Simniškiai jėgas išbandė sveiko maisto gamybos varžytuvėse

Sveika mityba yra „apaugusi“ daugybe mitų. Kaip antai, dauguma žmonių yra įsitikinę, kad sveikai maitintis yra kur kas brangiau nei įprasta, arba, kad šis maitinimosi būdas yra labai kategoriškas, apribojantis tam tikrų maisto grupių vartojimą arba net itin ribojantis maisto suvartojimą. Būdami itin dideli tradicinių lietuviškų patiekalų mėgėjai, lietuviai nelinkę eksperimentuoti virtuvėje, pasistengti, kad ruošiamas maistas būtų kuo įvairesnis ir sveikesnis.

Septintosios varžytuvės

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras sveikos mitybos skatinimui skiria daug dėmesio, tačiau jau ne vienerius metus vadovaujasi principu – maistą reikia išmokti gaminti, ne tik apie jį kalbėti. O dar tiksliau – apie sveiką mitybą diskutuoti gaminat maistą.

Jau septintus metus iš eilės, minint Europos sveikos mitybos dieną, Sveikatos biuras sukviečia rajono gyventojus į sveikos mitybos varžytuves. Aplankiusios daugumą seniūnijų, šiemet tokios varžytuvės vyko Simne. Varžytuvėse dalyvavo būrys dalyvių bene iš visų Simno įstaigų ir organizacijų.

Tenka pastebėti, kad teorinės žinios ne visada taikomos praktikoje. Tokia tendencija stebima ir maitinimosi srityje: kaip sveikiau, sveikatą tausojančiai gaminti – žinome, tačiau, kodėl atsistojus prie viryklės vis tiek pirmenybę teikiame kitokiems gaminimo būdams, sunku pasakyti. Maisto varžytuvės – galimybė ir išmokti, sužinoti virtuvės gudrybių bei pasitikrinti, ar tai, kaip gaminame – tinkama, siekiant tausoti sveikatą.

Komandų laukė užduotis. Iš dviejų „slaptų“ produktų bei tik šešių pasirinktinų ingredientų per vieną valandą pagaminti patiekalą arba net patiekalus, kuriuos būtų galima pavadinti ir sveikais, ir skaniais. „Slaptaisiais“ produktais tapo grikiai ir vištiena.

Dekoruoti stalai ir puikūs patiekalai

Valanda prabėgo nejučiomis. Komandos kaip bitutės dūzgė tarp viryklių ir stalų. Įpusėjus valandai tapo aišku, kad dauguma komandų vis dėl to laikosi tradicinio požiūrio į grikius. Šios kruopos dažniausiai patiekiamos kaip garnyras šalia baltymais gausaus produkto, šiuo atveju, vištienos. Kelios komandos grikiams davė pagrindinį vaidmenį, vištiena ir kitais ingredientais gardindami juos.

Pasibaigus patiekalų gamybos laikui ir paserviravus stalus, prasidėjo degustacijos, dalijimo receptūromis ir patarimais laikas, patiekalų bei stalo dekoro vertinimas.

Rinkti sveikiausią ir skaniausią patiekalą buvo nutarta leisti visiems dalyviams. Dalyviai vieni kitiems negailėjo pagyrų: tiek patiekalams, tiek ir stalų dekoracijoms. Varžytuvės yra varžytuvės, todėl dalyvių ir komisijos paskirstyti balai nulėmė prizines vietas.

Trečiosios vietos laimėtoja buvo paskelbta viena iš Simno specialiosios mokyklos komandų, kurioje kepsnį kepė ir sveikatinančias salotas gamino Vilija, Laura ir Tomas. Simno gimnazijos atstovės Inga, Vita ir Liudmila, gaminusios ypatingu įdaru pagardintą suktinuką, džiaugėsi antrąja vieta. Na, o pirmoji vieta, komisijos nuomone, buvo paskirta Nijolės, Gabijos ir Dianos komandai iš Simno žemės ūkio mokyklos. Mokytojos Nijolės Mataitienės vadovaujama komanda per užduočiai įvykdyti skirtą laiką pagamino, daugelio ragavusiųjų nuomone, tiesiog puikias grikių ir vištienos salotas, pagardintas užpilu, kurio neoficialus pavadinimas – „Apsilaižyk pirštus“.

Dalia Kitavičienė, Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *