Alytaus miesto mokiniams – didesnė būrelių įvairovė

Šiuolaikiniai šokiai, informacinės technologijos, karatė, plaukimas, robotika ir jaunųjų šaulių ugdymas – šiuos būrelius lanko daugiausia Alytaus miesto vaikų. Pasibaigus pamokoms į įvairius neformaliojo švietimo užsiėmimus skuba daugiau kaip 2 tūkstančiai Alytaus miesto mokinių.

Rasti įdomios popamokinės veiklos Alytuje gali kiekvienas nuobodžiauti nenorintis vaikas juolab, kad šiais mokslo metais būrelių pasiūla, palyginus su praėjusiais, gerokai išaugo: neformaliojo švietimo programų sąraše 87 veiklos, praeitais metais buvo 79.

Kur kas didesnė ir būrelių įvairovė. Tarp jau įprastų keramikos, liaudies šokių, futbolo, krepšinio būrelių vaikams siūloma rinktis aviamodeliavimo, mobiliųjų aplikacijų, išmaniųjų sistemų kūrimo, jaunojo eismo dalyvio ir kitus būrelius.

Naujovė Alytuje – vasario mėnesį veiklą pradeda tarptautinis vaikų universitetas „Alfa“, pasiūlysiantis interaktyvias ir inovatyvias paskaitas technologijų, inovacijų valdymo, finansinio raštingumo, lyderystės ugdymo, išmaniųjų technologijų, socialinių tinklų naudojimosi bei kitomis temomis, aviamodelizmo dirbtuves, įvairias stovyklas.

Alytaus miesto mokinių neformaliojo švietimo ugdymas tiek praėjusiais, tiek ir šiais metais finansuojamas Europos Sąjungos fondų lėšomis. „Kiekvienam miestui pagal mokinių skaičių atitinkamai yra skiriama tam tikra pinigų suma, tačiau ją patvirtina taryba. Gruodžio mėnesį Alytaus miesto savivaldybės taryba priėmė sprendimą vieno vaiko neformaliajam ugdymui skirti 12 eurų“, – pasakoja Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Rimvyda Ališauskienė.

Neabejotinai aktyviai, įdomiai ir turiningai  laisvalaikį leidžia šokių studiją „Aušrinė“ ir Alytaus jaunimo centro šiuolaikinio šokio studiją „Vakarė“ lankančios šokėjos. Ne vien šokio žingsnelių, bet ir šokio teatro bei išraiškos subtilybių mokytis vien į šokių studiją „Aušrinė“ susirenka daugiau nei šimtas vaikų.

Pasak studijos vadovės Aušros Saulevičiūtės, būrelis labai populiarus, priimti visus norinčius šokti tiesiog nėra galimybių. Paklausta, kur slypi šiuolaikinių šokių būrelio populiarumo paslaptis, vadovė tikino, kad didelį dėmesį užsiėmimų metu ji skiria ne tik šokiui, bet ir bendravimui bei patriotiškumo jausmo ugdymui, o tai neabejotinai traukia vaikus.

Šokių studijos „Aušrinė“ šokėjoms tenka daug keliauti ir atstovauti savo miestui įvairiuose šiuolaikinių šokių čempionatuose. Jų metu džiugu matyti rankose šalies ar miesto vėliavą laikančias ir laimėjimais besidžiaugiančias šokėjas“, – priduria A. Saulevičiūtė ir džiaugiasi, kad padirbėti su šiuolaikinio šokio būrelį lankančiomis šokėjomis iš įvairių užsienio šalių atvyksta šios srities profesionalai. Netrukus pamokyti šiuolaikinio šokio subtilybių į Alytų atvyks svečias iš Lenkijos.

Šokių studijų „Aušrinė“ ir „Vakarė“ šokėjos dažnai kviečiamos dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose šokio čempionatuose, iš kurių dažniausiai sugrįžta su daugybe apdovanojimų. A. Saulevičiūtė džiaugiasi, kad ir šiais metais jos vadovaujami kolektyvai kviečiami atstovauti savo miestui ir šaliai  įvairiuose Lietuvos ir tarptautiniuose renginiuose ar projektuose.

Dar labiau nei šokiai mokinius domina šaulių būreliai. Praėjusiais metais Lietuvos šaulių sąjungos Alytaus miesto jaunųjų šaulių ugdymo programą lankė daugiau kaip du šimtai mokinių, o šiemet šis skaičius dar labiau išaugo.

Karininko Antano Juozapavičiaus šaulių 1-osios rinktinės vado pavaduotojo Juozo Luckaus teigimu, šiuo metu Alytaus miesto mokyklose veikia 10 jaunųjų šaulių būrelių, tad bendras jaunųjų šaulių skaičius, kartu su Alytaus Putinų gimnazijoje šaulių klasėje besimokančiai mokiniai, siekia penkis šimtus.

J. Luckus neslepia, kad ne visi vaikai pripranta prie griežtesnės nei mokykloje ar šeimoje tvarkos ir būrelius lankančių vaikų skaičius kinta. Dažniausiai šis skirtumas juntamas vasarą, kuomet studijuoti išvykstantys abiturientai pareiškia norą išstoti iš sąjungos arba tampa suaugusiais šauliais, tačiau prasidėjus mokslo metams jaunųjų šaulių skaičius ir vėl išauga.

Būrelio populiarumą, anot vado pavaduotojo, ko gero labiausiai lemia tai, kad užsiėmimus mokiniams jiems gerai pažįstami istorijos, geografijos, matematikos ar kitų dalykų mokytojai, o įvairios veiklos vieta nuolat kinta.

„Vaikai vyksta į ekskursijas, susipažįsta su kitų sukarintų struktūrų veikla, organizuojami įvairūs patriotiniai žygiai „Partizanų kovų takais” arba „Pažink savo kraštą”, jaunųjų šaulių kursai, stovyklos, sporto ir kultūriniai renginiai, praktiniai mokymai“, – pasakoja J. Luckus.

2019-ieji šauliams bus aktyvūs., Juos Seimas paskelbė Lietuvos šaulių sąjungos 100-mečio metais, tad šaulių šiemet laukia tikrai daug patriotiškumą ugdančių renginių – pilietiškumo stovyklos, jų metu bus organizuojami susitikimai su žymiais žmonėmis bei jaunojo lyderio, sportinio šaudymo, orientavimosi vietovėje, radijo ryšio operatoriaus, pirmosios medicinos pagalbos užsiėmimai.

Alytaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *