Alytiškė menininkė įkvėpimo semiasi iš kasdienių pokalbių

J. Buzūnaitė-Žukaitienė

Šiemet gegužės mėnesį Alytaus apskrities literatų klubas „Tėkmė” mini veiklos dvidešimtmetį. Viena jo narių – žinoma Alytaus dailininkė ir literatė Janina Buzūnaitė-Žukaitienė, netrukus tapsianti Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos nare, papasakojo apie savo kūrybos kelią, įkvėpimus ir tekusius gyvenimo vaidmenis.

J. Buzūnaitės-Žukaitienės kūrybinis kelias prasidėjo dar vaikystėje, kuomet parašė pirmąjį eilėraštį apie meilę. Ji, sako, jau tuomet žinojusi, kad taps literate. Su literatūra susijusi ir moters profesija – V. Kapsuko kultūros mokykloje (dabar Marijampolės kolegija) ji baigė bibliotekininkystės mokslus.

Iš Daugų kilusios J. Buzūnaitės-Žukaitienės poezija alytiškiams jau pažįstama. Dar dirbdama medvilnės kombinato kultūros rūmuose ji kūrė eiles, kurios buvo publikuojamos vietos spaudoje, almanachuose, skaitomos įvairių miesto renginių metu.

Poetės kūrybai būdinga subtili, moteriškumu dvelkianti lyrika. Pasak jos, dažniausiai įkvėpimo šaltiniais tampa gamta, jausmai, asmeninio ir visuomeninio gyvenimo aktualijos bei kasdieniai pokalbiai: „Net pačiuose nerimčiausiuose pašnekiuose pagaunu perliukų, kuriuos vėliau įpinu į eiles“.

Nors poezija yra mėgstamiausias J. Buzūnaitės-Žukaitienės žanras ir ji turi mėgstamų poetų sąrašą, tačiau svetimos poezijos, sako, neskaitanti, kad nepagautų svetimos minties ir netyčiomis jos nepanaudotų savo kūryboje. „Kartais parašiusi eilutę ilgai tikrinu, ar kas nors nėra taip rašęs“, – pasakoja moteris.

Tiesa, poezija nėra vienintelė meno sritis, kurioje ponia Janina save realizuoja. Prieš kurį laiką ji tarsi vulkanas įsiveržė į dailės pasaulį, netruko sulaukti teigiamų atsiliepimų iš profesionalių menininkų bei kritikų. Jos tapybos darbai buvo eksponuoti daugybėje personalinių parodų įvairiuose Lietuvos miestuose, niekur tapyti nesimokiusi moteris net tapo Kanados menininkų federacijos nare. Visai nesenai ėmėsi dar vienos meniškos veiklos – papuošalų gamybos.

Energija trykštanti J. Buzūnaitė-Žukaitienė save yra išbandžiusi įvairiuose gyvenimo vaidmenyse, net versle ir fotografijoje. Kai tris atžalas užauginusiai moteriai pabodo būti namuose, pasiskolinusi profesionalų vyro fotoaparatą, ji kaip fotografė dalyvavo vienoje vestuvių šventėje. Vienkartiniu turėjęs būti darbas taip patiko, kad Janina vestuvininkus fotografavo 15 metų.

Neringa Andriuškevičiūtė

Asmeninio J. Buzūnaitės-Žukaitienės archyvo ir N. Andriuškevičiūtės nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *