Ekskursijoje po Butrimonis – Šimtmečio paveldo atradimai

Alytaus rajono savivaldybė kviečia pasivaikščioti po Butrimonis ir šiame istoriniame miestelyje atrasti šimtmečio paveldą rugsėjo 21 d., penktadienį.

Pažintis su Butrimonimis prasidės 14 val. nuo Butrimonių gimnazijos. Ekskursijos dalyviai aplankys miestelio istorinį centrą, Lietuvos partizanų kapą, žydų senąsias kapines, Išganytojo bažnyčią.

Pažintį su miesteliu praves Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus vyr. specialistas Vytenis Skendelis, gimnazijos mokiniai. Po ekskursijos bažnyčioje vyks viktorina, skirta pažinčiai su Butrimonimis, o geriausiems dalyviams bus įteikti prizai.

Miestelis bei jo apylinkės buvo viena iš Vytauto Didžiojo į Lietuvą atkeltų totorių gyvenamų vietovių. Butrimonyse gyveno gausios žydų, totorių ir lietuvių bendruomenės. Jo aikštė, susiformavusi XVII amžiuje, yra vienintelė Lietuvoje trikampė aikštė, lėmusi viso miestelio apstatymą. Aikštės planas ir centrinės Butrimonių dalies gatvių tinklas yra paskelbtas Lietuvos urbanistikos paminklu.

Pažintinis pasivaikščiojimas „Atraskime šimtmečio paveldą Butrimonyse“ organizuojamas siekiant paminėti  Europos paveldo dienas. Rugsėjo 21–23 dienomis renginių, skirtų materialiojo kultūros paveldo pažinimui, vyks visoje Lietuvoje.

Jau beveik ketvirtį amžiaus Lietuvoje gyvuojantis, daugelyje Europos šalių populiarus projektas yra ir pagrindinis materialiojo kultūros paveldo pristatytojas. Projektą Lietuvoje koordinuoja Kultūros paveldo departamentas. Šiemet Europos paveldo dienos skirtos Lietuvos šimtmečiui.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *