Dauguose pastatytas paminklas partizanams

Alytaus rajone Daugų miesto Turgaus aikštėje iškilmingai atidengtas, pašventintas ir visuomenei pristatytas tipinis atminimo ženklas, skirtas niekintiems partizanams pagerbti ir prisiminti. „Ypatinga pagarba tiems, kurie vedini laisvės troškimo, gynė laisvę ir atidavė tai, kas žmogui brangiausia – savo gyvybę“ – sakė profesorius, Vasario 16-osios akto atradėjas Liudas Mažylis, kuris su daugiškiais Alytaus rajono meno ir sporto mokykloje diskutavo apie Lietuvos valstybės atkūrimo aktą.
Kad mūsų kraštas seniai vertas paminklo už didelius partizanų žygius, pažymi ir Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.
„Jų atminimas turi būti įprasmintas ir pagerbtas. Paminklinio ženklo atidengimas Dauguose yra svarbus įvykis visam Alytaus rajonui“, – sakė meras.
Rezistencinis pasipriešinimas Daugų krašte buvo labai stiprus. Čia veikė dviejų rinktinių – Geležinio Vilko ir Kazimieraičio – partizanai.
Seimo narys Laurynas Kasčiūnas pasidžiaugė, kad šio ženklo, skirto partizanams pagerbti, atsiradimas yra bendras Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centro, Alytaus rajono savivaldybės, Daugų bendruomenės kultūros klubo „Kitaip“ darbas.
„Istorinė atmintis Dzūkijos krašte gyva“, – tvirtino Seimo narys.
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė perskaitė 1944–1949 m. laikotarpiu Daugų aikštėje niekintų partizanų vardus ir pavardes.
„Maža šalis išliko dėka žmonių, kurie aukojosi dėl laisvės. Jie – mūsų laisvės šaukliai“, – įsitikinusi direktorė.
Paminklą pašventinęs monsinjoras Juozapas Dabravolskas pasidalijo prisiminimais apie skaudžius partizanų likimus.

Prie ženklo, skirto partizanams pagerbti, padėtos gėlės. Žuvę už Lietuvos laisvę ir Nepriklausomybę pagerbti tylos minute.
Atminimo ženklo autorius – skulptorius Jonas Jagėla. Ženklas yra 1 metro 70 centimetrų aukščio, pagamintas iš granito.
Žuvusiems partizanams dainas skyrė Alytaus rajono meno ir sporto mokyklos ir Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos jungtinis moterų vokalinis ansamblis „Gaja“.

Tipiniai atminimo ženklai statomi partizanų žuvimo, užkasimo, gimtosiose sodybose ir kitose vietose. 1999–2015 m. pastatyti 341 tipiniai atminimo ženklai. Darbai buvo tęsiami 2016 m.
Daugai yra šeštoji vieta, kurioje šiais metais pastatytas tipinis atminimo ženklas partizanams.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *