Dėmesio: bunda erkės!

Atėjus pavasariui, pamažu atgimstant gamtai, bunda ir erkės, platinančios žmogui pavojingas ligas. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad kasmet Lietuvoje erkių platinamomis ligomis suserga apie 3000 žmonių. Pernai Lietuvoje Laimo liga susirgo 2826 asmenys, erkiniu encefalitu – 474 asmenys.

Erkių aktyvumas prasideda ankstyvą pavasarį, kai vidutinė paros temperatūra pakyla iki 5–7 laipsnių ir trunka iki vėlyvo rudens. Erkės žūsta, kai užšąla viršutinis dirvos sluoksnis.

„Lietuvoje yra didelė rizika užsikrėsti erkių platinamomis ligomis, kadangi tam yra palankios gamtinės sąlygos: daug miškingų teritorijų, lapuočių miškų, klimatas pakankamai drėgnas“, – teigia NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Ginreta Valinčiūtė. Specialistė primena, kad erkės gali įsisiurbti ne tik miškuose, bet ir miestuose – parkuose, daugiabučių namų žaliosiose zonose ir pan.

Nuo erkinio encefalito apsaugo skiepai. Rekomenduojama skiepytis anksti pavasarį arba žiemos pabaigoje. Nuo Laimo ligos skiepų nėra, todėl einant į mišką reikia saugotis kitomis priemonėmis:

  • Vengti vietovių, kur gali būti erkių;
  • Dėvėti šviesius, rankas ir kojas dengiančius drabužius;
  • Naudoti repelentus, atbaidančius erkes;
  • Dažnai apžiūrėti visą kūną, ar ant jo nėra erkių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *