Alytiškiai jungiasi prie ledinės eketės iššūkio

30 dienų ledinės eketės iššūkis, pirmą kartą paskelbtas prieš keletą metų, nuvilnijo per visą Lietuvą. Nuo sausio 18 d. tokiu būdu stiprinti valią ir grūdinti kūną panoro ledinių maudynių entuziastai Alytuje, Kaune, Vilniuje, Trakuose, Radviliškyje ir kitose miestuose ir miesteliuose.

„Mažai energijos? Blogai miegi? Dažnai sergi? O gal nori išbandyti tai, ko niekada nesi daręs gyvenime? Prisijunk prie mūsų!“, – kviečia žiemos iššūkio organizatoriai bei ragina nebijoti išeiti iš komforto zonos ir išplėsti savo galimybių ribas.

„Iššūkio tikslas nėra nusifotografuoti drauge su sveikuoliais šokant į eketę, kad galėtume pasipuikuoti. Svarbiausia, turėti vidinį motyvą ir supratimą, kokių tikslų siekiame tokiu drastišku grūdinimosi būdu“, – tikina iššūkio sumanytojas – Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė.

Anot jo, kasdienio komforto išsekintai vaizduotei tiek badas, tiek šaltis gali atrodyti pernelyg sudėtingi išbandymai žmogaus organizmui, tačiau nėra reikalo bijoti. Neskatinama lenktyniauti ar siekti rekordų, tikslas – pažadinti kūną, jo prigimtines reakcijas.

Šaltis – draugas ar ligų sukėlėjas?

Šaltis yra vienas labiausiai žmogui pažįstamų dirgiklių. Tai – puikus pagalbininkas atstatant išbalansuotą fiziologiją. Vyresnioji karta dar atsimena laikus, kai kaimo moterys žiemą eketėje skalbdavo drabužius, vaikščiodavo lengvu apavu. Nepaisant to, kad žiemos ir kasdienė aplinka nebepanaši į mūsų senelių ar prosenelių, per tūkstančius metų susiformavusi genetinė atmintis turi informaciją susijusią su įmanomais iššūkiais ir būdais juos įveikti.

Todėl net ir šių laikų kūnas žino, kaip reaguoti į šaltį. „Yra įrodyta, kad eilinis žmogus be specialaus pasiruošimo (be abejo, išskyrus psichologinį) gali išbūti eketėje iki 3 minučių be jokių neigiamų pasekmių kūnui. Svarbiausi tokiu atveju yra nusiteikimas. Jei bijosime ar būsime įsitempę, kūnas šalčio šoko nepageidaus, tačiau jei įsijausime ir stengsimės atsipalaiduoti, įsijungs natūralios reakcijos ir kūnas pasiruoš tokiai misijai be neigiamų pasekmių“, – tikino Win Hof metodo instruktorius Arūnas Degutis.

Santykyje su dideliu šalčiu galima stebėti, kaip kraujagyslės, esančios odos paviršiuje, mikro raumenų pagalba susitraukia, taip sustabdydamos kraujo cirkuliaciją. Galūnėse užsidaro didesnių kraujagyslių tinklas tam, kad apsaugotų vidaus organus išlaikydamas juose būtiną 37 laipsnių temperatūrą. Šie kūno mechanizmai leidžia net neužgrūdintam žmogui lediniame vandenyje išbūti 2-3 min. ir gana lengvai atsistatyti nuo peršalimo. Patyrę šalčio mėgėjai sugeba išbūti šaltyje ir  žymiai ilgiau.

Alytiškiai laukiami prie Dailidės ežerėlio

Alytaus sveikuolių klubas „Ryžtas“ 30 dienų ledinės eketės iššūkio dalyvių lauks kiekvieną darbo dieną nuo 6.30 val. prie mažosios Dailidės ežerėlio, o šeštadieniais bei sekmadieniais nuo 11 val.

Iššūkio pradžia – naktis iš sausio 18-osios į 19 dieną – nuo 24 val. Kodėl būtent ši naktis? Sausio 19 dieną keletui valandų visas Žemės vanduo tampa stebuklingu. Manoma, kad toks vanduo gali išgydyti ir sunkiausias ligas. Veikiamas energetinių Visatos srautų, ypatingos galios vanduo įgauna tris kartus per metus: sausio 19-osios, vasario 15-osios ir birželio 24-osios naktimis.

Lietuvos sveikuolių sąjungos iniciatyva ištisus metus vyksta grūdinimosi renginiai visoje šalyje. Be 30 dienų ledinės eketės iššūkio, vasario 9 d. tradiciškai vyks grūdinimosi šventė „Palangos ruoniai 2019“, o kovo 2 d. laukia 25 metrų plaukimas ekete Trakuose, Galvės ežere.

Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *