Dėl paminklo Dainavos partizanams aistros ir diskusijos nerimsta

Tvora, ožys, reketys, vištų ir triušių narvas – tokie epitetai šiandien skriejo Dainavos apygardos partizanams paminklo – metalinio bunkerio adresu, kurį planuojama statyti Pirmojo Alytaus aikštėje. Pavakarę Alytaus miesto savivaldybės pasitarimų salėje susitiko projekto autorius – vilnietis skulptorius Rytas Jonas Belevičius, Pirmojo Alytaus bendruomenė, tremtinių ir politinių kalinių bendrijų nariai, savivaldybės atstovai, aktyvūs alytiškiai.

Pokalbio nebūta lengvo – Pirmojo Alytaus gyventojai piktinosi, kad prieš priimant sprendimą statyti paminklą, neatsiklausta jų nuomonės, savivaldybės atstovai tikino, jog suinteresuoti asmenys keliskart buvo kviesti išsakyti savo mintis, o projekto autorius džiaugėsi, jog įvykdė pareigą – laimėjo konkursą ir savo kūriniu galės pagerbti senelį, priklausiusį Ryliškių būrio partizanams ir žuvusį kovoje už Lietuvos laisvę.

„Dalyvavau konkurse nuoširdžiai. Menas neturi būti gražus, jis turi būti aktualus, versti mąstyti. Blogiausia tada, kai jis yra nieko nesakantis. Daug kas paminklą jau spėjo praminti narvu, džiaugiuosi dėl to, nes iliustruoti Lietuvą narve buvo viena iš mano užslėptų minčių“, – pristatydamas savo kūrinį ir apeliuodamas į jį kritikuojančius alytiškius kalbėjo R. J. Belevičius.

Politinių kalinių ir tremtinių bendrijos Alytaus skyriaus pirmininkė Stasė Tamašauskienė įsitikinusi, kad paminklas visiškai neatspindi, kam yra skirtas, ant jo nėra simbolikos, susijusios su partizanais ir jų veikla. „Daug teko keliauti ir matyti partizanams skirtų paminklų, bet nieko panašaus nemačiau. Tai ne paminklas, tai reketys. Partizanams paminklo tikrai reikia, bet tik ne tokio“, – piktinosi susitikime dalyvavęs Dainavos apygardos partizanas Justinas Padegimas.

Pirmojo Alytaus bendruomenė vienbalsiai tvirtino, kad paminklui parinkta netinkama vieta: aikštėje švenčiamos įvairios šventės, be to, jis bus net 7 metrų aukščio ir kels pavojų vaikams, ant jo nebus sudėtinga užlipti. Susitikimo metu būsimas statinys savo „reikšme ir prasme“ net buvo prilygintas Vilniuje, Neries krantinėje, prieš daugiau kaip aštuonis metus pastatytam garsiajam „vamzdžiui“ – „Krantinės arkai“.

Mikrorajono gyventojai patarė savivaldybės atstovams paminklui ieškoti kitos vietos ir kaip alternatyvą pasiūlė jį statyti Raudonkalnio gatvėje kuriamame Šimtmečio parke. Tiesa, paties projekto autoriaus toks jų siūlymas nesužavėjo, mat kurdamas paminklą esą jį derino prie Pirmojo Alytaus aikštės bendro vaizdo ir kitoje vietoje jis nesižiūrėtų.

„Jūsų išsakytas mintis užprotokoluosime. Skubotų sprendimų nebus, juos priimsime tik išklausę visas puses“, – susitikimo pabaigoje alytiškiams pažadėjo savivaldybės administracijos Architektūros, urbanistikos ir žemėtvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas, savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Matažinskas.

Dainavos apygardos partizanams skirto paminklo statybas finansuos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, tam skyręs 60 tūkst. eurų, o statinys Dzūkijos sostinėje turėtų iškilti 2019 metais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *