Prekybos tinklų koncentracijos žemėlapis: signalas – Alytaus miestui

Didžiųjų prekybos centrų „apetitą“ pažaboti užsimojusi Vyriausybė pristatė konkurencijos skatinimo ir kovos su augančiomis kainomis priemonių planą. Jeigu jame numatytos priemonės nesuveiks, kitąmet ketinama svarstyti prekybos tinklų koncentracijos klausimą ir dėmesio centre atsidurtų miestai, kuriuose ji yra didžiausia.

Pristatant minėtą Vyriausybės planą buvo parodytas ir naujausias prekybos tinklų koncentracijos žemėlapis, sudarytas remiantis Statistikos departamento duomenimis. Pagal didžiųjų prekybos tinklų apyvartos dalį maisto, gėrimų ir tabako mažmeninės prekybos apyvartoje, 2017 metais didžiųjų prekybos tinklų koncentracija buvo didžiausia Vilniaus, Klaipėdos bei Alytaus miestuose, Birštono ir Visagino savivaldybėse. Ji viršijo 85 proc.

Šiuo metu galiojančiame Alytaus miesto bendrajame plane yra numatyta galimybė statyti apie 28 didžiuosius prekybos centrus. Mieste veikia daugiau kaip 20 didžiųjų tinklų prekybos centrų, dar keli pastatai, kuriuose ankščiau buvo įsikūrę prekybcentriai, laukia naujų šeimininkų.

Anot ūkio ministro Virginijaus Sinkevičiaus, siekiant stabilizuoti kainas, prekybos centrų koncentracija turėtų būti subalansuota. Kai jų skaičius tam tikroje teritorijoje yra labai didelis, sunkiau įsikurti mažesniems prekybininkams, be to, tai gali įtakoti ir didesnes kainas. Tiesa, įtakos joms gali turėti ir per maža prekybos centrų koncentracija, kuri neigiamai veikia konkurenciją ir skatina kainų kėlimą.

V. Sinkevičius pažymi, kad dėl prekybos vietų koncentracijos savivaldybėse kol kas nėra numatyta konkrečių sprendimų, tačiau ateityje būtų galima imtis atitinkamų veiksmų, pavyzdžiui, riboti naujų didelių prekybos tinklų parduotuvių atidarymą, skatinti smulkiųjų ar naujų prekybininkų atėjimą į rinką ir panašiai.

„Ūkio ministerija yra parengusi planą, kurį įgyvendinus administracinė našta smulkiems prekybininkams mažėtų, o sąlygos kurtis taptų kur kas patrauklesnės, tačiau tam dar būtina atlikti kaštų ir naudos analizę“, – tvirtina ministras.

Pasak šalies Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjo Skirmanto Malinausko, į prekybos centrų koncentraciją miestuose būtų atsižvelgta tuo atveju, jei nesuveiktų dabartinės Vyriausybės numatytos priemonės prekybininkų konkurencijai didinti. Esą jokių su koncentracija susijusių sprendimų šiais metais svarstyti neketinama, tačiau klausimas dėl koncentracijos reguliavimo lieka atviras.

Iškeldinti didžiųjų prekybos centrų iš miesto centrų veikiausiai nepavyktų, nes teisę į nuosavybę gina šalies konstitucija, tačiau galima būtų rasti kitų priemonių prekybos vietų koncentracijai mažinti, pavyzdžiui, jos maksimalumą galėtų apibrėžti įstatymas, išduodant statybų leidimus pačios savivaldybės atsižvelgtų į esamą koncentraciją ir panašiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *