Druskininkuose pradėjo veikti laikina suskystintų gamtinių dujų stotelė

Druskininkų savivaldybės vadovų ir specialistų intensyvios pastangos, kad Druskininkams būtų užtikrintas nenutrūkstamas gamtinių dujų tiekimas ir atsirastų alternatyva brangioms, iš Baltarusijos vamzdžiu gabenamoms dujoms, davė rezultatus – šiandien Druskininkuose pradėjo veikti laikina suskystintų gamtinių dujų (SGD) stotelė.  Minėta stotelė veiks tol, kol bus pastatyta stacionari stotelė. Simbolinę atidarymo juostelę perkirpo LR Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, LR Seimo narė Virginija Vingrienė, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, ESO generalinė vadovė Dalia Andrulionienė.

Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas padėkojo buvusiai ir dabartinei LR Energetikos ministerijos vadovybei ir ESO vadovams už geranoriškumą ir pastangas išsprendus ypatingai svarbų energetinės nepriklausomybės klausimą.

„Tai, kad Druskininkuose pradeda veikti laikina suskystintų gamtinių dujų stotelė yra bendro, ilgalaikio, kryptingo darbo rezultatas, kuriuo mes labai džiaugiamės, nes tai padės užtikrinti konkurencingas kainas. Ne vienerius metus ir mano, kaip mero, ir savivaldybės specialistų tikslas buvo apginti druskininkiečių interesus ir užtikrinti nepriklausomybę nuo vienintelio suskystintų gamtinių dujų tiekėjo, tiekiančio dujas per Baltarusiją. Šiandien esu dėkingas visiems, kurie prisidėjo prie to, kad svajonė virto apčiuopiamu rezultatu“,  – sakė R. Malinauskas.

LR Energetikos ministras pabrėžė, kad laikina suskystintų gamtinių dujų stotelė yra Druskininkų energetinės nepriklausomybės pergalė. „ Iki šiol nebuvo alternatyvaus dujų tiekimo Druskininkuose, kurortas buvo energetinė sala, o nuo šios dienos mes turime alternatyvą dujas Druskininkų vartotojams gauti iš bet kurio tiekėjo, kuris gali pasiūlyti pačią konkurencingiausią kainą. Tai reiškia, kad dujų vartotojai galės turėti  mažesnį abonentinį mokestį ir ženkliai mažesnes dujų kainas“,  – sakė Ž.Vaičiūnas.

ESO generalinė vadovė Dalia Andrulionienė džiaugėsi bendradarbiavimu su Druskininkų savivaldybe ir LR Energetikos ministerija. „Džiaugiuosi, kad ESO organizacija turėjo galimybę įgyvendinti pirmą Lietuvoje tokį projektą, kuris pasitarnaus ir kitiems šalies regionams. Tuo pačiu labai tikiuosi, kad klientų Druskininkuose padidės“,  – sakė D. Andrulionienė.

Visi susirinkusieji aplodismentais sutiko žinią, kad įsibėgėja ir stacionariosios suskystintų gamtinių dujų stotelės įrengimo darbai – vakar buvo pasirašyta priešprojektinio pirkimo sutartis. Tikimasi, kad iki kito šildymo sezono darbai bus baigti.

„Laikinos suskystintų gamtinių dujų stotelės atidarymas – svarbus istorinis momentas, nes išspręsta  vienintelio miesto, kuris iki šiol dujų tiekimo klausimu buvo energetinė sala, problema. Ir aš, kaip LR Seimo narė, jaučiuosi prie to prisidėjusi ir labai tuo džiaugiuosi“, – sakė V. Vingrinė.

Atidaryme taip pat dalyvavo LR energetikos ministerijos specialistai, Druskininkų savivaldybės vadovai, administracijos specialistai, Tarybos nariai, ESO finansų ir administravimo tarnybos vadovas Augustas Dragūnas, Tinklų vystymo tarnybos vadovas Rytis Borkys, Tinklų projektų valdymo departamento direktorius Viktoras Matonis, komunikacijos komanda.

Kaip skelbiama ministerijos pranešime, į stotelę dujos bus atgabenamos autocisternomis, išdujinamos ir patiekiamos į gamtinių dujų skirstymo sistemą, per kurią pasieks galutinius klientus. Po išdujinimo proceso klientams paskirstomų gamtinių dujų kiekio druskininkiečiams pakaktų maždaug mėnesiui, priklausomai nuo poreikių.

Primename, kad alternatyvos brangioms, iš Baltarusijos vamzdžiu į Druskininkus tiekiamoms dujoms buvo ieškoma ne vienerius metus. Nors dujų sektorius nėra savivaldos funkcija, tačiau ginant  Druskininkų vartotojus savivaldybės vadovai ir specialistai važinėjo po atsakingas institucijas, inicijavo pasitarimus, rengė susitikimus su alternatyvius aprūpinimo dujomis būdus galinčiomis pasiūlyti įmonėmis. Buvo ieškoma galimybių probleminį klausimą išspręsti vartotojų naudai.

2016 metų pavasarį privati kompanija  „Druskininkų dujos“, tiekusios dujas beveik 2700 vartotojų,  paskelbė apie veiklos nutraukimą. Energetikos ministerijoje buvo parengtas ir patvirtintas Nepertraukiamo gamtinių dujų tiekimo Druskininkų savivaldybės vartotojams užtikrinimo 2016-2017 metais veiksmų planas. Vadovaujantis minėtu planu Druskininkų savivaldybė perėmė  „Druskininkų dujų“ valdomą turtą tam, kad dujas galėtų tiekti naujas operatorius.

Nuo 2016 metų lapkričio 1 dienos Druskininkų savivaldybėje gamtinių dujų tiekimą užtikrina didžiausiai šalyje energetikos įmonių grupei „Lietuvos energija“ priklausanti elektros ir dujų skirstymo bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Bendrovė ESO Druskininkuose ketina plėsti savo veiklą ir dujofikuoti du individualių namų kvartalus: Baltašiškės ir Senamiesčio. Būtina išskirti dvi svarbiausias dujofikavimo naudas, viena jų – patogumas. Įsivedus dujas, gyventojams nereikės rūpintis malkomis ar kitu kuru, be to, patys gyventojai galės reguliuoti šildymą ir suvartojamos energijos kiekį. Taip pat svarbu, kad naudojant dujas neteršiama aplinka. Norintieji įsivesti dujas prašymus gali parašyti regioniniame klientų aptarnavimo centre, portale www.manogile.lt arba susisiekti su jiems paskirtu vadybininku.

Druskininkų savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *