ARATC įpareigotas ištaisyti klaidas varėniškių sąskaitose už šiukšles

Įvertinus šių metų vasario pabaigoje-kovo pradžioje individualių namų savininkams suformuotus ir pateiktus vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą mokėjimo pranešimus nustatyta, kad dalis jų yra suformuoti klaidingai, t.y. neteisingai pritaikyta korekcija už 2017 m. II pusmetį.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, operatyviai reaguodamas į šią situaciją, kovo 12 d. suorganizavo susitikimą su UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro atstovais. Įmonės direktoriaus Algirdo Reipo buvo paprašyta pasiaiškinti dėl klaidingai suformuotų vietinės rinkliavos mokėjimo pranešimų.

A. Reipas pripažino, kad suformuotose vietinės rinkliavos mokėjimo pranešimuose yra klaidų. Klaidos atsirado dėl dviejų priežasčių: programinių klaidų neteisingai pritaikius nustatytą minimalų konteinerių pakėlimų skaičių ir vežėjo UAB „VSA Vilnius“ neteisingai pateiktų duomenų apie faktinį konteinerių pakėlimą. Varėnos rajono savivaldybės administracijos specialistai įvardino jiems žinomus atvejus kai konteineris nebuvo keliamas, tačiau rankiniu būdu buvo fiksuojama, kad jis pakeltas, o pastabose žymima, kad buvo nenuskaitytas konteinerio ID.

Meras A. Kašėta pabrėžė, jog minėti faktai leidžia daryti prielaidas, kad labiausiai nukentėjo atliekas rūšiuojantys asmenys. Ant konteinerių yra sumontuoti čipai. Pakėlimai rankiniu būdu gali būti fiksuojami tik išskirtiniais atvejais, kai yra sugedęs čipas ar nuskaitymo įranga. Apie tai vežėjas nedelsiant turi informuoti UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centrą ir Varėnos rajono savivaldybės administraciją.

Vežėjas apie gedimus neinformavo, todėl nėra aišku kiek konteinerių buvo nenuskaityti dėl nuskaitymo įrangos gedimo, aplinkos veiksnių, o kiek dėl kitų priežasčių. Varėnos rajono savivaldybės atstovai išreiškė poziciją, jog visi atvejai, kai buvo nenuskaitytas konteinerio ID, turėtų būti skaičiuojami gyventojų naudai, t.y. toks konteineris neturėtų būti skaičiuojamas kaip faktiškai pakeltas.

A. Reipas informavo, kad programinės klaidos jau yra ištaisytos. Šiuo metu laukiama duomenų iš vežėjo UAB „VSA Vilnius“ apie 2017 m. II pusmetyje nenuskaitytus konteinerio ID. UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius taip pat informavo, kad programinė įranga šiuo metu yra patobulinta ir vietinės rinkliavos mokėjimo pranešimuose kintamąją dalį individualių namų gyventojams galima formuoti ne tik pagal atliekų surinkimo grafiką (17 kartų per metus), bet ir pagal tarybos nustatytą minimalų pakėlimų skaičių (6 kartai per metus).

UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro atstovai taip pat paprašė inicijuoti nuostatų keitimą dėl mokėjimo pranešimų formavimo termino, nes įmonė neturi galimybių mokėjimo pranešimus suformuoti iki vasario 1 d. Nuostatuose nustatyta, kad rinkliavos mokėtojams, kurie naudojasi gyvenamosios paskirties nekilnojamojo turto objektu, rinkliavai taikomas 0,95 koeficientas, kai mokėtojas rinkliavos el. aptarnavimo savitarnos svetainėje užsisako gauti mokėjimo pranešimus tik elektroniniu paštu ir rinkliavą už visą mokestinį laikotarpį, sumoka vienu pavedimu iki kovo 1 d. Šį terminą būtų tikslinga prailginti.

UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro atstovai pažadėjo, kad artimiausiu metu individualių namų savininkams bus suformuoti ir pateikti nauji mokėjimo pranešimai su teisingai atliktomis korekcijomis dėl minimalaus ir faktinio konteinerių ištuštinimo 2017 m., o rinkliavos už 2018 m. kintamoji dalis bus paskaičiuota pagal tarybos nustatytą minimalų pakėlimų skaičių. Asmenims, kurie sumokėjo didesnę nei priklausė vietinės rinkliavos įmoką, susidariusia permoka bus mažinama vietinė rinkliava už 2019 metus.

Gyventojus kviečiame atliekas rūšiuoti, individualiam naudojimui priskirtus atliekų surinkimo konteinerius laikyti savo sklype, o konteinerį įstumti už sklypo ribų tik atliekų vežimo dieną. Taip pat informuoti Varėnos rajono savivaldybės administraciją, jeigu atliekų vežėjas savavališkai ištempė ir ištuštino konteinerį, buvusį namų valdoje.

Atkreipiame gyventojų dėmesį, kad kintamoji dalis priklauso nuo konteinerių dydžio ir pakėlimų skaičiaus. Rinkliavos mokėtojas turi teisę pats pasiskaičiuoti planuojamą faktinį konteinerių ištuštinimo dažnį ir sumokėti atitinkamą rinkliavos įmoką. Formuojant kitų metų pranešimą taikoma korekcija pagal faktiškai pakeltų konteinerių skaičių.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *