Regionui ir kolegijos bendruomenei – geros žinios, direktorei – neramios dienos

Dviem neakredituotoms Alytaus kolegijos studijų programoms – informacinių sistemų bei multimedijos ir vizualinės komunikacijos – akreditacija bus suteikta. Tai portalui dzukijosveidas.lt patvirtino švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas.

Pasak jo, šių studijų programų vykdymas buvo sustabdytas pačios Alytaus kolegijos sprendimu, tačiau vėliau įstaiga pakeitė nuomonę. Atsižvelgiant į kolegijos prašymą informacinių sistemų bei multimedijos ir vizualinės komunikacijos studijų programos bus akredituotos jau artimiausiu metu.

Tačiau šiuo metu vyksta ginčas, ar Alytaus kolegijos direktorė Danutė Remeikienė gali eiti pareigas. Ji buvo išrinkta trečiai kadencijai, tačiau Švietimo ir mokslo ministerija dar prieš konkursą informavo aukštąsias mokyklas apie pasikeitusį įstatymą, kuriame nurodoma, kad tas pats žmogus negali vadovauti įstaigai ilgiau nei dvi kadencijas iš eilės.

Išrinkus D. Remeikienę trečiai kadencijai Švietimo ir mokslo ministerija kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją paaiškinimo, ar buvo laikomasi darbo santykius reglamentuojančių įstatymų ir juos įgyvendinančių teisės aktų. Ši konstatavo, kad kolegijos direktorius renkamas Mokslo ir studijų įstatymo nustatyta tvarka ir jokie teisės aktai nenumato išimčių dėl kadencijų skaičiaus keičiantis aukštosios mokyklos teisinei formai.

„Švietimo ir mokslo ministerija yra ne kartą išsakiusi savo poziciją dėl direktorės išrinkimo trečiai kadencijai – kad toks veiksmas yra neteisėtas. Kadangi kolegijos taryba neatsižvelgė į pateiktus paaiškinimus, nutarta kreiptis į teismą. Šiuo metu rengiame kreipimosi dokumentus“, – portalui dzukijosveidas.lt sakė viceministras G. Viliūnas.

Susisiekus su Alytaus kolegijos direktore D. Remeikiene ši patikino neturinti informacijos, kad Švietimo ir mokslo ministerija ketina kreiptis į teismą dėl jos išrinkimo trečiai kadencijai, todėl negalinti vertinti situacijos. „Man tai naujiena, todėl negaliu nieko pasakyti. Ačiū“, – nedaugžodžiavo įstaigos vadovė.

Švietimo ir mokslo viceministras G. Viliūnas sako, jog Lietuvoje mažėjant studentų skaičiui, aukštosioms mokykloms išties kyla studijų kokybės ir rentabilumo iššūkiai. Šiuo metu dirba švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės sudaryta kolegijų vertinimo komisija, kurios tikslas – išanalizuoti šalyje veikiantį kolegijų tinklą bei veiklos rodiklius ir pateikti rekomendacijas dėl kolegijų veiklos tobulinimo.

Komisija analizuoja kiekvieno regiono demografinę situaciją, studentų skaičiaus kaitos dinamiką, studijų programų kokybės, absolventų įsidarbinimo, studijų tarptautiškumo rodiklius. Nagrinėja, kaip kolegijos bendradarbiauja su regiono darbdaviais ir savivaldybe, kaip atsižvelgia į regiono poreikius. Komisija ketina apsilankyti ir Alytuje, kur planuoja susitikti su kolegijos, savivaldybės, asocijuotų verslo struktūrų atstovais, diskutuoti dėl tolimesnių kolegijos veiklos galimybių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *