Du donorai – penkios transplantacijos

„Kol lauki penktadienio. Kažkas laukia širdies donoro“. Pamenat šią Irenos Matijošaitienės fondo reklamą? Šį penktadienio rytą visi džiaugėsi, kad artėja savaitgalis, o 290 Lietuvos sergančių piliečių laukė donorinio organo: 42 širdies, 9 plaučių, 71 kepenų, 156 inksto, 8 kasos-inksto ir 4 širdies-plaučių kompleksų. Ir net 5 recipientai šeštadienio popietę sulaukė viltingo skambučio ir buvo pakviesti į vieną iš transplantacijos centrų. Šiąnakt Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose bus atliekamos 2 inkstų ir širdies transplantacijos, o Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno  klinikų transplantacijos centre – širdies ir kepenų transplantacijos.

Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM (toliau – Biuras) budintis koordinatorius š.m. lapkričio 24-ąją kelių valandų intervalu priėmė du pranešimus apie donorus –pirmą skambutį iš vienos Vilniaus donorinių ligoninių, o kitą– iš Rygos donorinės ligoninės.

Biuras dėkoja ir reiškia gilią užuojautą donorų artimiesiems savo ir recipientų vardu. Juk negali būti nieko kilnesnio, nei nugalint savo skausmą daryti gerą darbą vardan kitų – pasakyti donorystei „taip“.

Biuro budintis koordinatorius minučių tikslumu suderino 4 gydytojų komandų iš Vilniaus ir Kauno transplantacijos centrų išvykimus į dvi donorines ligonines skirtinguose miestuose: dvi komandos vyko į donorinę ligoninę Vilniuje, o kitos dvi – iš Dariaus ir Girėno aerodromo Kaune išskrido į Rygą.

Iš Vilniaus donoriniai organai į transplantacijos centrus buvo nugabenti greitosios pagalbos automobiliais, kuriuos lydėjo policijos ekipažai. Karinių oro pajėgų sraigtasparnis MI-8 donorinius organus kartu su medikų komandomis iš Rygos pirmiausia atskraidins į Vilnių (leisis Vilniaus oro uoste), o tada į Kauną (leisisDariaus ir Girėno aerodrome).

Nuoširdžiai dėkojame už komandinį ir profesionalų darbą Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės pareigūnams ir sraigtasparnio pilotams, Vilniaus ir Kauno policijos ekipažų pareigūnams, donorinių ligoninių Vilniuje ir Rygoje gydytojams reanimatologams-anesteziologams, transplantacijos centrų koordinatoriams ir chirurgams bei slaugytojoms, laboratorijų specialistams, greitosios pagalbos vairuotojams ir visiems, dalyvavusiems donorystės ir transplantacijos procese, nes ši didelė – atskirų institucijų – komanda padovanojo antrą gyvenimą net 5 recipientams. O kas gali būti svarbiau už žmogaus gyvenimą?!.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *