Druskininkų valdžia nusprendė kalbėti trumpiau

Druskininkų savivaldybės administracijos nuotr.

Druskininkų savivaldybės tarybos posėdžiai jau netrukus turėtų gerokai sutrumpėti – vietos politikai pritarė mero Ričardo Malinausko siūlymui sutrumpinti savo kalbėjimo laiką posėdžių metu. Kaip žinia, jų metu politikai taip įsijausdavo, kad posėdžiai labiau primindavo mūšio lauką, o ne vieningą darbą miesto labui. Tarybos daugumai ir opozicijai niekaip nepavykdavo surasti bendros kalbos net ir priimant miestui ypač naudingus sprendimus.

Iki šiol pranešėjo klausimas galėjo užtrukti iki 1 minutės, o į kolegų klausimus atsakinėti jis privalėjo ne ilgiau kaip kaip 3 minutes. Pagal naujai patvirtintą tvarką, klausimas pranešėjui užtruks ne ilgiau kaip 30 sekundžių, o atsakymas – ne ilgiau kaip 1 minutę.

Be to, kiekvienu svarstomu klausimu tarybos narys galės kalbėti iki 1 minutės, o daugumos, mažumos, frakcijos ar grupės vardu – iki 2 minučių. Iki šiol tarybos nario kalba galėdavo trukti iki 3 minučių, o tarybos daugumos, tarybos opozicijos, frakcijos ar grupės vardu – iki 5 minučių.

Sprendimo autoriai įsitikinę, kad tiek laiko pakaks bet kokiam klausimui išsamiai pristatyti, bus išvengta nereikalingo puolimo ir bereikšmių kalbų. Tuo tarpu tarybos mažumos atstovai mano, kad sprendimas nukreiptas prieš juos. „Bandoma kerštauti už mūsų opozicinę veiklą, kritiką ir tai yra demokratijos pamatų griovimas“,- įsitikinęs konservatorius Vilius Semeška.

Trumpiau kalbės ir kviestiniai tarybos posėdžio dalyviai. Iki šiol jiems buvo leidžiama kalbėti iki 3 minučių, o pranešėjui galėjo užduoti ne ilgiau kaip 1 minutę trunkantį klausimą. Dabar kviestiniai asmenys galės kalbėti tik iki 2 minučių, o klausimo trukmė sumažinta iki 30 sekundžių.

Ankščiau tarybos nariai galėjo patys pasirinkti – dalyvauti tarybos, komitetų ir komisijų  posėdžiuose ar ne, o negalint pakakdavo pranešti ir nurodyti priežastį. Nuo šiol dalyvavimas visuose minėtuose posėdžiuose tarybos nariams tapo privalomas, o nedalyvauti juose bus galima tik dėl rimtų pateisinamų priežasčių. Tokiomis laikomos – liga, oficialios atostogos, stažuotės, išvykos į teisėsaugos ar sveikatos priežiūros įstaigas, giminaičių ligos ar mirties atvejai ir kitos.

Ingrida Surdokaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *