Alytiškė pomėgį siekia paversti pelningu darbu

„Mokytis ir ieškoti širdžiai mielos veiklos – niekada nevėlu. Nesvarbu, kiek tau metų, jei nepatinka tai ką darai, imkis kažko kito“, – sako alytiškė Jolita Žukauskienė, daug metų dirbusi siuvėja, tačiau šiandien visa galva pasinėrusi į keramiką. – Prie molio stengiuosi prisiliesti kiekvieną dieną, jei kurią nepavyksta – man tai yra nuostolis: ne finansinis, bet vidinis“.

Alytiškės tikslas – prieš kelis metus užgimusią meilę keramikai paversti širdžiai mielu ir pelną nešančiu darbu, nors tai nėra lengva, bet ji tikina turinti ryžto. Šiuo metu Jolita siekia gauti oficialų meno kūrėjo statusą, kuris kiek palengvintų kelią tikslo link, atvertų tam tikras galimybes.

Be to, ateityje ji planuoja įsigyti ir nuosavą keramikos degimo krosnį, kurios jai išties reikia, mat šeimos namuose – net du keramikai. Alytaus dailiųjų amatų mokykloje darbo su moliu paslapčių mokosi ir Jolitos sūnus.

Būtent jo dėka keramika atsirado ir Jolitos gyvenime. Prieš daugiau kaip trejus metus moteris pravėrė Dailiųjų amatų mokyklos duris vien tam, kad galėtų būti šalia specialių poreikių turinčio sūnaus, prireikus pagelbėti jam.

„Rinkausi iš kelių mokymosi programų, bet vos tik pamačiau, kuo užsiimama keramikos klasėje, iškart supratau – mano vieta čia ir, matyt, neapsirikau“, – šypsosi J. Žukauskienė, kurios gaminių įvairovė išties stebina: nuo smulkių papuošalų iki įvairių dydžių angelų, indų, taupyklių, šeimos židinių…

Moteris sako, kad jai patinka gaminti bet ką, nesvarbu – tai nedidelis magnetas, nugulsiantis ant kažkieno šaldytuvo, ar įspūdingas angelas, keliausiantis į užsienyje gyvenančių lietuvių namus: „Į kiekvieną savo kūrinį sudedu visą save“.

„Vieni turi idėjų, bet rankos jų neklauso, kiti – dirba gerai, bet pritrūksta minčių. Jolita – viena tų, kuri ir dirba puikiai, ir idėjų nestokoja. Ji yra be galo darbšti ir energinga, įkvepia čia mus visus, dirbdama su keramika įdeda labai daug savo širdies“, – gražių žodžių buvusiai auklėtinei negaili Alytaus dailiųjų amatų mokyklos keramikos mokytoja Judita Gavenonienė.

Ji viliasi, kad jau neturkus Jolita galės įsikurti baigiamame statyti rąstiniame namelyje, kuriame darbuosis pati, pagelbės specialių poreikių turintiems įstaigos ugdytiniams.

Alytaus dailiųjų amatų mokykla yra laimėjusi projektą ir šiuo metu kuria atskirą erdvę, kurioje neįgalieji, padedami meistrų, gamins molio ir medžio dirbinius, patys juos reklamuos, pardavinės. Taip siekiama, kad įvairių negalių turintys jauni žmonės baigę mokslus neužsidarytų namuose, o eitų ir bent kažkuo užsiimtų. Planuojama, kad ateityje įstaigos kieme tokių rąstinių namelių atsiras daugiau.

2 komentarai apie “Alytiškė pomėgį siekia paversti pelningu darbu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *