Oninių piknike prie Dusios – būrys vardines švenčiančių Onų

Penktadienio vakarą prie vieno gražiausio Dzūkijos ežero Dusios, Prelomciškės piliakalnio papėdėje vyko tradicinė Oninių šventė, į kurią buvo kviečiamos visos Onos, Onutės, Onytės, jų artimieji ir draugai bei visi Lazdijų krašto gyventojai ir svečiai iš kitų miestų bei miestelių.

Susirinkusieji galėjo pasidžiaugti vasariškai šiltu vakaru, linksma muzika, žaidimais ir varžytuvėmis. Visus atvykusius, o ypač Onutes, sveikino Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis. Šventėje taip pat dalyvavo Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Stankevičius, Seimo narė Virginija Vingrienė, tarybos nariai.

Liepos 26-oji – net tik Onų vardadienis, šią dieną minima ir derliaus prinokimo šventė, kai baigiami patys sunkiausi, didžiausi vasaros darbai bei galima džiaugtis tų darbų rezultatais. Sakoma, kad per Šv. Oną galima nuspėti metų derlių, nes jau prasidėjusi rugiapjūtė, pagaliau skanaujama iš naujo derliaus šviežiai iškepta duona. Dėl to Oninių renginys ir prasidėjo šviežios ruginės duonelės perdavimu Lazdijų rajono savivaldybės šeimininkui merui Artūrui Margeliui.

Duonele buvo vaišinami visi norintys šventės svečiai. Ji perduota kaip simbolis, liudijantis derliaus pabaigą, liepos mėnesio turtingumą, žmonių darbštumą ir šeimininkių rūpestingumą.

Meras džiaugėsi, kad ši puiki šventė organizuojama jau beveik trisdešimtmetį ir kasmet sukviečia tiek daug žmonių, kurie gali pasidžiaugti muzikine programa, pasveikinti Onas varduvių proga. Visoms 25 šventėje esančioms Onoms, pasipuošusioms gėlių vainikais, meras įteikė atminimo dovanas. Taip pat, savivaldybės vadovas dėkojo bendruomenėms už krašto tradicijų puoselėjimą, dalyvavimą unikaliose sviesto mušimo varžytuvėse, aktyvų dalyvavimą kultūrinėje veikloje. Po sveikinimų Onutės buvo pakviestos sušokti valsą kartu su šokių kolektyvo „Trepsiukas“ nariais bei savivaldybės meru.

Šventei įsibėgėjus įvyko ir sviesto mušimo varžybos, kuriose dalyvavo Krosnos, Parėčėnų, Rolių, Noragėlių, Mikyčių, Stebulių, Metelių, Kučiūnų kaimo bendruomenių atstovai ir Teizų laisvalaikio salės šokių kolektyvo „Trepsiukas“ nariai. Be to, bendruomenių nariai visus renginio svečius kvietė pasivaišinti šviežio derliaus vaišėmis.

Smagiai leisti laiką šventėje buvo galima dalyvaujant loterijose, netradicinio futbolo varžybose ar linksmintis stebint Teizų laisvalaikio salės šokių kolektyvo „Trepsiukas“, kapelos „Teizija“, Simno kultūros centro retro muzikos ansamblio „Jovaras“, Seirijų kultūros namų liaudiškos muzikos kapelos „Seirija“, LKC Šeštokų laisvalaikio salės kapelos „Griežlė“, Teizų laisvalaikio salės ansamblio „Svaja“, muzikinių grupių „Žiburys“ ir „Drovuoliai“ pasirodymus.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *