Naujoje istorikės Birutės Malaškevičiūtės knygoje – tarpukario Alytaus paveikslas

Kiekvieno miesto istorija savita, turtinga ir įdomi, o kad ji keltų smalsumą kiekvienam miesto gyventojui ar svečiui, tenka pasirinkti tik tinkamą pasakojimo būdą. Galima pasakoti dokumentuotą versiją pažeriant daugybę faktų, pasigiriant praeities pasiekimais, įžymybėmis, miesto pastatais, tačiau šią versiją papildžius kasdienybės istorija, kasdieniais nutikimais, ji virsta įtaigiu, intriguojamu ir įdomiu pasakojimu. Pasakojant Alytaus tarpukario istoriją, kasdieniai nutikimai – būtinybė!

Ar jums įdomi Nepriklausomybės paminklo istorija? O gal norisi šiek tiek daugiau sužinoti apie skulptūros autorių? Jo apsilankymai Alytuje buvo stebimi pagyvenusių miesto damų, kurios, tarsi šiandieniniai socialiniai tinklai, apie kiekvieną jo judesį informuodavo miestą. Antanas Aleksandravičius tokio dėmesio buvo nusipelnęs, juk jis kadaise Antaną Smetoną išgelbėjo nuo Paršaičio!

O gal jus domina Alytaus kurorto istorija? Ar kaip sparčiai plito atviresni moteriški maudymosi kostiumėliai? Ar žinojote, kad tarpukario moteriai stilingai jaustis pliaže užteko prie maudymosi kepurėlės prisiklijuoti kelias plaukų garbanas, „nes jos priduoda moters veidui natūralumo“? Ar teko girdėti, kad 1930 m. miesto sode, visų mūsų mėgstamame parke, nuolat ganėsi „piliečių karvės, paršai ir kiti gyvuliai”, o policija buvo bejėgė ką nors pakeisti, nes nebuvo „tai draudžiančio parėdymo ar įsakymo“?

Kasdienybės istoriją kūrė paprasti miestiečiai. Jei jums įdomu, kaip miestas gyveno tarpukariu, ką veikė mieste gyvenę žmonės, ir dar daugelis klausimų: kaip, kur, ką, atsakymus rasite naujojoje Birutės Malaškevičiūtės knygoje „Kasdieniai nutikimai tarpukario Alytuje“. Skaitytojas pasiners į tarpukario miesto gyvenimą, o pajusti aprašomo laikotarpio dvasią padės originali to meto spaudos kalba, nuotraukos, atvirukai, karikatūros, dokumentai.

Susitikimas su autore ir knygos pristatymas birželio 14 d. 17 val. Alytaus kraštotyros muziejuje. Ateikite ir patys išgirskite iš pirmų lūpų!

Alytaus kraštotyros muziejaus informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *