Gegužę Alytuje vyks Europos merginų futbolo čempionatas

Lietuvos merginų U17 rinktinė

Didžiausias metų lietuviško futbolo renginys pirmą kartą bus išskirtinai moteriškas. Gegužę Alytuje vyks Europos merginų (iki 17 metų) futbolo čempionato rungtynės.

Švente ir pripažinimu šalies moterų futbolui tapsiančiose varžybose rungsis geriausios jaunosios Europos futbolininkės, kurioms iššūkį mes ir Lietuvos merginų rinktinė. Likus mažiau nei dviem mėnesiams iki starto čempionatas pristatytas visuomenei.

Vilniaus Rotušėje vykusiame renginyje, kurį vedė Simona Albavičiūtė-Bandita, prisistatė mūsų šalies merginų komanda, jai sėkmės linkėjo žinomos sporto ir politikos asmenybės – tarp jų ir Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius. Taip pat debiutavo specialiai čempionatui sukurta daina ir talismanas.

Surengti žemyno merginų futbolo čempionato finalinį etapą Europos futbolo asociacijų sąjunga (UEFA) Lietuvai paskyrė prieš trejus metus. Tokio rango moterų varžybos mūsų šaliai patikėtos pirmą kartą.

Panašus tarptautinis turnyras vyko 2013 metais – tuomet Europos vaikinų (iki 19 metų) čempionatas buvo tarp lankomiausių istorijoje ir buvo UEFA įvertintas kaip „fantastiškas“.

Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Tomas Danilevičius pažymėjo, jog futbolas visame pasaulyje populiarėja moterų tarpe ir griauna stereotipus, o artėjantis čempionatas prisidės prie šio reiškinio mūsų šalyje.

„Prieš dešimtmetį ko gero mažai kas būtų patikėjęs, kad turėsime tokį renginį, skirtą vien futbolininkėms. Bet tai nėra atsitiktinumas. Tai visų, kurie stengėsi dėl futbolo, darbo rezultatas. Jau turėjome puikų vaikinų čempionatą, o dabar surengsime ir merginų varžybas. Tai bus didelis iššūkis mūsų merginoms ir neeilinė futbolo šventė“, – kalbėjo T. Danilevičius.

Lietuvos merginų rinktinei vadovauja buvusi Lietuvos moterų rinktinės gynėja Ieva Kibirkštis. Kanadoje gimusi, lietuviškų šaknų turinti moteris auklėtinėms diegia žinias, kurias įgydo sportuodama, studijuodama ir treniruodama JAV, Vokietijoje, Suomijoje, Švedijoje.

„Mūsų komandai šis turnyras bus neįkainojama patirtis. Neturime ko prarasti ir manau, jog galime nustebinti daug žmonių. Tikiuosi, jog merginos sulauks gausaus palaikymo, nes labai sunkiai dirbo siekdamos savo tikslo, – kalbėjo I. Kibirkštis. – Būsimas čempionatas turi reikšmę ne vien iš sportinės pusės. Tai bus geras pavyzdys, jog merginos gali būti stiprios, siekti didelių tikslų ir svajoti. Galėsime iš arti įsitikinti, jog merginos taip pat gali gerai žaisti futbolą“.

Įkvėpimo futbolininkės galės pasisemti iš dviejų sporto aukštumų pasiekusių moterų. Čempionato ambasadorėmis tapo Sidnėjaus olimpinė čempionė, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė ir šachmatų didmeistrė, LR Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Žiūrovus į stadionus kvies čempionato talismanas – lapės bruožų personažas, kuriam vardą bus galima išrinkti internetu, bei specialiai artėjančiam turnyrui sukurtas himnas. Dainą „Our stories“ (Mūsų istorijos) atliko ryškus merginų duetas „Golden Age“, kūrinio autorius – Stanislavas Stavickis-Stano. Sostinėje susirinkę svečiai čempionato himną išgirdo pirmą kartą.

Čempionato finaliniame etape Lietuvoje varžysis 8 rinktinės. Lietuva dalyvaus šeimininkių teisėmis, o kitos 7 komandos paaiškės po kovo mėnesį vykstančių atrankos varžybų.

Rungtynės vyks Alytaus, Šiaulių ir Marijampolės stadionuose. Pirmosios dvikovos bus sužaistos gegužės 9-ąją, o finalas ir rungtynės dėl trečiosios vietos vyks gegužės 21-ąją. Trys geriausios komandos pateks į Pasaulio merginų (iki 17 metų) čempionatą.

Lietuvos futbolo federacijos informacija

A. Pliadžio ir Sauliaus Čirbos nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *