Siaučia gripas. Kaip saugotis?

Gripas yra viena rimčiausių ir labiausiai paplitusių užkrečiamųjų virusinių ligų, todėl žmonių susibūrimo vietose – viešajame transporte, darbo kolektyvuose, prekybos ir ugdymo įstaigose – įsiviešpatauja labai greitai. Pakanka susidurti su sergančiuoju ir po kelių dienų galima pajusti pirmuosius ligos simptomus.

Dažniausiai gripo epidemijos kyla rudenį ir žiemą, bet tai nereiškia, kad šia klastinga liga negalima užsikrėsti ir kitu metų laiku. Šaltuoju metų laiku virusams lengviau infekuoti organizmą, kadangi bendra imuninės sistemos būklė šiuo laikotarpiu būna labiau nusilpusi ir nesugeba duoti greito atkirčio ligos sukėlėjams.

Gripo virusas sugeba greitai mutuoti (keistis), todėl pasiruošti jo epidemijai yra gana sunku. Net ir persirgus gripu, imunitetas susidaro tik tos struktūros virusui, kuriuo žmogus buvo užsikrėtęs.

Ypatingą pavojų kelia lengvomis gripo formomis sergantys asmenys, kurie sirgdami bendrauja su aplinkiniais ir platina virusą, o imlumas gripui yra visuotinis. Neretai žmonės teigia, kad jie niekada neserga gripu. Iš tiesų sveiki asmenys gripu gali sirgti labai lengvai ar net visiškai be simptomų. Tačiau tokie asmenys pavojingi aplinkiniams, nes išskiria virusą į aplinką.

Gripo virusai plinta oro lašeliniu ir kontakto keliu (kosint, čiaudint, kalbant, taip pat per nešvarias rankas; gripo virusas aplinkoje ar ant daiktų gali išlikti net iki 2 parų). Sergant gripu kūno temperatūra pakyla iki 40 laipsnių, būdingas raumenų, viso kūno skausmas, kamuoja bendras negalavimas ir energijos stoka, gali atsirasti jautrumas šviesai, sąnarių skausmas, drebulys, nuovargis, viduriavimas, vėmimas. Taip pat būdingas kosulys ir galvos skausmas.

Gripas sukelia sunkias komplikacijas: plaučių, ausų, širdies, smegenų ar inkstų uždegimus. Šios komplikacijos žymiai dažniau kyla vyresnio amžiaus žmonių grupėse ir lėtinių sveikatos sutrikimų turintiems žmonėms.

Pajutusiems į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus, drebulį, nuovargį, viduriavimo ir vėmimo požymius) rekomenduojama:

  • laikykitės ne mažiau kaip 1 m atstumu nuo kitų žmonių;
  • susitikę su kitais asmenimis, venkite prie jų liestis (apkabinti, bučiuoti, spausti ranką);
  • nedelsdami kreipkitės į asmens sveikatos priežiūros įstaigą;
  • vėdinti patalpas, gerti daug skysčių;
  • nevykite į darbą, mokyklą, likite namuose (iki 7 dienų);
  • venkite masinių renginių;
  • kosėdami, čiaudėdami pridenkite burną;
  • būtina plauti rankas, neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;
  • nesilankykite žmonių susibūrimo vietose. Jei to išvengti neįmanoma – dėvėkite apsauginę kaukę.

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *