Forume apie kovą su priklausomybėmis pristatyta nauja idėja

Alytaus rajone jau šešerius metus veikia priklausomybių mažinimo programa, aktyviai kovojama su alkoholizmu ir stengiamasi padėti žmonėms, kuriems pagalba išties būtina. Pasidalinti savo patirtimi su kitomis savivaldybėmis ir išgirsti jų žingsnius šioje srityje Dauguose buvo surengtas pirmasis idėjų ir patirties forumas „Priklausomybės netoliese“. Čia susirinko daugiau nei trečdalis Lietuvos savivaldybių atstovų, garsių pranešėjų.

Aktyvus bendradarbiavimas

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas pasidžiaugė, kad 2011 metais Alytaus rajone startavusi priklausomybių mažinimo programa davė puikius rezultatus: per šešerius metus programa pasinaudojo daugiau kaip 350 asmenų. Daugiau nei 40 besikreipusiųjų blaivūs gyvena daugiau nei du metus. Dar maždaug 50 žmonių alkoholio nebevartoja 1–2 metus.

„Gyvenant blaiviai, pasikeitė žmonių buitis, aplankė sėkmė darbe, pagerėjo santykiai su artimaisiais, kai kurie jų – sukūrė šeimas. Sunku patikėti, kaip pasikeičia alkoholio atsisakę žmonės. Juos sunku atpažinti. Matomi ne tik fiziniai, bet ir dvasiniai pokyčiai. Ir labai džiugu, kad mes galime prie to prisidėti“, – kalbėjo A. Vrubliauskas, pripažinęs, kad tai yra sunkus darbas.

Renginyje dalyvavo ir administracijos direktorė Jolanta Kručkauskaitė, iš Alytaus rajono kilęs kunigas, bendruomenės „Aš esu“ vadovas Kęstutis Dvareckas, kuris kalbėjo apie pagalbą ir paramą sveikstančiajam.
„Visi nori stebuklingos piliulės, bet greito sprendimo nėra. Tik bendravimo, bendradarbiavimo, kompleksinės pagalbos ir specialistų komandos dėka galima padėti žmogui“, – teigė kunigas, akcentavęs, kad bendraujant su priklausomu žmogumi niekada nereikia pamiršti žmogiškumo.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Kristina Paulikė pristatė priklausomybių prevencijos priemones. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos koordinavimo skyriaus vyriausioji specialistė Simona Bieliūnė pranešimo metu pasakojo apie ankstyvosios intervencijos programos, skirtos jauniems asmenims,  įgyvendinimą. Asmenine patirtimi, padiktavusia pokyčius gyvenime, dalijosi ir šalyje gerai žinoma aktorė Eglė Jackaitė.

„Kartais reikia tiesiog mokėti atleisti, išklausyti. Turime matyti šalia savęs artimus žmones. Dažnai jie pagalbos neprašo, bet mūsų laiku ištartas žodis gali būti labai svarbus“, – sakė E. Jackaitė.

Forume dalyvavusi Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja Aira Mečėjienė akcentavo, kad kiekvienas euras, atneštas į valstybės biudžetą už parduotą alkoholį, pareikalauja šešių eurų. Patarėja ragino prisijungti prie prezidentės inicijuotos nacionalinės kampanijos „Už saugią Lietuvą“, būti aktyviais savo idėjomis, laiku ir žiniomis prisidėti prie kampanijos partnerių vykdomų veiklų. Supažindino su valstybėje turima pagalba priklausomybių turintiems žmonėms įvairiame lygmenyje. „Atrodo visko tiek daug, bet kai reikia padėti žmogui, imame ir stabtelime“, – teigė viešnia. Ji linkėjo kiekvienai savivaldybei įdėti savo meilės, dvasios.

Priklausomybės ligų centro Vilniaus filialo Socialinės pagalbos skyriaus vedėja Eglė Lydekaitė kalbėjo apie efektyvius priklausomybių ligų gydymo principus ir atvejo vadybos vaidmenį.

Dar viena nauja idėja

Forumo metu Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas dalyviams pristatė ir naują idėją, kurią ketinama įgyvendinti Alytaus rajone artimiausiu metu. Tai ūkiški bendruomeniniai vaikų namai:

„Ūkiški šeimyniško savarankiško gyvenimo namai Alytaus rajono vaikams, tai siekis, jog šeimos meilė gaubtų kiekvieną. Tokiuose namuose gyvenantiems būtų teikiama priežiūra bei globa 24 val. per parą, specialistų pagalba, negalių gydymas pasitelkiant medikus ir gyvūnų terapija“.

Gyvūnų terapija Alytaus rajono savivaldybės vadovai susidomėjo po susitikimo su mokslų daktare, psichiatre, įvairių sveikatos organizacijų nare Susana Rich iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Merilando Valstijos. Pastaroji visai nesenai lankėsi Alytaus rajone. Sveikatos srityje daktarė dirba 25-erius metus. Jos pacientai vaikai ir paaugliai, kuriems taikoma „Farm animal terapy“ (naminių gyvūnų terapija).

Pasak Alytaus rajono savivaldybės mero Algirdo Vrubliausko, tokie bendruomeniniai šeimyniški vaikų namai ženkliai skirtųsi nuo kitų: „Čia būtų taikoma gyvūnų terapija sveikatai, įgūdžių lavinimui, mat tai yra alternatyvioji medicina, kurios šaknys siekia gilią senovę“.

Alytaus rajone bus įsteigti pagal šeimai artimos aplinkos modelį veikiantys bendruomeniniai vaikų globos namai, kuriuose gyvens 8–10 be tėvų globos likusių vaikų. Kartu su jai gyvens ir neįgalūs ar turintys specialiųjų poreikių asmenys. Rajono vadovai įsitikinę, jog gyvenant drauge bus ne tik lengviau ir smagiau, bet mokymasis ūkio darbų skatins vaikų savarankiškumą, atsakomybę, supratimą, jog turi pasirūpinti savo aplinka. Vaikams gyvenant kartu su negalią turinčiais vaikais ugdysis tolerancija, o neįgaliesiems – pasitikėjimas savimi. Gyvūnų priežiūra mokys rūpintis, teigiama augintinių įtaka padės sveikti, praskaidrins nuotaiką.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja K. Paulikė apie naująją idėją sakė: „Kaskart viešėdama Alytaus rajone išvažiuoju pasisėmusi naujų minčių ir įkvėpimo. Jūsų iniciatyvos ir idėjos žavi, šįsyk noras įkurti ne įprastus, o tikrai ūkiškus šeimyniškus bendruomeninius namus tikrai nustebino, labai viliuosi, jog idėją pavyks įgyvendinti šimtu procentų.“

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *