SADM ministro vizitas Alytaus rajono savivaldybėje: pagyros vietos valdžiai ir linkėjimai Aurelijui Verygai

„Perduokite linkėjimus Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, mes esame pasiruošę kalbėtis ir įtikinti jį, kiek naudos Alytaus rajonui davė kodavimas nuo alkoholio. Nereikėtų nubraukti to, kas veikia“,- šiandien Alytaus rajono savivaldybėje viešėjusiam Socialinės apsaugos ir darbo (SADM) ministrui Linui Kukuraičiui sakė Visuomenės sveikatos biuro direktorė Dalia Kitavičienė. Linkėjimus ji apeliavo į Sveikatos apsaugos ministro siekį uždrausti kodavimą ir vietoje vadinamojo „torpedavimo“ priklausomybės nuo alkoholio gydymui taikyti mokslu pagrįstus metodus.

Nepaisant pastaruoju metu kylančių įvairių diskusijų, nuo 2012 metų Alytaus rajone vykdoma gydymo nuo alkoholio programa susilaukė nemažai SADM atstovų pagyrų ir klausimų, kur yra sėkmės paslaptis, juolab, kad kai kuriose savivaldybėse panašios programos nepasiteisino.

Anot mero Algirdo Vrubliausko, per beveik penkerius metus šia savivaldybės teikiama pagalba pasinaudojo per 320 asmenų. „Tai labai sunkus ir daug kantrybės reikalaujantis darbas, kurį bendromis pastangomis atlieka būrys žmonių. Tiems, kuriems reikalinga tokia pagalba, suteikiamas visas paketas paslaugų. Dažnai besivaduodamas iš alkoholio žmogus ima ir paslysta, tenka pradėti vėl viską nuo pradžių“,- dėstė meras.

Be gydymo nuo alkoholizmo, jis pristatė ir kitas kryptis, kuriomis aktyviai dirba savivaldybė: vaikų globos skatinimas, efektyvi pagalba socialinės rizikos asmenims bei socialinės atskirties mažinimas. „Vienas pagrindinių šios kadencijos mūsų darbo tikslų, kad nė vienas Alytaus rajono vaikas neaugtų globos namuose“,- sakė A. Vrubliauskas.

Šiuo metu Alytaus rajone gyvena 4357 vaikai, iš jų 150 yra globojami. 28 vaikai yra globojami institucijų ir tai yra beveik perpus mažesnis skaičius lyginant su 2014 metais. Rajono vadovas apgailestavo, kad rajone vis dar yra maždaug 3 tūkst. gyventojų, kurie neturi galimybių savo namuose išsimaudyti ar išsiskalbti, tačiau tokiems esą seniūnijose daugėja paslaugų. Be to, svarstoma galimybė rajono gyventojams pagelbėti stiprinant socialinius įgūdžius, kaip pavyzdžiui, pamokyti gaminti maistą ar užsiauginti daržovių, globą suteikti ne tik vaikams, bet ir jų tėvams, taip neišskiriant šeimų.

Ministras L. Kukuraitis panašius vizitus po savivaldybes rengia nuolat, esą tai padeda iš arčiau susipažinti su jų problemomis, išgirsti aktualius klausimus ir padėti surasti atsakymus, užmegzti ir tęsti bendradarbiavimą. Be jo šiandien Alytaus rajono savivaldybėje apsilankė ir SADM viceministrė Vilma Šilalienė, ministro patarėja šeimos klausimais Kristina Paulikė bei Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos patarėja, vykdanti direktoriaus pavaduotojo funkcijas Dalia Skučaitė.

„Labai džiugu, kad Alytaus rajono socialinę situaciją pristatė pats meras, tai reiškia, kad jis žino, kas čia vyksta. Paprastai kitose savivaldybėse tą daro specialistai, bet ne merai. Apskritai Alytaus rajonas kitų panašių savivaldybių kontekste atrodo įspūdingai dėl dviejų priežasčių, pirma čia užmegzti glaudūs ryšiai tarp savivaldybės specialistų ir bendruomenių, antra – vyksta puikus komandinis darbas“,- po susitikimo kalbėjo L. Kukuraitis.

Nors iš pradžių buvo skelbta, kad jis lankysis ir Alytaus miesto savivaldybėje bei Medicininės reabilitacijos ir sporto centre, tačiau vėliau vizitai buvo atšaukti paties pageidavimu. Be Alytaus rajono savivaldybės, jis šiandien aplankė ir Vaikų globos namus.

Portalui dzukijosveidas.lt L. Kukuraitis sakė, jog susitikimus teko atšaukti dėl staiga pasikeitusių jo planų, tačiau patikino, kad jau artimiausiu metu su Alytaus miesto meru Vytautu Grigaravičiumi bandys suderinti susitikimo laiką, neatmetė galimybės, kad į Dzūkijos sostinę atvyks dar rugsėjo mėnesį.

Ingrida Surdokaitė

 

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *