Alytiškiai sveiko maisto idėjomis dalijosi Varėnoje

Maistas gali būti ne tik sveikas, bet ir skanus – tuo įsitikino sveiko maisto gaminimo seminaro dalyviai Varėnoje. „Mityba yra neatsiejama mūsų gyvenimo ir mūsų sveikatos dalis. Priklausomai nuo to, kaip mes maitinamės, galime sustiprinti savo sveikatą, išvengti daugelio ligų, tačiau nesveika mityba gali sukelti ir daug nepageidaujamų rūpesčių“, – tikino sveikos gyvensenos entuziastai ir praktikai, sveiko maisto gaminimo seminarų lektoriai Jūratė Marčiulaitienė ir Eimantas Stoškus.

Varėnos technologijų ir verslo mokykloje keletą mėnesių vykę sveiko maisto gaminimo seminarai buvo skirti būsimiems ir esamiems virėjams, technologijų mokytojams, bei visiems, besidomintiems sveika mityba. Anot sveikuolių sąjungos projektų ir Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovės J. Marčiulaitienės, sveikas maistas suteikia ilgalaikės sveikatos, žvalumo, gyvybingumo, jėgų ir ilgaamžiškumo, o savo savybėmis ar pagaminimo būdu padeda palaikyti organizmo sveikatą.

Kad šis maistas tenkina visus organizmui reikalingų baltymų, angliavandenių, riebalų ir veikliųjų medžiagų poreikius, valo jį, apsaugo nuo kenksmingų vidaus ir išorės veiksnių ir jam nekenkia, yra šviežias, suderintas, skanus, spalvingas, malonaus aromato bei lengvai susivirškina, seminaro dalyviai turėjo progos įsitikinti gamindami ir degustuodami įvairius patiekalus.

Teorinės dalies metu lektoriai išsamiai išdėstė mitybos formas ir jų ypatybes, maisto sudėtines dalis ir  jų reikšmę mūsų sveikatai, kalbėjo apie „supermaistą“, sėklas ir jų daiginimą.

Ekoasociacijos bendruomenės atstovas E. Stoškus išsamiai pristatė prieskonius, jų svarbą maisto patiekaluose, bei mitybą pagal ajurvedinę konstituciją. Paskutiniojo seminaro metu lektorių komandą papildė jaunosios kartos atstovė – Alytaus Vedų kultūros centro koordinatorė, maisto gamybos profesijos specialistė Eglė Dumbliauskaitė, išsamiai pristačiusi maisto ruošimo ir valgymo kultūrą.

Seminaro dalyviai aktyviai dalyvavo diskusijose aptariant sveikos mitybos principus. Visų mokymų praktinės dalies metu buvo pagamina per 20 patiekalų. Pasak seminaro dalyvių, daugelis patiekalų sužavėjo gamybos paprastumu ir netikėtais rezultatais. Didžiausio įvertinimo sulaukė seitano kepsneliai su avinžirnių ir moliūgų užtepėle, žalieji kokteiliai, pilnagrūdžiai krekeriai, sezamų sėklų pasta, sveikuoliški gardukai, ciberžolių limonadas ir nekeptas obuolių pyragas.

 

Mokymų metu varėniškiai su dideliu entuziazmu kūrė sveikatai palankius patiekalus, vieni su kitais dalijosi savo patirtimi maisto gamyboje bei naujais atradimais.

Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *