Akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“: nemokamai bus išdalinta tūkstančiai eglių šakų

Tradicine tapusi kalėdinė akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ šiais metais ir vėl džiugins Lietuvos gyventojus – prieš pat šventes šalies miškų urėdijų miškininkai jiems jau 12 kartą nemokamai dalins eglių šakas. Akcija vyks visose savivaldybėse gruodžio 20 dieną (ketvirtadienį) nuo 12 valandos.

Žaliaskarių šakos bus dalinamos Alytaus Rotušės, Druskininkų Pramogų ir Lazdijų Nepriklausomybės aikštėse, Birštono girininkijoje. Varėniškiai šakas galės pasiimti automobilių stovėjimo aikštelėje prie savivaldybės administracijos pastato, Varėnos rajono gyventojai – Merkinėje, Dariaus ir Girėno aikštėje, šalia Žilinų seniūnijos bei centrinėje Valkininkų miestelio aikštėje.

„Kalėdinių eglučių pasiūla yra didžiulė – šventei medeliai specialiai auginami plantacijose arba medelynuose. Norisi tikėti, kad gyventojai puoš atsakingai įsigytas eglutes arba rinksis eglių šakas vietoje neteisėtai nukirsto medelio, o miško eglutės bus išsaugotos ir užaugs stipriais medžiais. Dovanodami eglių šakas norime atkreipti gyventojų dėmesį, kad vienu metu galima puoselėti tradicijas ir ugdyti sąmoningą vartojimą“, – sako Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas.

Pusantro metro eglutei miške užaugti reikia ne mažiau kaip septynerių-devynerių metų. Tai yra ilgas laikas palyginti su keliomis savaitėmis švenčių. Vis dar atsiranda ilgapirščių, kurie užuot kreipęsi į girininkijas ar medelynus ir įsigiję eglutę už keletą eurų, nuvažiuoja į mišką ir patys ją nusikerta – patį gražiausią, stipriausią ir perspektyviausią medelį. Valstybinių miškų urėdija, norėdama atkreipti visuomenės dėmesį į miškui daromą žalą, išleido vaizdo filmuką, raginantį miške tausoti eglutes ir leisti joms užaugti: https://www.youtube.com/watch?v=ltmAviOprz0

„Tikiu, kad švietėjiškomis ir geranoriškomis iniciatyvomis galime skatinti atsakingą elgesį miške. Idėja prieš šventes dovanoti gyventojams eglių šakas gimė daugiau nei prieš dešimtmetį ir ilgainiui išplito – dabar apima visą Lietuvą. Džiugu, kad šią iniciatyvą palaiko daugybė gyventojų ir visų Lietuvos savivaldybių administracijos, skiriančios šakų dalinimo vietas miestų ir miestelių aikštėse“, – sako M. Pulkauninkas.

Šiais metais visoje Lietuvoje bus 120 šakų dalinimo vietų.

Iniciatyva „Parsinešk Kalėdas į savo namus“ pritraukia tūkstančius Lietuvos gyventojų. Pernai metais miškininkai iš viso išdalino daugiau nei 100 tūkst. eglišakių. Šiai iniciatyvai skirtos eglių šakos atvežamos iš kirtaviečių, taip racionaliai panaudojant miško išteklius. Šiais metais miškininkai, atsidėkodami už idėjos palaikymą, kiekvienam atėjusiam gyventojui dovanos „SOS vaikų kaimo“ vaikų pieštus atvirukus.

Alytaus miškų urėdijos nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *