A. Juozapavičiaus 100-osios žūties metinės: atminimo deglai ir pagarbos salvės

Ankstų trečiadienio rytą kariškiai ir jaunieji šauliai nešini atminimo deglais iš Pirmojo Alytaus aikštės patraukė A. Juozapavičiaus tilto ir šalia jo stovinčio paminklo link – taip Alytuje prasidėjo karininko Antano Juozapavičiaus žūties 100-osioms metinėms paminėti skirti renginiai. Prie paminklo buvo uždegta atminimo ugnis, o į dangų paleisti trispalviai dūmai.

Vidurdienį šv. Angelų Sargų bažnyčioje buvo laikomos šv. Mišios. Po jų parodyta meninė programa „Širdį Tėvynei aukoki“ – skambėjo eilės, atlikėjos Ramintos Naujanytės-Bjelles atliekami kūriniai, grojo Sausumos pajėgų orkestras. Alytaus miesto teatro aktorius Vidas Vaškis, kartu su Karininko Antano Juozapavičiaus šaulių 1-osios rinktinės teatro studijos „Taškas“ jaunaisiais aktoriais, atliko teatrinį etiudą „Baltas raitelis“, o Alytaus kraštotyros muziejaus istorikas Vilmantas Dunderis susirinkusiems skaitė pranešimą „1919 vasario 13-osios dienos įvykiai Alytaus mieste“.

„25 metai žmogui yra labai nedaug. Tai yra gyvenimo pradžia – mokslai, studijos, meilė, šeima, vaikai. Antanas Juozapavičius, baigęs trumpuosius karininkų kursus, atsisakė gyvenimo malonumų, pasiėmė ginklą, nuėjo ginti mūsų valstybės.

Ta jo 1919 metų vasario 13-osios auka tikrai nebuvo beprasmė. Jis parodė pavyzdį, kaip reikia mylėti ir ginti savo šalį. Šis jo žygdarbis išliks ne tik mūsų, bet ir mūsų vaikų, anūkų atmintyje, kaip tikro kario ir tautos patrioto pavyzdys“, – meninei programai pasibaigus, prie karininko A. Juozapavičiaus kapo vykusio minėjimo metu, kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės meras Vytautas Grigaravičius.

Svarbiausius faktus apie karininką A. Juozapavičių susirinkusiems priminė Lietuvos kariuomenės vadas, gen. ltn. Jonas Vytautas Žukas.

Renginio metu karininko A. Juozapavičiaus atminimas pagerbtas tylos minute, nuaidėjo pagarbos salvės žuvusiųjų už Lietuvos valstybę, jos laisvę ir Nepriklausomybę garbei. Visų susirinkusiųjų vardu Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos karys ant A. Juozapavičiaus kapo padėjo gėles.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *