį – 21 tūkst. eurų – prizą.

Jų išskirtinę meilę gamtai liudija tai, jog savo laimėtą prizą Romas ir Simona skyrė Dzūkijos nacionaliniam parkui, nes kaip patys juokauja, Varėnos kraštą įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio ir norėjo jame pagyventi ilgiau. Svajonės išsipildė – jiedu šiuo metu gyvena Rudnios kaime, romantiškoje ir jaukioje sodyboje tarp miškų, kur kiekvieną dieną neišeidami iš namų gali klausytis gamtos naujienų – paukščių muzikos, matyti žvėrelius… Ideali vieta gyventi ir gimti kūrybai.

R. Usavičiaus darbų paroda Varėnos kultūros centre veiks iki kovo 13 dienos.

Daugiau menininko paveikslų galima pamatyti https://www.facebook.com/RaiMauArt/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *