Alytaus valdžia ir daugiabučių pirmininkai – lyg kalbėtų skirtingomis kalbomis

Vakar įvyko dar vienas Alytaus miesto savivaldybės atstovų ir daugiabučių namų bendrijų pirmininkų susirinkimas. Nors buvo skelbiama, kad jame bus aptariami rūpimi klausimai, pasidalinta gerosiomis patirtimis, vyks diskusija, tačiau dalis pirmininkų savivaldybės posėdžių salę paliko jam dar nesibaigus. „Nusibodo girdėti tas pačias kalbas. Ką kalbėjo prieš pusmetį, tą kalba ir dabar“, – išeidamas po nosimi murmėjo jaunas vyras. Paskui jį pasekė dar keletas žmonių, o pabaigos išlaukė tik maždaug pusė atėjusių.

Tiesa, pradžioje, vicemerui Tautvydui Tamulevičiui pristačius nuveiktus valdžios darbus ir planus, nuo tribūnos jis buvo palydėtas plojimais. Pirmininkai džiaugėsi ir vėl primenama atpigusia šiluma, riedlenčių aikštele bei pavėsine šaškininkams Jaunimo parke, atnaujinta Piliakalnio gatve… Jiems nebuvo pikta nei dėl brangstančio šalto vandens, nei dėl niekaip nebaigiamos tvarkyti Jotvingių gatvės.

„Šios gatvės remontas – vienas greičiausiai vykdomų projektų mieste. Taip, jis vėluoja, darbus atliekanti įmonė jau moka delspinigius savivaldybei, bet nėra taip blogai, kaip viešai piešiama. Iki metų pabaigos visi darbai Jotvingių gatvėje turėtų būti baigti“, – dėstė vicemeras.

Kantriai susirinkusieji klausėsi savivaldybės Turto valdymo ir verslo skyriaus vyriausiosios specialistės Rasos Pikšilingienės patarimų, naudingas jiems pasirodė ir įteiktas bukletas su reikalavimais bei svarbia informacija bendrijoms.

Plojimais palydėta ir bendrijos „Krantas-2“ pirmininkė Irina Juškauskienė, susirinkime skaičiusi pranešimą apie gerąją patirtį prižiūrint daugiabučio namo šilumos punktą, kaip ir Žiburio g. 9 pirmininkas Vytautas Mockevičius, kuris pasidalijo patirtimi ir patarimais apie daugiabučio renovaciją, panaudojant atsinaujinančius energijos šaltinius.

Tačiau, kai atėjo laikas diskusijoms, pasirodė, jog daugiabučių namų bendrijų problemos labai stipriai prasilenkia su tuo, apie ką kalba savivaldybės atstovai, su tuo, ką pristatė kolegos savo pranešimuose. Bėdos, su kuriomis jos kone kasdien susiduria, „įkalintos“ įstatymuose, teisės aktuose, įvairiuose sprendimuose, galiausiai, valdžios pažaduose.

Pavyzdžiui, viena tokių – gyventojai, savo lėšomis prie daugiabučio įsirengę automobilių stovėjimo aikštelę, negali joje pastatyti ženklų „Rezervuota stovėjimo vieta“, automobilius čia palieka ir gyvenantys gretimuose namuose. Norint pastatyti tokius ženklus, prieš tai privaloma aikštelę įregistruoti Registrų centre, tačiau tiek pirmininkai, tiek savivaldybės atstovai sutinka, jog šias procedūras stabdo įvairūs trukdžiai ir reikalavimai.

„Ar norint pastatyti tokius ženklus reikia turėti giminių savivaldybės taryboje?“, – pasigirdo klausimas iš salės, apeliuojant į čia pat sėdintį tarybos narį Marių Grišmanauską, kurio mama Alfreda Grišmanauskienė jai nuo­sa­vy­bės tei­se pri­klau­san­čio­je au­to­mo­bi­lių sto­vė­ji­mo aikš­te­lė­je, esan­čio­je tarp S. Da­riaus ir S. Gi­rė­no g. 6 ir Ro­tu­šės a. 9A na­mų, iš savivaldybės Saugaus eismo komisijos vos per vieną posėdį gavo leidimą statyti ke­lio žen­klą „Re­zer­vuo­ta sto­vė­ji­mo vie­ta“, kai visame mieste šiuo metu tokius leidimus turi vos kelios daugiabučių namų bendrijos.

Pirmininkai susirinkimo metu teiravosi ir apie medžių pjovimą, prievolę šienauti žolę prie daugiabučių, piktinosi prastai tvarkomais miesto žaliaisiais plotais, šluojamomis gatvėmis. „Mėtote pinigus į visas puses, garsiai kalbate, kaip tvarkote Alytų, bet tos tvarkos nematyti. Miestas pilnas prikritusių lapų, pagaliau, ar atkreipėte dėmesį, kaip pjaunama žolė parkuose, miestas ne tvarkomas, o niokojamas“, – ūžė salė.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *