Varėnoje atidarytoje fotografijų parodoje „Dzūkijos veidas“ – Varėnos krašto autentika

Varėnos kultūros centro parodų salę papuošė įspūdinga fotografijų paroda ,,Dzūkijos veidas 2017“. Trisdešimtyje čia eksponuojamų nuotraukų įamžinti unikalūs Varėnos krašto vaizdai.

Parodą nuotaikingai ir įdomiai pristatęs asociacijos „Alytaus fotografų klubas“ pirmininkas Stasys Šmigelskas pasidžiaugė, kad pernai Merkinėje surengtame tarpklubiniame fotografų plenere tris dienas su kitais fotografijos meistrais iš Alytaus, Kėdainių ir Klaipėdos su didžiausiu malonumu keliavo po Merkinę, Marcinkonis, Puvočius, Zervynas bei kitas gražiausias mūsų rajono vietas. Ką tuomet įdomaus Varėnos krašte pamatė ir užfiksavo, štai dabar iškalbingai liudija nuostabios fotografijos.

Jis sakė, jog čia tik maža dalelė to, kas plenero metu sugulė į fotografų archyvus, tačiau tie įamžinti vaizdai būtinai pavirs puikiomis ateities parodomis. Jis taip pat pasidžiaugė šviesia ir parodoms puikiai pritaikyta erdve ir sakė, kad parodos autoriams didelė garbė tokioje parodų salėje eksponuoti savo kūrybinius darbus.

Parodą  pristatė ir renginį kaip visada puikai vedė Varėnos kultūros centro vyr. specialistė kinui ir parodoms Miglita Kašėtienė, o gražiomis dainomis papuošė Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos mokytojų vokalinis kvartetas, vadovaujamas Kęstučio Breidoko.

Iš spalvotų ir juodai baltų nuotraukų žvelgiantys senoliai, kaimo pirkių langinių baltumas, senoviniai darželių žolynai, paklypusios tvoros, baltom prijuostėlėm papuošti kryžiai, žydinčios pievos – visa tai alsuote alsuoja dzūkiška dvasia ir, deja, laikinumu. Todėl šios fotografijos yra unikalios ir turi neabejotinai didelę išliekamąją vertę, nes jose – sparčiai nykstanti Varėnos krašto autentika.

Apie tai su nostalgija kalbėjo ir pats S. Šmigelskas, raginantis visus, mokančius fotografuoti, stengtis užfiksuoti kuo daugiau kasdienybės vaizdų, kurie rytoj galbūt jau bus negrįžtamai iškeliavę į nebūtį.

Parodos atidaryme dalyvavo ir keletas kitų fotografijų autorių. Jie džiaugėsi, kad tokiu būdu Varėnos kraštą pažino iš arčiau ir tikrai juo susižavėjo.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta padėkojo visiems parodos autoriams už gražias iniciatyvas įamžinti Varėnos kraštą puikiomis nuotraukomis, kurios yra tikrai vertingos. Jis fotomenininkui Stasiui Šmigelskui įteikė padėką už projektus, kurstančius meilę gimtajam kraštui, palinkėjo prasmingų ir gražių kūrybinių idėjų, kurios būtų ne tik įgyvendintos, bet ir įvertintos.

Džiugu, kad ši paroda jau aplankė ir dar aplankys ne vieną miestą ir miestelį. Kitų alytiškių fotomenininkų fotografijų paroda  netrukus bus eksponuojama ir Varėnos rajono savivaldybėje.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *