Miškininkai skelbia šakos streiką

Miškų urėdijų profesinių sąjungų federacija skelbia įspėjamąjį streiką, reikalaudama skaidrumo ir konstruktyvių derybų dėl valstybinių miškų valdymo reformos. Jis vyks birželio 30 d. (penktadienį) nuo 8 iki 10 val.

Įspėjamojo streiko metu bus stabdoma medienos gamyba ir pardavimas, o urėdijos atliks tik būtiniausias funkcijas. Apie streiko pradžią Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacija (LMPF) jau informavo aplinkos ministrą Kęstutį Navicką ir generalinį miškų urėdą Rimantą Prūsaitį.

Pasak LMPF pirmininkės Ingos Ruginienės, urėdijos šios kraštutinės priemonės ėmėsi nesugebėdamos susikalbėti su neatsakingai besielgiančia Aplinkos ministerija. Ji pabrėžia, kad streiku tenka kovoti dėl to, ką jau ir šiaip garantuoja teisės aktai.

LMPF pirmininkė Inga Ruginienė

„Mes, šalies miškininkai, keliame logiškus ir visiškai pagrįstus reikalavimus. Pagrindiniai jų – bent dabar, po pusmečio išsisukinėjimo, pradėti konstruktyvias derybas ir pateikti valstybinių miškų reformai svarbią informaciją. Nors netrukus tai paveiks visą šalį, ypač regionus, dar net neatlikta kaštų ir naudos analizė. Nesame prieš teigiamus pokyčius, bet šios reformos įgyvendinimas absurdiškas ir kelia didelį nerimą“, – pabrėžia I. Ruginienė.

LMPF pirmininkė atkreipia dėmesį, kad reformos iniciatoriai nuolat nusižengia teisei. Deja, tai niekam nerūpi. Aplinkos ministerijai pavaldi Generalinė miškų urėdija su LMPF yra pasirašiusi šakinę kolektyvinę sutartį. Joje aiškiai nustatyta, kad reformos negali būti įgyvendinamos prieš tai neinformavus ir nesikonsultavus su darbuotojais.

Kolektyvinė sutartis yra teisinis dokumentas, jo laikytis Lietuva yra įsipareigojusi Europos Sąjungai.

„Kol kas procedūros pažeidžiamos. Apie reformą daugiau sužinome iš žiniasklaidos, o ne iš jos iniciatorių. Jei Aplinkos ministerija ir teikiasi pasikalbėti su darbuotojų atstovais, būname pastatomi prieš faktą. Vienintelis ministerijos pasiūlymas – šias procedūras atlikti PO miškų įstatymo projekto priėmimo. Nors Darbo kodekse nustatyta, kad derybos turi vykti prieš sprendimų priėmimą ir tęstis, kol reforma nebus užbaigta, to nesilaikoma“, – piktinasi I. Ruginienė.

LMPF apgailestauja, kad tiek daug lemsianti valstybinių miškų valdymo reforma stipriai politizuota. Ji tapo ne įrankiu geresniam rezultatui pasiekti, o „valstiečių“ užgaidų įkaite. Susidaro įspūdis, kad reforma pavirto jų iškreiptu „garbės reikalu“ ir, nepaisant galimų pasekmių, ją trūks plyš bandoma įgyvendinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *