AKKC direktoriui metami kaltinimai dokumentų klastojimu ir svetimo turto iššvaistymu

Iš kairės: iniciatyvą netylėti apie galimą korupciją AKKC palaikantis Alytaus miesto tarybos narys Marius Grišmanauskas ir Daiva Andruškevičienė. Portalo dzukijosveidas.lt nuotr.

Virš Alytaus kultūros ir komunikacijos centro (AKKC) direktoriaus Vido Simanausko galvos tvenkiasi tamsūs debesys, neramios dienos laukia ir šiuo metu atostogaujančios Alytaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjos Vilmos Liaukuvienės.

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje AKKC direktoriaus pavaduotoja Daiva Andruškevičienė prakalbo apie galimas įstaigos vadovo nusikalstamas veikas: piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, svetimo turto iššvaistymu, apgaulingu ir aplaidžiu apskaitos tvarkymu, dokumentų klastojimu. Nebetylėti pavaduotoja nusprendė tuomet, kai jai po dešimties darbo metų AKKC, jai buvo pasiūlyta pasiieškoti kito darbo. Šiandien jau aišku, kad darbo AKKC ji neteks jau nuo rugpjūčio 24 d.

Viešai išplatintame savo pareiškime, skirtame Lietuvos Respublikos Generalinei prokuratūrai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai, D. Andruškevičienė pateikia argumentus, kurie byloja apie galimai neskaidrią veiklą šioje Alytaus kultūros įstaigoje ir prašo ištirti, ar kai kuriais atvejais nevyko atsiskaitymas grynaisiais pinigais, ar visi tinkamai atliko savo pareigas.

Pavaduotoja užsimena ir apie fiktyvius įstaigos darbuotojus, esą kai kurie jų darbo vietoje apsilanko ypač retai arba nesilanko visiškai nors jiems etatinis darbo užmokestis yra mokamas. Kalbama apie šešis tokius darbuotojus – du meno vadovus ir keturis chormeisterius. Budinčios įėjimo kontrolės knygoje šių asmenų parašų atitinkamai nėra arba jie nesutampa su darbo grafikais. Oficialiai šiuo metu įstaigoje dirba 35 žmonės ir, anot D. Andruškevičienės, tai yra gerokai per daug, nes realiai dirbančių čia vos 15.

Be V. Simanausko šioje istorijoje minima ir Alytaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Vilma Liaukuvienė. Ji esą buvo informuota dėl fiktyvių darbuotojų, tačiau nesiėmė jokių veiksmų. Anot D. Andruškevičienės, Kultūros skyriaus vedėja aplaidžiai vykdydama savo pareigas, galėjo pažeisti teisės aktus, pareigines nuostatas, nes į darbą AKKC žmonės nėra priimami be jos žinios. „Ji pradėjo manęs vengti, jau metai laiko kaip ieško įvairių priežasčių atleisti mane iš darbo“, – pareiškime teigia D. Andruškevičienė.

Šiandien vykusios spaudos konferencijos metu D. Andruškevičienė užsiminė ir apie Alytaus miesto mero pavaduotojos Valės Gibienės abejingumą jos atžvilgiu. Esą dar šių metų balandžio mėnesio pradžioje ji gavo mero Vytauto Grigaravičiaus padėką už prasmingą ir atsakingą veiklą, puoselėjant Alytaus miesto kultūrinį gyvenimą, o štai jau liepos 24-ąją vicemerės V. Gibienės pasiteiravus apie atleidimo priežastis, ši pasiūlė pasiieškoti kito darbo. „Ji pasakė, kad ne ji sprendžia dėl mano atleidimo, paklausė, kodėl aš taip įsikibusi šios darbo vietos ir pasiūlė paieškoti kitos“, – paskutinį susitikimą su mero pavaduotoja prisiminė D. Andruškevičienė.

Po viešo jos pareiškimo dėl galimų nusižengimų AKKC atitinkamų veiksmų imasi ir Alytaus miesto savivaldybės administracija. Iš atostogų jau atšauktas centro direktorius V. Simanauskas, sudaryta tyrimo grupė galimam miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos V. Liaukuvienės nusižengimui ištirti.

Šiandien pas savivaldybės vicemerą Tautvydą Tamulevičių, šiuo metu atliekantį savivaldybės mero funkcijas, pakviestas Kontrolės ir audito tarnybos vadovą pavaduojantis Laimutis Aliulis, su kuriuo atvyksta ir atostogaujantis Arturas Juškauskas. Tarnyba bus įpareigota pareiškime pateiktą informaciją nedelsiant ištirti.

Portalo dzukijosveidas.lt pakalbintas AKKC direktorius V. Simanauskas apie jam metamus kaltinimus turi savo nuomonę, esą pavaduotoja nerimsta dėl to, jog dėl struktūros pertvarkos privalo palikti savo darbo vietą. „Ji nenori išeiti ir daro viską, kad darbo vietą palikčiau aš. Visi kaltinimai iš piršto laužti, juk ji pati sudarinėjo visas tas sutartis, ko čia dabar ieško, nesuprantu“, – nedaugžodžiavo V. Simanauskas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *