Vaida Žūsinaitė: Sunku nusakyti jausmą, kilusį po sėkmingo finišavimo

Paskutinį vasaros sekmadienį pusmaratonis „Alytaus tiltai 2017“ į Dzūkijos sostinę sukvies daugybę bėgimo sporto mėgėjų bei profesionalų. Trečią kartą vyksiantis sporto renginys klasikinės – 21 km – pusmaratonio distancijos trasa apjuos vaizdingiausias Alytaus vietas ir sujungs jas vienais įspūdingiausių mūsų šalies tiltų.

Šiais metais renginys bus sucentruotas pačioje Alytaus širdyje. Bėgimo startas, finišas ir visi kiti bėgimo renginiai vyks Alytaus miesto Rotušės aikštėje.

Pusmaratonio „Alytaus tiltai 2017“ ambasadore tapo ir mūsų miesto olimpietė, maratoninkė Vaida Žūsinaitė. Sportininkė rugpjūčio pradžioje sėkmingai finišavo Londone vykusiame Pasaulio čempionato maratono rungtyje, o vos už keleto dienų drauge su alytiškiais bei miesto svečiais bėgs gimtojo miesto gatvėmis.

Paklausta, ką jai reiškia bėgimas, Vaida atsako nė kiek nedvejodama, jog bėgimas jai reiškia labai labai daug, nes jis užima didžiąją jos gyvenimo dalį: „ Tai ir gyvenimo būdas, ir darbas, ir hobis viename“. Ilgų nuotolių bėgikė atvirauja, jog bėgiojo nuo pat mažens, visada buvo greita ir vikri: „Mane retai aplenkdavo net vyresnis brolis“.

Dažnas profesionalus bėgikas bėgioti pradėjo dar tuomet, kai mokėsi mokykloje, ne išimtis ir Vaida. „Būdama penktokė atradau bėgimą, kaip puikią sporto šaką ir iškart jį įsimylėjau, tačiau rimčiau treniruotis pradėjau tik po penkerių metų; tuomet supratau, jog bėgimas – tai ne tik sportas, o visapusiškas tobulėjimas“, – pasakojo bėgikė.

Ne paslaptis, jog norint pasiekti puikių rezultatų reikia daug ir sunkiai treniruotis, prakaito liejimą stadione ar sporto salėje derinti su poilsiu. „Daug treniruojuosi, bėgioju du kartus į dieną, atlieku įvairius kūno stiprinimo pratimus. Žinoma, stengiu skirti kuo daugiau laiko poilsiui, tačiau ne kasdien galiu sau tai leisti, nes po kasdienių treniruočių dirbu – treniruoju bėgikus mėgėjus“,- nelengvą kasdienę darbotvarkę atskleidžia alytiškė olimpietė.

Vaida Žūsinaitė juokauja, kad pietų miegą gali sau leisti tik išvykusi į užsienyje organizuojamas treniruočių stovyklas: „Treniruočių stovyklos nėra dažnas reiškinys sportininko gyvenime, tačiau ten dažniausiai atliekamas paskutinis didelis darbas prieš itin svarbius startus“.

„Maratonas sukelia daug daugiau emocijų nei trumpesnės distancijos, visai nesvarbu, kaip finišavai, tuomet džiaugsmingų emocijų nepajėgiu sustabdyti, jos liejasi per kraštus, supratus, kad baigėsi visos pasiruošimo ir bėgimo kančios“,- savo mintimis apie finišavimą dalinasi profesionali sportininkė,- „Sunku nusakyti tą sėkmingo finišo džiaugsmą bei palengvėjimą, norą verkti iš laimės“.

„Alytus yra labai gražus ir žalias miestas, čia turiu daugybę mėgstamų trasų, kaskart bėgu vis kitu maršrutu. Visgi mėgstamiausia mano bėgimo trasa veda per Pylimą, eina Panemune, pasivaikščioti dažniausiai einu prie abiejų Dailidės ežerėlių bei Miesto ar Jaunimo parkuose“,- apie mėgstamiausias savo gimtojo miesto vietas kalba V. Žūsinaitė.

Vaida Žūsinaitė neslepia, jog kartais atrodo, kad bėgimo metu girdimi palaikymo šūksniai prideda papildomų jėgų: „Labai tikiuosi, kad oras bus geras ir miesto svečiai bei bėgikai galės pasigrožėti nuostabiais mūsų miesto vaizdais“. „Šiais metais organizatoriai labai pasistengė ir paruošė puikias trasas, kuriose neabejotinai galima siektų aukštų rezultatų bei asmeninių rekordų, kviečiu visus pasinaudoti šia proga“,- teigia profesionali bėgikė.

Nors organizatoriai kasdien uoliai ieško dosnių rėmėjų, tačiau šiame bėgime, kaip ir daugelyje kitų, bėgikams teks mokėti startinį mokestį. Įsidėmėkite, jog dalyvio startinis mokestis negali būti gražinamas ar perleidžiamas kitam asmeniui!

Tiek profesionalūs bėgikai, tiek mėgėjai ir renginio organizatoriai neslepia, kad tikisi didžiulio alytiškių palaikymo – jiems skirta trumpiausioji 600 m „Stora enso“ palaikymo distancija. Ji nėra vienintelė šio renginio trasa: bėgikai mėgėjai galės išbandyti savo jėgas 10 km „Prasibėgam“ ir 3 km „Neptūno“, o labiau patyrę bėgikai bėgs jubiliejine „Sporto Rūmų“ trasa. „Stora enso“, „Prasibėgam“, „Neptūno“ bei „ Jubiliejinės Sporto Rūmų“ trasų registracijos kainas, informaciją apie pakilimus bei nusileidimus, dangą galite rasti ankstesniuose straipsniuose.

Iki susibėgimo!

Rašo Kotryna Grušauskaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *