Planuojama sutvarkyti Žydų memorialo aplinką Vidzgirio miške

Planuojama tvarkyti Žydų žudynių ir užkasimo vietą, esančią Alytuje, Vidzgirio miške. Šioje atminties vietoje apsilankė savivaldybės mero pavaduotoja Valė Gibienė ir administracijos specialistai, įvertino jos būklę ir aptarė reikalingus tvarkymo darbus.

1993 metais įrengti takai ir laiptai jau gerokai nusidėvėję ir iki šiol jokie darbai nebuvo vykdyti. Akivaizdu, jog reikia atnaujinti sunykusią takų dangą, sutvirtinti iširusias, išsikraipiusias laiptų plyteles ir lankytojų patogumui įrengti turėklus.

„Pernai ir šiemet kultūros paveldo objektų rekonstrukcijai ir priežiūrai skirtų lėšų suma yra didžiausia per pastaruosius dešimt metų“, – teigė mero pavaduotoja V. Gibienė. – Alytuje paveldo turime nedaug, tad privalome jį išsaugoti visą. Ypatingą dėmesį skiriame atminties vietoms, nes tai yra arčiausiai žmonių“.

Žydų žudynių ir užkasimo vietos rekonstrukcija gali kainuoti per 100 tūkst. eurų. Tai priklausys nuo pasirinkto sprendimo – ar visą taką bei laiptus perkloti iš naujo dėl vietomis išsikraipiusių plytelių ir bortelių, ar tik atnaujinti takų dangą ir įrengti turėklus. Savo nuomonę čia taip pat turėtų pareikšti Kultūros paveldo apsaugos departamentas.

2018 m. daugiausiai lėšų (30 tūkst. eurų) buvo skirta Alytaus sinagogos tvarkybos darbams. Taip pat vykdyti Reklaičių šeimos antkapinio paminklo tvarkybos darbai, įrengta tvora Alytaus miesto žydų senųjų kapinių teritorijoje, tvarkytos Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vietos ir paminklinės skulptūros „Rauda“ kompleksai.

Artėjant 2019 metams, kurie yra paskelbti Lietuvos nepriklausomybės kovų dalyvių metais, ruošiamasi tvarkyti Savanorių gatvės kapinėse esančius Lietuvos karių savanorių bei Lietuvos partizanų kapus.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *