Festivalio COM•MEDIA startas: puokštė renginių, bilietų graibstymas ir užsienio teatralų dėmesys

Alytaus miesto teatras jau septintą kartą pakviečia į tarptautinį teatrų festivalį COM•MEDIA, kuris vyks lapkričio 8-25 dienomis. Šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje buvo pristatytos visos šių metų renginio naujienos ir aktualijos. Abejoti neverta, COM•MEDIA per šešis savo gyvavimo metus sugebėjo pavergti teatro gerbėjų širdis – vos vakar įvyko atidarymo renginys, o į kai kuriuos festivalio spektaklius jau nebelikę bilietų.

Per artimiausias 18 dienų festivalio lankytojai gaus visą puokštę įvairių renginių. Programoje, be aibės Lietuvos ir užsienio teatrų įvairių žanrų spektaklių, ir tradiciniai geriausio spektaklio, aktoriaus bei aktorės rinkimai bei ketvirtasis respublikinis dramaturgų konkursas.

Jaunus ir jaunatviškus, drąsius ir išskirtinių pojūčių ištroškusius jau šeštadienio naktį pakvies antrąjį kartą vykstanti COM•MOON•A – praeitais metais debiutavusi naktinė programa. Šiemet joje – spektakliai, pasirodymai, koncertai, kinas, paskaitos, įvairios kūrybinės dirbtuvės…

Šiais metais pirmą kartą teatrų festivalyje COM•MEDIA turės ką nuveikti ir jauniausi teatro lankytojai – lapkričio 16 dieną vyks teatrinė diena vaikams ir šeimai COM•@, kurios metu bus rodomi spektakliai, vyks kūrybinės dirbtuvės. Geriausią COM•@ spektaklį išrinks garbinga penkių jaunųjų alytiškių komisija.

Spaudos konferencijoje dalyvavę Alytaus miesto ir užsienio šalių teatrų atstovai vieningai sutiko – teatras privalo skatinti vaikų ir jaunimo lankymąsi jame, užsiauginti savo žiūrovą, priešingu atveju – auditorija mažės, o laikui bėgant ir išnyks.

Anot Alytaus miesto teatro direktorės Inesos Pilvelytės, norint pritraukti jaunimą į teatrą, reikia pasitelkti originalumą, siekti to netradiciniais ir išskirtiniais būdais. Vieni tokių – COM•MOON•A naktis teatre arba jos programoje numatytas spektaklis „Otelas“, kurį žiūrovai stebės bute.

Apie ką kalba Alytaus teatro vadovė puikiai suprato kitų šalių teatrų atstovai. Kūrybines dirbtuves COM•MOON•A metu vesiantis lektorius iš Škotijos Scott’as Johnston’as prisiminė istoriją, kai kartą Škotijos parlamentarams teko keisti net įstatymą dėl to, kad šalies sostinės Edinburgo oro uoste galėtų būti parodytas vienos valandos trukmės spektaklis.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo ir įžvalgomis dalijosi Alytaus miesto teatro meno vadovas Arvydas Lebeliūnas, teatro kritikė iš Rumunijos, geriausių radijo laidų kultūros tema autorė Raluca Radulescu, režisierius iš Armėnijos Suren’as Shahverdian’as, Sakartvelo Poti Valerian Gunia profesionalaus valstybinio teatro vadovas Tengiz’as Khukhia.

Svečiai iš užsienio neišvengė žiniasklaidos klausimų apie viešnagę ir patirtus įspūdžius Alytuje. Vieniems jis pasirodė labai svetingas ir nuostabus, kitiems – ištuštėjęs, tretiems – išskirtinis, mat retas nedidelis Europos miestas gali pasigirti turintis savo teatrą su būriu puikių aktorių, gebantį surengti tarptautinius teatro festivalius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *