10 priežasčių, kodėl norisi pykti ant Alytaus valdžios dėl jos neveiklumo

S. Ivoška. Asmeninio archyvo nuotr.

1. Šiukšlės Alytuje aukso vertės. Kai kitų miestų gyventojams šiukšlės pabrango vos keliais procentais, Alytuje – 20-40 procentų, dažnam Alytaus miesto gyventojui šiukšlių kaina padvigubėjo. Ja Dzūkijos sostinė į vietą „padėjo“ Vilnių, Kauną, Šiaulius, Panevėžį, Ukmergę, Biržus ir visus kitus… Stebuklų miestas tas Alytus: šiukšlina čia kvadratiniai metrai, už juos moka gyventojai, kuriuos rūšiuoti atliekas moko prie konteinerių budintys prižiūrėtojai, o už kainų pakėlimą balsuoja ir tarybos narys, kuris tame pačiame Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre dirba Biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo padalinio vadovu.

2. BBC televizijoje – „Aukščiausia pavara“, Alytuje – Naujoji gatvė. Visą vasarą pagrindinė miesto gatvė buvo virtusi kliūčių ruožu su idealiomis sąlygomis automobilio būklei patikrinti. Niekas nesugalvojo senų paviršinių vandens nuotėkų tinklų pakeisti prieš jos rekonstrukciją.

3. Kyla klausimas, ar įžiebti eglutės atvažiuosime Jotvingių gatve? Vilniaus oro uosto kilimo ir tūpimo taką sugebėta sutvarkyti vos per mėnesį, o štai viena pagrindinių Alytaus gatvių, kurios atkarpa siekia kelis šimtus metrų, jau tvarkoma maždaug pusmetį, ir darbų pabaigos dar nematyti.

4. Miestui svarbūs objektai tvarkomi metų metus. Išvykstančius Kauno link ar atvykstančius nuo tos pusės dar kelis metus pasitiks „Alkestos“ darbininkai, sunkiasvorės mašinos ir duobės. Maždaug kilometro ilgio atkarpą numatyta rekonstruoti trimis etapais ir tai užtruks iki 2019-ųjų metų pabaigos, o 2016-ųjų birželį sutvarkytas geležinkelio viadukas bus tvarkomas dar kartą.

5. Valdžiai nusispjauti ant miestelėnų sveikatos. Tie, kam Alytaus ligoninėje teko atlikti tyrimus magnetinio rezonanso tomografu, žino, kiek tenka to laukti. Taryba skyrė pinigų dažnai gendančiam beveik dešimties metų senumo Alytaus ligoninės aparatui taisyti, užuot įsigijus jį naują. Sunkiai sergančiam žmogui dažniausiai tas pats, kokiomis trinkelėmis jis nueis atlikti jo sveikatai svarbaus tyrimo…

6. Giriamasi „žygdarbiais“, apmokamais iš mokesčių mokėtojų kišenės. Bendrovė „Litesko“ grąžins Alytui šilumos ūkį, tačiau už tai prašo 9 milijonų eurų. Tokia suma buvo įvertinti jos patirti nuostoliai – investicijos į miesto ūkį, kurios esą nespėjo atsipirkti. Laurus už „laimėtą kovą“ prisiims valdžia, o milijonus sumokės alytiškiai.

7. Už blogai atliktus darbus neegzistuoja asmeninė atsakomybė. Praėjus daugiau kaip dvejiems metams po Statybininkų, Jaunimo ir Volungės gatvių žiedo įrengimo, susivokta, kad jis netinkamai suprojektuotas: per siauras, perėjos per arti, reikalinga papildoma juosta. Nuspręsta žiedą perdaryti, tačiau kas atsakys už padarytas projekto klaidas ir švaistomus biudžeto pinigus?

8. Alytuje yra lygūs ir lygesni. Iš Alytaus kultūros ir komunikacijos centro direktoriaus kėdės Vidas Simanauskas persėdo į kultūros renginių vadybininko, Daiva Andruškevičienė iš direktoriaus pavaduotojos patapo projektų koordinatore. Faktas, kad pažeidimų šioje įstaigoje būta, ir gana rimtų, tačiau buvę vadovai ir toliau sėkmingai joje darbuojasi, o „Alytaus infrastruktūros“ direktorė Vaida Džervienė darbo neteko, nes stokojo modernumo.

9. Valdžia rezultatų reikalauja iš sau pavaldžių, bet ne iš savęs. Štai, pavyzdžiu, iš savivaldybės biudžetinių įstaigų vadovų reikalaujama labai daug, puiku, tačiau, kokie pačių darbo rezultatai? Kiek investuotojų per pastaruosius dvejus metus atėjo į Alytų? Kaip pasikeitė demografinė ar nedarbo situacija mieste?

10. Bijoma priimti ryžtingus, miestui naudingus, tačiau politiškai nepopuliarius sprendimus. Vienas tokių – mokyklų tinklo pertvarka. Remiantis Statistikos departamento duomenimis, Alytaus mieste jau kelerius metus didėja emigracija, mažėja gimstamumas, kartu ir mokinių skaičius mokyklose, tačiau mokyklų nemažėja, o švietimui kasmet atitenka pusė viso miesto biudžeto pinigų.

Alytiškis Saulius Ivoška

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *