Savivaldybių skaidrumo tyrimas: kaip sekėsi Dzūkijos savivaldybėms?

Lyginant su 2014 metais, Lietuvos savivaldybės tapo skaidresnės: 2018-aisiais jų skaidrumo vidurkis padidėjo nuo 56 iki 69 balų iš 100 galimų, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) savivaldybių skaidrumo tyrimas.

Remiantis jo rezultatais, Dzūkijoje geriausiai sekėsi Alytaus rajono savivaldybei. Ji viena daugiausiai savo veiklą viešinančių savivaldybių šalyje – surinkusi 90 balų iš 100 galimų užėmė 2 vietą ir nusileido tik Joniškio rajono savivaldybei. Tiesa, 2014 metų tyrime Alytaus rajono savivaldybė buvo 1-oje vietoje.

Alytaus rajono savivaldybė išsamiausiai pristato tarybos ir savo įmonių veiklą, antikorupcines priemones, galimybes gyventojams dalyvauti savivaldybės veikloje. Šios sritys surinko po 100 balų. Mažiausiai informacijos (63 balai) savivaldybė viešai pateikia apie savo darbuotojus.

Druskininkų savivaldybė pagal viešinimo apimtis atsidūrė 5 vietoje, 2014 metais buvo 8-ta. 5 poziciją Druskininkai dalinasi kartu su Utenos rajono savivaldybe. Aukščiausią įvertinimą – 100 balų – gavo tik tarybos veiklos viešinimas, mažiausiai informacijos savivaldybė skelbia apie savo darbuotojus – tyrime surinko vos 38 balus.

Lazdijų rajono savivaldybei teko 8 pozicija. Ja ji dalinasi su Šiaulių miesto, Kėdainių ir Vilkaviškio rajonų savivaldybėmis. 2014 metais Lazdijų rajono savivaldybė buvo 21 vietoje. Stiprioji savivaldybės pusė – tarybos veiklos viešinimas (100 balų), silpnoji – informacija apie gyventojų galimybes dalyvauti savivaldybės veikloje (50 balų) bei viešai prieinama informacija apie darbuotojus (50 balų.)

Alytaus miesto ir Varėnos rajono savivaldybės, tyrimo metu surinkusios po 71 balą, kartu su Kazlų Rūdos ir Neringos savivaldybėmis dalijasi 12 vieta. 2014 metais Alytaus miesto savivaldybė buvo 14-oje, Varėnos rajono – 22-oje vietoje. Alytaus miesto savivaldybė daugiausiai informacijos pateikia apie tarybos veiklą (100 balų), mažiausiai – savo darbuotojų (38 balai) ir įmonių (50 balų) veiklą, antikorupcines priemones (50 balų).

Varėnos rajono savivaldybė nei vienoje srityje negavo aukščiausio – 100 balų – įvertinimo. 86 balus savivaldybė surinko už antikorupcinių priemonių viešinimą, vos 25 balus gavo už informacijos apie tarybos darbą sklaidą, visa kita savivaldybės viešinama informacija gavo nuo 50 iki 83 balų.

Atsižvelgiant į tyrimo rezultatus TILS parengė rekomendacijas, kaip savivaldybės galėtų tapti skaidresnės. Jose siūloma užsibrėžti kelis svarbiausius antikorupcinius tikslus ir juos viešinti, užtikrinti galimybę saugiai pranešti apie negeroves, skelbti susitikimus su interesų grupėmis, finansinius duomenis skelbti atvirų duomenų formatu, viešinti gyventojų galimybes dalyvauti priimant sprendimus.

Tyrime vertinta, kiek informacijos savivaldybės teikia apie savo darbuotojus, tarybos veiklą, antikorupcines priemones, savivaldybių įmones ir bendroves, metinius biudžetus, viešuosius pirkimus ir gyventojų galimybes dalyvauti sprendimų priėmime. Analizuota, ar savivaldybės skelbia ne tik privalomą viešinti, bet ir papildomą informaciją apie savo veiklą.

Savivaldybių interneto svetainių analizę TILS atliko 2018 m. spalio – gruodžio mėn. Vertinimo rezultatai buvo siunčiami visoms savivaldybėms, joms sudaryta galimybė pradėti viešinti trūkstamą informaciją ir taip pakoreguoti savo įvertinimą. Šia galimybe pasinaudojo 53 savivaldybės. 2014 metais tai padarė 12 savivaldybių.

Parengta pagal „Transparency International“ Lietuvos skyriaus informaciją

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *