Alytaus miesto savivaldybė pasiekė pergalę teisme dėl viešojo transporto konkurso

Alytaus miesto savivaldybė pasiekė pergalę teisme. Viešojo transporto paslaugų konkurse dalyvavusios bendrovės „Transrevis“ bandymas nutraukti Alytaus miesto savivaldybės ir „Kautros“ sutartį baigėsi nesėkme. Be kita ko, teismas įpareigojo bendrovę atlyginti savivaldybei visas bylinėjimosi išlaidas.

Viešojo transporto paslaugų konkurse didžiausią kainą pasiūliusi ir paskutinę vietą užėmusi bendrovė „Transrevis“ kreipėsi į teismą prašydama pripažinti neteisėtais ir panaikinti sprendimus dėl pasiūlymų eilės nustatymo, laimėtojo pripažinimo bei pirkimo sutarties su laimėtoju sudarymo.

Bendrovės ieškinį teismas atmetė ir pripažino, jog Alytaus miesto savivaldybė vertindama pasiūlymą nepažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintų nediskriminavimo, proporcingumo ir skaidrumo principų.

Tai jau antrasis bendrovės „Transrevis“ kreipimasis į teismą. Praeitų metų liepos mėnesį, gavusi Kauno apygardos teismo sprendimą, Alytaus miesto savivaldybė buvo įpareigota nutraukti viešųjų pirkimo procedūras, mat „Transrevio“ atstovai pageidavo, kad būtų pakeista konkurso sąlygose numatyta autobusų techninė specifikacija ir įtraukta sąlyga, kad žemagrindė zona miestui teikiamose transporto priemonėse galėtų būti ne tik tarp ašių, kaip įprasta naujausiuose mikroautobusuose, bet ir transporto priemonės gale. Buvo teigiama, kad įlipimas autobuso gale neįgaliesiems privalumas dėl jų psichologinės specifikos, tiksliau – išvaizdos.

Anot Alytaus miesto savivaldybės Neįgaliųjų reikalų komisijos narės Kristinos Dūdonytės, apie lygybę ir aplinkos prieinamumą kalbama Jungtinių Tautų priimtoje Neįgaliųjų teisių konvencijoje, kurią yra ratifikavusi ir Lietuva.

„Visiems turi būti garantuota lygybė ir prieinamumas. Kaip ir visi žmonės, neįgalieji turėtų įlipti ir išlipti pro tas pačias duris. Įlipimas per galą simbolizuoją atskirtį. Kai mums vieta skiriama autobuso gale, tai mes ir paliekami kažkur „gale“, jame net stipriai „įrėminami“, jokio laisvės pojūčio“, – įsitikinusi K. Dūdonytė.

Nuostatos, kad viešasis transportas turi būti prieinamas visiems vienodai, visuomet laikėsi Alytaus miesto savivaldybė. „Miestą stengiamasi pritaikyti žmonėms, turintiems įvairias negalias. Tiek įrengiant naujus, tiek ir rekonstruojant šaligatvius bei pėsčiųjų ir dviračių takus nuleidžiami bortai, naikinami laiptai, užtikrinamas patekimas į įstaigas, – sako savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Vilija Ramanauskienė. – Ilgai siekėme, kad viešasis transportas būtų patogus visiems – žmonėms su negalia, vyresniems ar sunkiau judantiems, tėvams su mažais vaikais ir panašiai“.

Alytaus miesto savivaldybė sutartį dėl viešojo transporto su konkurso laimėtoja – bendrove „Kautra“ – pasirašė septyneriems metams su galimybe pratęsti dar trejiems metams, teikiamas paslaugas įvertinus gerai. Viešojo transporto paslaugų vertė dešimčiai metų sudaro per 18 mln. eurų, technologinių sistemų – 1,4 mln. eurų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *