Kelionė į Lvovą: malonumas akims, džiaugsmas piniginei ir patriotiški vietiniai

Lvovas (Lvivas) – didžiausias vakarų Ukrainos miestas, plotu ir gyventojų skaičiumi panašus į Lietuvos sostinę Vilnių. Lvove bene labiausiai plėtojami du sektoriai – turizmas ir informacinės technologijos. Čia gausu nerestauruotų pastatų tarsi laiko mašina turistus nukeliančių į 1991-uosius, o gatvėmis rieda taksi virtusios aprūdijusios „Volgos“.

Senamiestis – istorijos lopšys

Didžiausią įspūdį turistams Lvove palieka į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas senamiestis, kuriame gausu įvairių maldos namų: bažnyčių, cerkvių, sinagogų… Dėmesį traukia ir armėnų kvartalas bei įspūdingas Baroko architektūros teatras.

Su gidu aplankę Lvovo senamiestį, turistai turi progą susipažinti su miesto istorija, didikų meilės legendomis. Viešint Lvove rekomenduojama aplankyti daug apie vietos istoriją bylojančiose kapinėse bei buvusios miesto pilies vietoje. Nors belikę tik pilies fragmentai, tačiau nuo kalno, ant kurio jie yra, atsiveria įspūdinga panorama. Verta aplankyti ir etnografinį muziejų po atviru dangumi, turistus masinantį senoviniais namais, bažnyčiomis.

Lvoviečiai pasižymi paslaugumu ir išskirtiniu patriotiškumu. Paklausti rusiškai – atsako ukrainietiškai. Net jaunosios kartos atstovai, pakalbinti rusiškai arba angliškai, atsako ukrainiečių kalba. Tautiniai drabužiai ar etnizuota apranga parduodama daugelyje Lvovo suvenyrų parduotuvėlių, būtent jais dažniausiai vilki vietos jaunavedžiai vestuvių dieną. Esate iš Lietuvos? Nenustebkite, jei būsite vietinių užleistas parduotuvėje eilėje prie kasos.

Stebina kainos

Lvove ir be storos piniginės galima pasijusti turtingam, o ir vietų paišlaidauti čia nestinga. Mieste veikia daug barų, restoranų, nedidelių parduotuvėlių, kuriose galima įsigyti vietinių gamybos gėrimų, šokolado bei imbierinių sausainių. Pastarųjų gamyba net laikoma tradicija.

Pigu Lvove ir apsipirkti, ir karališkai papildyti skrandžius, mat sotūs pietūs (sriuba, karštas patiekalas, desertas ir gėrimas) čia atsieina vos 3-4 eurus. O štai už 10 eurų galima pavakarieniauti prabangiame restorane. Jų pakaks tik ką pagautos žuvies ar kitam išskirtiniam kepsniui, desertui, gėrimams ir, žinoma, puikiam aptarnavimui.

Turistai iš Lietuvos pastebi, jog skirtumų tarp lietuvių ir ukrainiečių virtuvių nėra daug, tačiau lankantis Ukrainoje būtina paragauti tradicinių barščių bei koldūnų.

Kainos stebina ir vietinės produkcijos parduotuvėse. Geros kokybės saldainių dėžutė čia kainuoja 2 eurus, porcija ledų – 20 centų, butelis vandens – vos 5 centus. Tiesa, Lvovo parduotuvėse esama ir importuotų prekių, tik dažnai jų kainos tokios pat kaip ir Lietuvoje, pavyzdžiui, bananų.

Paruoštukė keliaujantiems

Į Lvovą vykstantiems, pavyzdžiui, savaitgaliui, rekomenduojama pinigus keisti ne pasienyje, o pačiame Lvove, kur valiutos kursas yra aukštesnis.

Į Ukrainą įvažiuojant iš Lenkijos, reikėtų apsišarvuoti kantrybe, nes pasienyje galima užtrukti apie kelias valandas – išvažiuojant iš Šengeno teritorijos muitinėje atliekamas gana sudėtingas patikrinimo procesas.

Bet kuriuo atveju, Lvovą aplankyti verta, juolab, kad reikia labai ne daug – paso ir šiek tiek pinigų. Kelių dienų ekskursija, visiškai netaupant, vienam asmeniui atsieina apie 300 eurų. Į kainą įeina kelionė autobusu, viešbutis, maistas, pramogos, suvenyrai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *