Nemokama sveikatos stiprinimo programa

Širdies ir kraujagyslių ligos Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, buvo ir tebėra pagrindinė mirties priežastis. Mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų užima pirmąją vietą tarp visų mirties atvejų. Dėl šių ligų 53 Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono šalyse kasmet miršta 4,35 milijono, Europos Sąjungos šalyse – 1,9 milijono žmonių. Kita liūdna statistika ta, kad Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, sergančiųjų cukriniu diabetu daugėja daugelyje šalių. Prognozuojama, kad 2030 metais cukriniu diabetu sirgs apie 550 mln. žmonių.Kas antras Lietuvos gyventojas miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų (ŠKL). Dauguma jų, deja, palieka šį pasaulį gerokai per anksti. Tam, kad mirčių skaičius sumažėtų, ypač svarbu – prevencija.

Alytaus visuomenės sveikatos biuras jau trečius metus organizuoja ir vykdo nemokamas širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos grupės asmenų sveikatos stiprinimo programas. Labai džiugu, kad sulaukiame daug asmenų norinčių dalyvauti šioje programoje. Praeitų metų duomenimis, 62 proc. programos dalyvių buvo nustatyta fizinių kūno rodiklių pagerėjimas, 81 proc. – fizinio aktyvumo pagerėjimas, 86 proc. – bendras savijautos pagerėjimas. Šiais metais jau dvi grupės, t.y. 23 asmenys, sėkmingai pabaigė sveikatos stiprinimo programą. Jos metu kiekvienas asmuo gavo žinių apie širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos veiksnius, jų korekcijas ir prevencijos galimybėmis, apie sveikatai palankę mitybą, dalyvavo fizinio aktyvumo užsiėmimuose. Programos dalyviai labai džiaugėsi gavę daug žinių apie stresą, jo neigiamą įtaką sveikatai, bei įgavę įgūdžių kaip reikėtų tinkamai valdyti stresą. Individualių susitikimų metu buvo sudarytos asmeninės mitybos ir fizinio aktyvumo rekomendacijas pagal atliktą kūno sudėties analizę.

Dar šiais metais planuojama organizuoti dvi naujas širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos grupės asmenų sveikatos stiprinimo programas, t.y. rugsėjo ir lapkričio mėnesiais. Dalyvauti gali alytiškiai, priskiriami širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizikos grupei, tačiau šiomis ligomis nesergantys (40-65 m. amžiaus asmenys), turintys vieną ar kelis rizikos veiksnius: padidėjusį arterinį kraujo spaudimą, padidėjusią cholesterolio ar gliukozės koncentraciją kraujyje, antsvorį ar nutukimą, turintys žalingų įpročių. Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kviečia prisijungti prie prevencinės programos. Kiekvienas programos dalyvis su savimi privalo turėti išplėstinį kraujo tyrimą. Daugiau informacijos apie šią programą: akvile@alytausvsb.lt arba telefonu 8 315 51653.

 

Akvilė Bartkuvienė

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro

sveikatos stiprinimo specialistė

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *