Alytiškiai neketina nuleisti rankų dėl mažesnių sąskaitų už šiukšles

Rugpjūčio viduryje gavę sąskaitas už šiukšles Alytaus mieto gyventojai pakraupo – neretam atliekų išvežimas pabrango kone dvigubai. Turintys ne tik butą, bet ir kolektyvinį sodą bei garažą susiėmė už galvų – trys žymiai padidėjusios sąskaitos bus nemenkas iššūkis piniginei. Apmaudu, kad vasarą kai kuriems gyvenant kolektyviniuose soduose, jų butuose „šiukšlina“ likę kvadratiniai metrai.

Ketvirtadienį Alytaus miesto savivaldybės posėdžių salėje esama padėtimi nusivylę gyventojai, tarp kurių daugiausia daugiabučių namų bendrijų pirmininkai, susitiko su miesto meru Vytautu Grigaravičiumi. Kai kurie jų prašymai buvo labai žemiški: pažaboti Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) „apetitą“, o jo vadovą uždaryti į belangę.

Vienam prieš garsiai šaukiančią minią atsidūrusiam merui teko aiškintis, kodėl iki šiol neatliktas ARATC veiklos auditas, kodėl nuo metų pradžios kalbama, tačiau iki šiol niekas nepadaryta, kad Alytuje kaina už šiukšles nebūtų viena didžiausių šalyje, esą ją reikėjo keisti po atlikto audito, o ne prieš jį.

Tarybos narys Sigitas Leonavičius pažymėjo, kad lyginant su kitomis savivaldybėmis, kurios taip pat yra ARATC steigėjos (Alytaus, Lazdijų, Prienų ir Varėnos rajonų bei Birštono ir Druskininkų savivaldybių), Alytaus mieste kaina už atliekas yra maždaug 2,5 karto didesnė. „Alytaus miesto savivaldybė ARATC’ui sumoka tiek, kiek šis paprašo, niekas nepasidomi, kiek ta suma yra reali ir pagrįsta“,- dėstė tarybos narys.

Susirinkusieji tuo tarpu piktinosi, kad sąskaitos už šiukšles priklauso nuo gyvenamo ploto, o ne jame gyvenančių žmonių skaičiaus, be to, kaina paskaičiuojama remiantis ne išvežamų atliekų kiekiu, o pravažiuotais maršrutais. „Ar būtų normalu, jei už elektrą mokėtume priklausomai nuo kvadratūros?“,- klausė vienas iš daugiabučių bendrijų pirmininkų Vytautas Kazlauskas.

Meras V. Grigaravičius sutiko, kad situacija Alytuje gana sudėtinga. Su ARATC yra problemų, tačiau jas nėra labai paprasta išspręsti, mat įstaiga turi net septynis steigėjus. „Nepriklausomas ARATC’o veiklos auditas bus atliktas, tiesiog negalime pagreitinti tam tikrų procedūrų. Manau, kad nemažai visų klausimų galėtų išspręsti savivaldybės paskirta nepriklausoma valdyba šioje įstaigoje“,- kalbėjo Alytaus miesto vadovas.

Maždaug valandą trukusios diskusijos metu buvo pasiūlyti sprendimai, galintys sumažinti sąskaitas už šiukšles Alytaus miesto gyventojams. Esą, pirmiausia, vertėtų įvesti išvežamų atliekų apskaitą, tai yra skaičiuoti ne nuvažiuotus kilometrus, o išvežamų šiukšlių svorį. Antra, privalu kontroliuoti ARATC veiklą ir tai turi daryti ne savivaldybės tam tikro skyriaus specialistas, bet gyventojų interesus atstovaujantis žmogus, pavyzdžiui jų išrinktas politikas.

Gausiai susirinkę diskusijos dalyviai išsiskirstė su viltimi, kad susitikimas su meru V. Grigaravičiumi duos naudos, mat pirmasis toks, įvykęs su savivaldybės administracijos vadovais dar šių metų kovo pradžioje, nedavė jokių rezultatų. Ar bus imtasi priemonių turėtų paaiškėti jau artimiausiuose Alytaus miesto savivaldybės tarybos posėdžiuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *