Alytaus rajone daugėja ne tik vaikų, bet ir šeimų globėjų

Intensyvus Alytaus rajono savivaldybės darbas siekiant sugrąžinti tėvų globos netekusiems vaikams namus pasiteisino. Per kelis metus instituciniuose globos namuose vaikų gerokai sumažėjo, tęsiamas švietėjiškas darbas su rajono gyventojais ir diskutuojama dėl naujų idėjų siekiant tikslo – nė vieno Alytaus rajono vaiko globos namuose – įgyvendinimo.

„Alytaus rajono savivaldybė išsiskiria savo perliukais ir gera praktika, kitos savivaldybės seka jos pavyzdžiu. Pagalbos vaikams ir šeimoms, globėjams sėkmė labai priklauso nuo savivaldybės vadovų požiūrio, o jūsų savivaldybėje jis išskirtinis. Kalbant apie globą, Alytaus rajono savivaldybė yra keliais šviesmečiais į priekį“, – sakė VO „Gelbėkit vaikus“ direktorė Rasa Dičpetrienė susitikime su rajono gyventojais, globojančiais vaikus arba svarstančiais tapti globėjais, vaiko teisių apsaugos specialistais, socialiniais darbuotojais, pedagogais. R. Dičpetrienė pažymėjo, kad Alytaus rajone ji sutinkanti ir ypatingų globėjų, kurie tėvų globos netekusiems vaikams suteikia namų šilumą ir meilę.

2015 m. pabaigoje savivaldybė iškėlė tikslą globos namuose gyvenantiems rajono  vaikams surasti globėjus ir priėmė sprendimą juos remti finansiškai. Už kiekvieną globoti paimtą vaiką nuo 2016 m. sausio 1 d. papildomai prie valstybės skiriamų lėšų yra skiriama 300 Eur parama iš savivaldybės biudžeto. Savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai kartu su VO „Gelbėkit vaikus“ organizacija vykdo aktyvią švietėjišką veiklą, mokymus būsimiems globėjams, padeda atsiradus sunkumų. Per dvejus metus globos namuose augančių vaikų sumažėjo  apie 60 procentų. Šiuo metu juose globojama apie 20 vaikų.

„Labai norėtume, kad ir šie vaikai apsigyventų pas globėjus“, – sakė Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotojas Arvydas Balčiūnas susitikime su rajono gyventojais dėl vaikų globos.

Rajone randasi tokių globėjų, kurie globoja ne tik vaikus, bet ir jų tėvus. „Ūkininkų šeima pradėjo globoti ir globon paimtų vaikų tėvus. Šis pavyzdys rodo, kad toks šeimos globos modelis yra naudingas “, – sakė vicemeras A. Balčiūnas.

Tėvų globos netekę Alytaus rajono vaikai gyvena Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose, Alytaus vaikų ir Kazlų Rūdos vaikų globos namuose. Dalis jų turi sveikatos sutrikimų, todėl savivaldybė ieško galimybių, kaip galėtų jiems padėti, o juos paimsiantiems globoti žmonėms teikti didesnę finansinę paramą ir specialistų pagalbą.

Susitikimai, kuriuose buvo konsultuojami gyventojai dėl vaikų globos, globėjai dalijosi patirtimi, dalyvaujant VO „Gelbėkit vaikus“ atstovams, savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams, vyko Dauguose ir Pivašiūnuose. Taip pat jie bus organizuojami ir kitose seniūnijose.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *