Kiek sumokėjome už L. Radzevičiūtės ir J. Krasnicko istoriją?

Pustrečių metų besitęsusi ankstesnio Alytaus miesto mero socialdemokrato Jurgio Krasnicko ir buvusios miesto teatro direktorės Lauros Radzevičiūtės istorija pamažu nurimo. Pastarajai pavyko įrodyti savo tiesą – Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad iš teatro direktorės pareigų 2014 metų gruodį ji buvo atleista neteisėtai, neturėjo jai būti skirta ir drausminė nuobauda.

Viskas būtų gal ir gerai: ginčas išspręstas, aišku, kas buvo teisus, o kas ne, jei ne menka detalė, tiksliau, brangi detalė. Pinigai, kuriuos teismas priteisė L. Radzevičiūtei, buvo sumokėti iš Alytaus miesto savivaldybės biudžeto – visų mokesčių mokėtojų kišenės. Tačiau dalyvavę 2014 metų rugpjūčio mėnesio posėdyje, kai taryba pritarė drausminės nuobaudos L. Radzevičiūtei skyrimui, puikiai pamena iš buvusio Alytaus miesto vadovo J. Krasnicko lūpų nuskambėjusį pažadą „moralinę žalą direktorei atlyginti iš savo didelės kišenės“.

O šios istorijos kaina buvo ne tokia ir maža. Teismas L. Radzevičiūtei už neteisėtą atleidimą priteisė beveik 14 tūkst. eurų kompensaciją, dar 1,5 tūkst. eurų turėjo būti atlyginta neturtinės žalos už patirtus išgyvenimus, apmokėtos ir beveik 12 tūkst. eurų siekusios jos išlaidos advokatui.

Ir tai, panašu, ne visos Alytaus miesto savivaldybės išlaidos. Teisiniai procesai įstaigai galėjo kainuoti apie 40 tūkst. eurų, mat savivaldybės interesus teismuose atstovavo ne tik garsus advokatas Tomas Bagdanskis, bet ir buvęs jos juristas, dabar Alytaus poliklinikai vadovaujantis Marius Jasaitis.

Už bilietą į spektaklį susimokėjus daugiau negu pilną kainą ir matant, kaip klostosi įvykiai po jo, norisi tikėti, kad šios dramos scenarijaus autoriai nebuvo patys veikėjai, nors laiminga jos pabaiga eiliniam mokesčių mokėtojui vis dėlto kelia tam tikrų sąmokslo teorijų.

„Nesumokėjau, nes nebuvo jokio tiesioginio pažado. Be to, mūsų šalyje ir žiniasklaida, ir teismai yra perkami, – portalui dzukijosveidas.lt sakė J. Krasnickas. – Iš ko aš sumokėsiu? Iš savo mažo atlyginimo? Neprisivogiau pinigų, kai buvau meras, kai vadovavau ligoninei, nors tikrai galėjau. Iš darbo ji atleista ir nuobaudos sulaukė, nes pasitikėjau ir rėmiausi specialistų išvadomis, prie ko aš čia dabar?“.

Buvusio Alytaus mero atžvilgiu toną sušvelninusi ir pati L. Radzevičiūtė. Pasak jos, atsakomybė turėtų kristi ne tiek ant jo, kiek ant valstybės tarnautojų pečių, kurie lengva ranka pasirašinėjo tiesos ir faktų neatitinkančius dokumentus, vykdė „iš aukščiau“ paskirtas užduotis.

Paklausta, ar jau išleido teismo priteistus pinigus, moteris sakė, jog jais padengė visas savo skolas, atsiradusias per pastaruosius pustrečių metų. „Tai buvo labai sunkus gyvenimo etapas: tiek finansiškai, tiek emociškai. To, ką patyriau, nekompensuos jokie pinigai“, – sakė L. Radzevičiūtė.

Portalas primena, kad istorija prasidėjo tuomet, kai būdama direktore į savo pavaduotojas L. Radzevičiūtė be konkurso paskyrė ilgametę teatro darbuotoją, aktorę ir dabartinę vadovę Inesą Pilvelytę. Postas galimai buvo numatytas tuomečiam Alytaus miesto tarybos nariui, Seimo nario Juliaus Sabatausko padėjėjui Edmundui Čečėtai.

Jau netrukus po drausminės nuobaudos skyrimo, o vėliau ir atleidimo iš darbo, 2015-ųjų metų vasarį, buvusi teatro direktorė paviešino savo pokalbio su tuomečiu Alytaus miesto meru Jurgiu Krasnicku įrašą, kuriame jis necenzūriniais žodžiais keiksnoja Lietuvą. Tiesa, Specialiųjų tyrimų tarnybai neužteko faktų jo galimam piktnaudžiavimui tarnyba įrodyti ir ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *