Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės 100-metį įprasmino knyga ir filmas

Šimto metų jubiliejų mininti Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė rengia šventinius esamų ir buvusių darbuotojų susitikimus. Jų metu ilgamečiams darbuotojams įteikiamos padėkos, dovanojama nesenai išleista autorių Elvyros Biliūtės-Aleknavičienės ir Juozo Jakučio knyga „Prakalbintas šimtmetis“, pristatomas šiai išskirtinei progai sukurtas vaidybinis-dokumentinis filmas „100 Alytaus ligoninės metų“.

Knygoje „Prakalbintas šimtmetis“ – visa Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės istorija, 25 minučių filme „100 Alytaus ligoninės metų“ – jos raida, gydytojo ir buvusio vadovo Stasio Kudirkos gyvenimas, išskirtinis dėmesys skiriamas jo darbui ir pomėgiams – obelų sodinimui ir bitėms. Pastarosios juostoje ypač glaudžiai susietos su ligonine ir jos darbuotojais. Gydytojo S. Kudirkos vaidmenį filme atlieka Nerijus Malinauskas, jo sūnaus – jaunasis aktorius Benas Babijonas.

Anot vieno iš filmo autorių Aliaus Mikelionio, kuriant filmą teko susidurti su tam tikrais sunkumais – Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninė labai atsinaujinusi, todėl filmavimui buvo sudėtinga rasti vietų, atitinkančių XX amžiaus vidurį. „Tai išsprendėme filmavimo aikštelę perkėlę į Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklą“, – šypsojosi prisiminęs A. Mikelionis.

Pirmadienį vykusiame šventiniame susitikime Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas pažymėjo, kad įstaigos istoriją sukūrė ir tebekuria jos darbuotojai. „Gydytojai įstaigos istoriją kuria savo kasdieniais darbais bei poelgiais. Tai, kas šiandien džiugina, tapo praeitimi ir kito šimtmečio pradžia, todėl, ačiū jums, nes be jūsų nebūtų istorijos“, – kalbėjo A. Vasiliauskas.

Renginyje dalyvavęs Alytaus miesto savivaldybės meras Vytautas Grigaravičius priminė, kad S. Kudirkos ligoninė – seniausia veikianti įstaiga mieste, kitos – 87-uosius metus skaičiuojančios mašinų gamykla „Astra“ ir gamykla „Alytaus chemija“.

„Kiek per šitą šimtmetį padėta žmonėms, suteikta vilčių, padaryta gerų darbų… Ir tai yra tradicija mediko profesijos. Dirbate labai svarbų ir reikalingą darbą, todėl linkiu jums sveikatos ir stiprybės, kurių jums taip pat labai reikia“, – kalbėjo miesto vadovas ir pasidžiaugė nuolat atsinaujinančia ligoninės aplinka, tęsiama tradicija ją puošti sodinant obelis.

Šventiniai darbuotojų susitikimai Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės posėdžių salėje vyks spalio 9 – 11 dienomis, spalio 12 d. – Alytaus S. Kudirkos ligoninės 100-mečio minėjimas.        

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *